Locurile din Canada despre care vei citi mai jos sunt o dovadă clară că această țară are o inimă mai mare decât însăși mărimea ei geografică, atunci când vine vorba despre a satisface pofta de călătorie a oricărui „plimbăreț”. Indiferent că amintim de lacuri, parcuri naționale sau de orașe în ansamblul lor, Canada are de toate pentru a genera o vacanță de neuitat pentru oricine. În cele ce urmează însă, lăsăm la o parte orașele mari – la rândul lor, foarte interesante, fie că e vorba de Montreal, Quebec, Toronto, Vancouver sau capitala Ottawa – și aruncăm o privire asupra frumuseților naturale, cărora li se adaugă și câteva localități ce nu ar trebui ocolite, ba dimpotrivă. Iată, așadar, câteva locuri fascinante de vizitat în Canada:

Fiordurile din Newfoundland

Western Brook Pond

Poate că Norvegia și-a căpătat renumele de țară în care se pot admira fiorduri cu aspect magnific, dar Newfoundland, parte a celei mai estice provincii canadiene (cunoscută sub numele de Newfoundland și Labrador), se mândrește cu fiorduri cel puțin la fel de spectaculoase. Formate prin acțiunile ghețarilor, fiordurile din Newfoundland pun în evidență contraste spectaculoase de versanți verticali, ape adânci și formațiuni stâncoase cu forme surprinzătoare. Fiordurile constituie, de fapt, o remarcabilă caracteristică naturală a acestei provincii care s-a alăturat confederației canadiene abia în 1949.

Cel numit Western Brook Pond, din Parcul Național Gros Morne, este un fiord de apă dulce format prin topirea ghețarilor din epoca glaciară.

După formare, pământul s-a ridicat pe măsură ce presiunea glaciară a scăzut, separând fiordul de ocean. Așa-numitul „iaz” are o lungime de 30 km, cu stânci înalte ale căror înălțimi ajung la 610 m. Multe specii de animale sălbatice își fac casă în mediul ce formează peisajele impunătoare și în cursurile de apă aspre ale ținuturilor fiordului, inclusiv păsări cântătoare, păsări răpitoare și mamifere carnivore.

Churchill

churchill canada

Este un oraș mic de numai 1000 de locuitori, dar Churchill atrage mulțimi uriașe în fiecare an, turiști care vin pentru a vedea cei mai faimoși locuitori ai locului: urșii polari. Supranumit „Capitala mondială a urșilor polari”, Churchill este situat în provincia Manitoba, pe malul Golfului Hudson. Pe lângă atracția reprezentată de urșii polari, Churchill este, de asemenea, locul unde se poate merge pentru a vedea balene beluga, păsări și aurora boreală.

Cea mai bună perioadă pentru a întâlni urși polari în Churchill este dată de lunile octombrie și noiembrie, când animalele migrează spre țărmuri, pentru a vâna hrană marină. Industria turismului de aici oferă tururi în vehicule numite tundra buggies, pentru siguranța turiștilor și a urșilor.

În lunile de vară, operatorii de turism îi scot pe oameni pe apă pentru a vedea balenele beluga, care migrează aici în număr foarte mare. Unii turiști chiar își pun costume de baie și înoată alături de balene. Cu peste 270 de specii de păsări, Churchill este, de asemenea, un paradis al birdwatcher-ilor. Mii de pasionați de păsări vizitează zona în fiecare vară pentru a observa specii precum bufnițele de zăpadă, șoimii gyr, arendașii de poale și lebedele de tundră.

Churchill este, de asemenea, un loc excelent pentru a admira aurora boreală (sau luminile nordului). În mod normal, perioada de vârf pentru a prinde această minune naturală este între ianuarie și martie. În Churchill se ajunge cu avionul și cu trenul, legăturile feroviare fâcându-se din Winnipeg și Thompson.

CITEȘTE ȘI  Monumente antice ridicate în onoarea unor femei celebre

Whistler

Whistler

Datorită câtorva munți spectaculoși numiți Whistler și Blackcomb, stațiunea Whistler este una dintre cele mai mari și mai cunoscute destinații de schi alpin din America de Nord. Situată în Munții Coastei din Columbia Britanică, în vestul Canadei, Whistler se află la două ore de Vancouver, pe cea mai pitorească autostradă din Canada, Sea-to-Sky Highway. La baza celor doi munți se află trei sate pitorești, Whistler Village, Creekside și Upper Village. Telegondola Peak 2 Peak transportă vizitatorii din sate spre munți.

Whistler a avut începuturi umile, fiind inițial un oraș de exploatare forestieră. După Jocurile Olimpice din 1960, desfășurate în Squaw Valley, a fost construită o stațiune de schi pe London Mountain, ca o potențială destinație pentru Jocurile Olimpice de iarnă din 1968. Cu toate acestea, acest lucru nu a fost realizat până la Jocurile Olimpice de iarnă din 2010. În încercarea de a se îndepărta de numele său înșelător, London Mountain a fost redenumit Whistler Mountain cu trimitere la sunetul asemănător cu un fluier pe care îl fac marmotele hulpave care trăiesc în munții de aici.

Astăzi, Whistler are multe pârtii de schi de clasă mondială și oferă priveliști extraordinare de pe versanții săi montani care îi atrag an de an pe aventurieri. În afară de sporturile de zăpadă, munții oferă, de asemenea, oportunități deosebite de drumeții și escaladă.

