De la Ocolul lumii în 80 de zile până la You Only Live Twice, au existat câteva filme cu buget mare realizate în Spania. Apropierea de Londra face din superba țară iberică o destinație mai ieftină atunci când vine vorba, de exemplu, de transportul cu avionul al unei întregi echipe de filmare în State. De asemenea, Spania a servit drept „dublură” pentru filmele americane atunci când, din motive politice, unii actori sau regizori american nu au putut intra într-o anumită țară, din diverse motive.

Dar, dincolo de aceste lucruri, Spania este o țară foarte populară printre regizorii și producătorii de film din întreaga lume. Are un relief divers, o infrastructură excelentă iar costurile de producție sunt mai mici, fapte ce așează Spania printre favorite atunci când vine vorba despre locații de filmare. Sosirea producțiilor internaționale a început cu adevărat în anii ’50, când David Lean a descoperit deșerturile din Almeria unde a filmat Lawrence al Arabiei. Hai să vedem câteva locuri din Spania în care s-au filmat producții celebre:

Plaza de España, Sevilla

Plaza de España
Foto: Bad_kid

Situată în frumosul parc urban Maria Luisa din Sevilla, Plaza de España este un adevărat magnet pentru turiști și localnici deopotrivă. Construită în 1928 pentru Expoziția Mondială Ibero-Americană, acest reper în stil renascentist a fost folosit pentru a găzdui exponatele industriale și tehnologice ale Spaniei. În jurul pieței vei descoperi alcovuri cu pereți de mozaic de-a lungul clădirii principale, în fiecare dintre ele aflându-se o reprezentare artistică a provinciilor Spaniei. Există, de asemenea, un râu artificial care mărginește piața, pe care te poți plimba dacă închiriezi o barcă.

Au fost atât de multe producții filmate aici încât este dificil să alegi unul singur, dar cel care se remarcă din start este Războiul Stelelor, Episodul I: Amenințarea fantomei, în care Plaza de España este Naboo, planeta fictivă din universul Star Wars, care reapare și în Episodul II. O altă apariție memorabilă este în filmul Lawrence al Arabiei, regizat de David Lean.

Madridul din Casa de Papel

madrid casa de papel
Foto: budgetair.com

Regizorul celebrului serial Casa de Papel (Money Heist), de pe Netflix, a folosit câteva trucuri în ceea ce privește clădirile din Madrid. Jaful care i-a făcut celebri pe hoții cu măștile Dalí are loc, în serial, în Monetăria Regală a Spaniei. În realitate, locația este clădirea Consiliului Național Spaniol de Cercetare (CSIC), a cărei binecunoscută fațadă o recunoști imediat pe Calle Serrano.

Jaful de la Banca Spaniei are loc, de fapt, în sediul Ministerului spaniol al Lucrărilor Publice din Nuevos Ministerios. În timpul vizitei la Madrid, vei recunoaște cu siguranță și alte locuri emblematice din serial. De pildă, îți amintești de dușul cu bani? Acesta are loc în Plaza de Callao, iar elicopterele care transportă banii zboară deasupra zgârie-norilor din zona de afaceri ale Madridului.

La Pedrera, Barcelona

La Pedrera
Foto: erlucho

Nicio listă de filme celebre realizate în Spania nu ar putea fi completă fără această capodoperă modernă: Vicky, Cristina, Barcelona. Woody Allen aexplicat după ce a scris scenariul: „Nu m-am gândit la nimic altceva decât la crearea unei povești în care Barcelona era doar un alt personaj. Am vrut să aduc un omagiu Barcelonei, pentru că iubesc acest oraș și pentru că iubesc Spania în general. Este un oraș plin de frumusețe vizuală, care are o sensibilitate extrem de romantică”.

Una dintre locațiile alese pentru film a fost Casa Milà, a lui Antonio Gaudi, cunoscută și sub numele de La Pedrera. Acoperișul acesteia are coșuri de fum originale, realizate din ceramică în formă de războinici. De acolo, Vicky, Cristina și Judy au contemplat priveliștile frumoase ale Barcelonei.

