Superbele peisaje ale Scoției au jucat un rol foarte important în scenografia a numeroase pelicule, ele fiind alese pentru unele dintre cele mai cunoscute opere cinematografice – Sir William Wallace, Rob Roy și Macbeth sunt doar trei dintre personalitățile istorice care au „jucat” pe meleaguri scoțiene, în diverse producții foarte apreciate. Dacă e să oferim câteva exemple, filme precum Highlander, Trainspotting, The Wicker Man și Skyfall-ul lui James Bond au făcut celebre multe locuri ale Scoției, fără de care întreaga poveste nu ar mai fi avut același farmec. Peisajele surprinse în aceste filme au inspirat lista de mai jos, ca sursă de inspirație pentru cei care deopotrivă iubesc călătoriile și filmele și vor să simtă pe viu magia scoțiană.

Zonele muntoase din Braveheart

Glen Nevis
Glen Nevis / Foto: Cloud77

Glen Nevis este o vale extrem de frumoasă din Scoția, umbrită de Ben Nevis, cel mai înalt munte din Marea Britanie. În această zonă există o mulțime de trasee turistice pe care le poți explora, iar majoritatea pornesc din parcarea Braveheart, creată special pentru vehiculele din filmul omonim. În plus, parcarea face parte din secțiunea finală a West Highland Way – un traseu de aproximativ 153 de kilometri ce leagă Glasgow de Fort William, special gândit pentru a fi parcurs la pas.

Podul peste care circulă trenul Hogwarts Express în filmele Harry Potter

Glenfinnan
Viaductul Glenfinnan / Foto: Rhonda Surman

Una dintre cele mai celebre locații de film din Scoția este Viaductul Glenfinnan, deși nu mulți știu că acesta este numele său de drept. Fascinantul pod este situat la vest de Fort William și a fost finalizat în anul 1901. Sugestia este să nu ratezi plimbarea cu trenul cu abur Jacobite Express peste viaduct, aceasta fiind foarte asemănătoare cu scena din celebra serie cinematografică Harry Potter. Ca alternativă, fă o plimbare de la parcarea Glenfinnan până la superbul viaduct – astfel ai tot răgazul din lume pentru a savura priveliștea inegalabilă.

Castelul Leoch din serialul Outlander

Castelul Doune
Castelul Doune / Foto: theasis

La câțiva kilometri nord de orașul Stirling se află Castelul Doune (pe numele său real) – o construcție medievală superbă, a cărei faimă a fost amplificată de serialul Outlander. Fie că ai văzut serialul sau nu, ar trebui să explorezi castelul: vei descoperi sala mare, unde se țineau cândva baluri luxoase și întruniri importante, dar și bucătăriile, care pregăteau cele mai opulente și delicioase feluri de mâncare. Înainte de a-ți face bagajele, citește despre istoria scoțiană care a stat la baza poveștii din serial, pentru că astfel vei aprecia mult mai mult turul castelului.

Epica scenă de luptă din Avengers: Infinity War

Royal Mile
Royal Mile / Foto: phonetogrophy

Filmările pentru blockbuster-ul Avengers: Infinity War au adus o mică parte a Hollywood-ului pe străzile din Edinburgh, iar „josnicul” Royal Mile este doar unul dintre locurile care au apărut în versiunea finală a filmului. Centrul vechi al Edinburgh-ului se transformă într-o scenă palpitantă de luptă în film, însă în realitate nu vei găsi nicio bătălie epică pe aici – vei avea parte doar de o mulțime de lucruri de văzut și de făcut. Drumurile sale pietruite sunt mărginite de magazine, restaurante și atracții istorice, între care frumoasa catedrală St Giles. Pentru doar câteva lire poți face turul catedralei, de pe al cărei acoperiș vezi întregul orizont citadin. Este o priveliște de neratat, care te va face cu siguranță să realizezi cât de mici sunt oamenii în comparație cu tot ce îi înconjoară.

Peisajele accidentate din Macbeth

Quiraing
Quiraing / Foto: 500px

Peisajele oferite de muntele Quiraing, de pe insula Skye, sunt unele dintre cele mai filmate și fotografiate părți ale țării, deci se cuvine să te bucuri de ele, în caz că vizitezi Scoția. Aventurează-te într-o drumeție până la Old Man of Storr, de unde vei putea admira meleagurile Scoției continentale și Insula Raasay deopotrivă.

Șoseaua uimitoare din Skyfall

Glen Coe
Glen Coe / Foto: michieldb

Drumul rutier ce străbate Glen Coe este, probabil, cel mai popular din țară, din motive evidente: munții care îl împrejmuiesc pun la bătaie priveliști care îți vor tăia respirația, șoseaua fiind doldora de locuri în care să te oprești pentru una, două, sau zece fotografii extraordinare.

Superba bisericuță din Codul lui Da Vinci

Rosslyn
Capela Rosslyn / Foto: Sabine Perry (Wikipedia)

Capela Rosslyn este genul de construcție religioasă pe care trebuie să o vezi cu proprii ochi pentru a te convinge că există cu adevărat. Cele peste 100 de sculpturi, scenele cioplite în piatră și zidăria rafinată a bisericii par desprinse din altă lume, una apusă cu mult timp în urmă. Acordă o atenție sporită sculpturilor cu îngeri care cântă la cimpoi, oamenilor care dansează cu moartea și faimosului „stâlp al ucenicului”. De unde această denumire? O poveste locală spune că ucenicul zidar care a sculptat acest stâlp rafinat a fost ucis la scurt timp după ce l-a finisat, chiar de către șeful său, gelos din cale afară pe măiestria sa.

Castelul Balmoral din serialul The Crown

Balmoral
Castelul Balmoral / Foto: Stuart Yeates (Wikipedia)

Popularul serial Netflix The Crown ne-a ținut cu siguranță cu sufletul la gură de la un sezon la altul. Drama istorică documentează viața Reginei Elisabeta a II-a, începând cu nunta ei și până în prezent. Pelicula oferă o mulțime de detalii din spatele cortinelor, unul mai picant decât celălalt. Atât de picante încât ne întrebăm uneori dacă detaliile sunt cu adevărat veridice. Ardverikie Estate „joacă” rolul uneia dintre destinațiile preferate de regină, anume Castelul Balmoral, unde chiar te poți caza. Oportunitatea vine la pachet cu experiențe exclusive, precum un tur complet al castelului, activități specifice familiei regale (tir cu arcul, vânătoare, pescuit și golf), dar și șansa unică de a hrăni cerbul rezident. Adică… o vacanță potrivită pentru un cap încoronat.

Citește și: Cele mai celebre locații de film din Irlanda