Parcul Național Banff

Parcul Național Banff

Munții Stâncoși nu sunt doar coloana vertebrală ascendentă a Americii de Nord, ci fac parte dintr-un model geologic mai larg cunoscut sub numele de Cordiliera Americană, care prezintă partea vestică a Americii de Nord și de Sud, inclusiv Alaska și America Centrală, împânzită de o creastă de munți continuă. Din Alaska până în Argentina, munții se înalță la rând pe tot cuprinsul Americii.

Dintre toți acești munți, Munții Stâncoși din Canada sunt printre cei mai spectaculoși și apreciați de către turiști. Parcul Național Banff este primul parc național din Canada, completând o porțiune esențială a parcurilor canadiene din Munții Stâncoși, incluse în patrimoniul mondial UNESCO.

Lacurile alpine și pereții stâncoși și abrupți, cu vârfuri înalte, contribuie la sentimentul că această regiune este absolut uimitor de frumoasă. Aici poți avea parte de palpitante experiențe de observare a faunei sălbatice, una dintre cele mai impresionante de pe Terra. Observarea de aproape a urșilor grizzly, a urșilor negri americani, a lupilor cenușii, a elanilor și a marmotelor, în timp ce deasupra capului se învârtesc vulturi aurii și alte păsări fascinante, e o activitate pe care ar trebui să o faci măcar o dată-n viață.

Insula Prince Edward

insula prince edward

Cea mai mică provincie din Canada, numită Insula Prince Edward (sau “PEI”) este singura provincie din Canada formată în întregime din insule. Caracterizată de peisaje idilice cu dealuri, păduri și plaje frumoase, Insula Prințului Edward găzduiește o fermă celebră care, laolaltă cu terenurile din jur, au fost vizitate de celebra scriitoare canadiană de renume internațional Lucy Maud Montgomery. Ferma, cunoscută sub numele de „Green Gables”, a fost casa personajului fictiv Anne Shirly, pe care Montgomery a creat-o în urma experienței pe care a avut-o la această proprietate.

CITEȘTE ȘI  Din Lesvos, cu dragoste..., partea a II-a

Citită de milioane de oameni din întreaga lume și transformată în producții cinematografice, povestea lui Anne of Green Gables a făcut ca proprietatea să devină unul dintre cele mai importante repere literare ale Canadei, fiind desemnată ca sit istoric național în 1985. Milioane de vizitatori au venit în Insula Prințului Edward pentru a vedea unde a crescut Anne cea fictivă personajul acestei importante opere a literaturii canadiene. În prezent proprietate a guvernului canadian, Green Gables Heritage Place se află în interiorul Parcului Național al Insulei Prințului Edward, unul intrat într-un program de conservare, pentru a încânta vizitatorii în anii următori.

Cascada Niagara

cascada niagara

Celebra cascadă Niagara este formată dintr-o serie de trei cascade impresionante situate la granița dintre Ontario, în Canada, și statul New York, în Statele Unite. Partea din Ontario a cascadei se numește Horseshoe Falls și oferă cele mai bune priveliști și cele mai multe atracții. De fapt, zona imediată din jurul cascadei este un loc turistic de primă clasă, plin de turnuri de observație, restaurante, magazine de suveniruri, cazinouri și hoteluri cu multe etaje.

Orașul său înfrățit din statul New York este cunoscut drept „capitala mondială a lunii de miere” și unul dintre puținele locuri unde se poate obține un certificat de căsătorie fără perioadă de așteptare. Cei care caută atât romantismul, cât și aventura, le vor găsi aici, cu o listă lungă de lucruri interesante de văzut și de făcut.

Unul dintre cele mai bune locuri pentru a vedea cascada Niagara de pe partea din Ontario este din Parcul Regina Victoria, unde cascada este iluminată, iar în timpul verii sunt organizate focuri de artificii în fiecare seară. Le poți vedea, după plac, de sus sau de jos, cu ajutorul tururilor cu elicopterul, tururilor cu barca cu motor, a unei punți de observare de lângă Turnul Skylon și a lifturilor care te duc în spatele cascadei.

Dinosaur Provincial Park

Dinosaur Provincial Park

Alberta, a doua cea mai vestică provincie a Canadei, nu pare la prima vedere un punct de întâlnire pentru obsedații de dinozauri din întreaga lume. Dar, cei interesați află rapid că peisajul din Alberta are o componentă jurasică. Cu milioane de ani în urmă plină de vegetație tropicală pigmentată cu imenși arbori sequoia, zona, acum relativ aridă, este o comoară ce adăpostește oase enorme de dinozaur într-un „memorial” de renume mondial. Dinosaur Provincial Park este muzeul canadian al descoperirilor în aer liber și un loc care reunește naturaliști, paleontologi și cercetători asociați din întreaga lume pentru a studia, direct în sit, rămășițele de dinozauri de o diversitate incredibilă.

Situl face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, aici fiind descoperite nu mai puțin de 50 de noi specii de dinozauri, în posturile celor 150 de schelete complete care au fost extrase din peisajul aproape selenar. Interesant este faptul că, în prezent, diversele formațiuni și ciudatele modele de roci care definesc Dinosaur Provincial Park, formează o locație cu un aspect complet diferit de cel de odinioară, care includea și habitate marine, deoarece marea se învecina cu regiunea în cauză.

Foto: Canva Photos

Citește și: Cele mai frumoase locuri istorice din Canada