Cartierul Gothic, Barcelona

Barri gotic
Foto: queerbeet

Pentru adaptarea cinematografică a romanului lui Patrick Süskind, Perfume: The Story of a Murderer (Parfum: Povestea unui ucigaș), regizorul Tom Tikwer a ales cartierul gotic din Barcelona ca decor pentru Parisul secolului al XVIII-lea, unde Grenouille încearcă să surprindă toate mirosurile și aromele pentru a le capta în parfumuri. Plaza Real este locul în care el  descoperă un magazin de parfumuri, în Plaza Sant Felip Neri o urmărește pe vânzătoarea roșcată, iar diverse alte momente memorabile au fost filmate în jurul Catedralei din Barcelona.

Punta de Teno, Tenerife

Punta de Teno
Foto: Lindrik

Scenele spectaculoase de urmărire din Fast and Furious 6, în care mașinile ating aproape 320 de kilometri pe oră, au implicat un nivel ridicat de pericol care a făcut ca zona Punta de Teno din Tenerife să se închidă pe parcursul filmărilor. Punta de Teno a servit, de asemenea, ca decor pentru alte producții recente, precum Clash of the Titans.

Muzeul Guggenheim, Bilbao

Guggenheim
Foto: erlucho

Aflat într-una dintre cele mai emblematice clădiri din Spania, Muzeul Guggenheim și-a deschis porțile în 1997. Inaugurarea acestei clădiri a fost un moment definitoriu în istoria orașului Bilbao, deoarece a însemnat renașterea unui oraș care a fost afectat de o economie deprimată. Considerată în bună măsură cea mai importantă lucrare arhitectonică din Spania, din 1981 încoace, Guggenheim s-a ridicat din degradare ca o pasăre Phoenix, transformând Bilbao într-un motor economic și o vitrină culturală pentru întreaga țară.

În cel de-al treilea film din seria Bond în care joacă Pierce Brosnan,The World is Not Enough, scena de deschidere este filmată în Bilbao și în special în jurul muzeului Guggenheim. Deși nu este un film, videoclipul Sweetheart al cântăreței Mariah Carey a fost filmat tot aici.

Castelul Zafra, Guadalajara

Zafra
Foto: mtrommer

Începând cu cel de-al cincilea sezon, celebrul serial Game of Thrones a inclus o listă lungă de locații din întreaga Spanie. Ultimele sezoane au fost filmate în mai multe locuri din Catalonia, Castilla-La Mancha, regiunea Valencia, Navarra, Extremadura și Andaluzia. Castelul Zafra din Guadalajara a fost o locație deosebit de importantă, fiind decorul în care a fost dezvăluit unul dintre cele mai bine păstrate secrete ale serialului: adevăratul neam din care face parte Jon Snow.

Almeria, plaja Mónsul, Nijar

playa de monsul
Foto: confortysabor.com

Steven Spielberg a ales plaja Mónsul pentru a filma una dintre cele mai memorabile scene din filmul Indiana Jones and the Last Crusade, în care Sean Connery sperie pescărușii cu o umbrelă. În afară de Níjar, filmările pentru acest film au avut loc și în orașul Almería, Tabernas, din provincia Almería și Huétor și Guadix, din Granada.

Peñiscola, Castillo Papa Luna

papa luna
Foto: Retinas Photography

Peñiscola este astăzi o minunată destinație de plajă, frecventată în principal de spanioli. Plaja publică din Peñiscola are steag albastru și este considerată una dintre cele mai liniștite și mai prietenoase pentru familii de pe coasta Valenciei. Ceea ce au remarcat cei din industria filmului la Peñiscola este castelul său impunător care se află în vârful unei stânci înconjurate de mare.

Construit de Cavalerii Templieri pe ruinele unei cetăți maure la începutul secolului al XIV-lea, cel mai celebru rezident al său a fost antipapa Benedict al XIII-lea, sau Papa Luna în spaniolă. Acest castel a servit drept decor pentru Charlton Heston în clasicul film El Cid (Cidul), din 1961. În film, Peñiscola și castelul său au fost folosite pentru a portretiza Valencia secolului al XI-lea.

Citește și: Locuri din Scoția în care s-au filmat pelicule celebre