Având în vedere stilul de viață fascinant al Italiei, peisajele urbane pastelate și cele rurale pitorești, nu e de mirare faptul că cei mai renumiți producători și regizori au ales această țară ca platou de filmare pentru marile lor ecranizări. Un prim pas pentru a te îndrăgosti de Italia este să îi vezi peisajele superbe, utilizate adesea în cele mai faimoase pelicule. Satele micuțe din zonele stâncoase, arhitectura barocă rafinată întâlnită la tot pasul și vegetația specifică sunt primele ingrediente care îți fură inima. Apoi, ce-ai zice de un tur pe viu al acestor destinații care apar în filme? Dacă te hotărăști să pornești în această aventură, iată o listă cu 7 ecranizări foarte cunoscute și locațiile din Italia în care au avut platourile de filmare. Dacă nu, pregătește-ți popcornul, fă-te comod în pat și bucură-te de o seară de filme italienești, alături de cei dragi.

Patimile lui Hristos (The Passion of the Christ) (2004)

Locații din Italia: Matera, Roma

Cu: Jim Caviezel, Monica Bellucci, Maia Morgenstern

Sassi di Matera
Sassi di Matera / Foto: bluejayphoto

Orașul Matera din regiunea Basilicata servește drept fundal pentru scena crucificării din acest film controversat. Patimile lui Hristos a fost lansat în anul 2004, sub regia lui Mel Gibson. Regizorul a ales destinația aceasta deoarece era de părere că arăta fix ca acum 2.000 de ani. Din acest motiv, nu a fost nevoie de foarte multe modificări din partea echipei de montaj, sau a celei de filmare.

Scenele cu flashback-urile din casa copilăriei lui Iisus și cele de la magazinul tatălui său au fost filmate într-o cabană dintr-un parc național, situat chiar lângă Matera. De un interes deosebit atât pentru Gibson (când analiza locațiile de filmare), cât și pentru turiștii de toate felurile, sunt așa-numitele „Sassi di Matera”, ce pot fi vizitate și în zilele noastre. Aceste „pietre” sunt de fapt rămășițele unei așezări străvechi, unde oamenii locuiau în grote – case primitive săpate în stânci, despre care se estimează că datează de mai bine de 9.000 de ani. Sassi se află acum, bineînțeles, sub „aripa” Patrimoniului Mondial UNESCO.

Sub soarele Toscanei (Under the Tuscan Sun) (2003)

Locații din Italia: Positano, Salerno, Montepulciano, Cortona, Florența, Arezzo, Roma.

Cu: Diane Lane, Raoul Bova

Cortona
Cortona / Foto: Fabio Lanzi

Având un astfel de nume, bănuim că ai fi foarte dezamăgit dacă ai afla că acest film din 2003 a fost filmat oriunde altundeva, numai în Italia nu. Din fericire, nu este cazul, pentru că în peliculă figurează o mulțime de locații pur italienești: Florența, Arezzo, Montepulciano, Cortona din regiunea Toscana, respectiv Postiano și Salerno din Campania. Arezzo apare în scena în care este fluturat drapelul medieval, iar Montepulciano este frumoasa locație în care are loc nunta. Positano și Salerno sunt orașele de coastă scăldate de soare care servesc drept fundal pentru flirtul și întâlnirea lui Frances cu italianul sexy, iar Cortona este locul în care adevărata Frances Mayes (autoarea cărții) și-a cumpărat o autentică fermă italiană.

Deși popularitatea orașului a crescut dramatic după publicarea cărții, Cortona a fost dintotdeauna o destinație turistică foarte apreciată, chiar de sute de ani încoace. Mulțumită cărții lui Mayes, pe lângă turiștii obișnuiți din Marea Britanie și Franța, au început să sosească aici și americanii, care au fost extrem de încântați de clima mediteraneană și de… la dolce vita.

Pacientul Englez (The English Patient) (1996)

Locații din Italia: Veneția, Siena, Roma, Pisa, Trieste

Cu: Ralph Fiennes, Juliette Binoche

Camprena
Mânăstirea Santa Anna, din Camprena / Foto: lauradibiase

Această poveste epică de dragoste, ecranizată în anul 1996, a fost filmată în cateva zone foarte frumoase ale Italiei, deși acest fapt nu este tocmai evident. Spre exemplu, scenele din hotelul care ar trebui să fie în Cairo sunt de fapt plasate în Grand Hotel des Bains de pe insula venețiană  Lido. Le Grand Hotel din Roma apare și el, fiind același hotel folosit și în cunoscutul The Talented Mr. Ripley, despre care poți citi mai jos.

Câteva scene au fost filmate la piscina Mănăstirii Sant’Anna din Camprena, aflată la ieșirea din Pienza. Această mănăstire toscană datează de la începutul secolului 14 și, deși a fost închisă la sfârșitul secolului 18, este deschisă acum pentru vizitele turiștilor. Ba chiar mai mult, vizitatorii care doresc să-și petreacă noaptea aici o pot face, alturi de alți oameni care caută un refugiu liniștit.  

Nu în cele din urmă, pe terenurile agricole ale mănăstirii există clădiri și activități destinate celor însetați de agroturism. Majoritatea clădirilor vizibile aici datează încă din secolul 16, iar unul dintre punctele de atracție cele mai apreciate este vechea trapeză și frescele lui Il Sodoma – un pictor italian renascentist, pe numele său real Giovanni Antonio Bazzi.

Casa mea din Umbria (My House in Umbria) (2003)

Locații din Italia: Siena, Roma

Cu: Maggie Smith, Ronnie Barker

Siena
Siena / Foto: ominojarre

Dacă nu ești foarte familiar cu punctele de „frontieră” dintre regiunile italiene, există o mare posibilitate să treci din Toscana în Umbria și înapoi fără să îți dai seama de acest lucru. Cele două regiuni vecine sunt incredibil de asemănătoare, iar acesta este probabil unul din motivele pentru care directorii filmului din 2003 au decis să filmeze mare parte din el în Siena – aflat în Toscana – în loc de a alege un oraș din Umbria.

Un al doilea motiv poate fi faptul că o mare parte din film este plasată în casa unei englezoaice care locuiește în Italia, deci locația exterioară ar fi fost oricum greu de identificat. În plus, peisajele sunt uluitor de frumoase în ambele regiuni și, în mod cert, dacă ajungi pe aceste meleaguri nu vei face mare diferență între ele. Siena poate fi punctul de start al oricărei călătorii, deoarece este un oraș care înfățișează perfect peisajul rural toscan. Centrul său istoric este inclus pe lista Patrimoniului UNESCO, iar dealurile din jur (și orășelele de pe ele) sunt absolut fermecătoare.

Poștașul (Il Postino) (1994)

Locații din Italia: insula Salina, Messina, insula Procida, Napoli

Cu: Massimo Troisi, Maria Grazia Cucinotta

Insula Salina
Insula Salina / Foto: Thomas Voelker

Dacă ai văzut acest film din 1994, probabil ai fost captivat de frumusețea insulei în care are loc acțiunea dulce-amară. Ei bine, dacă dorești să calci și pe urmele personajelor, insula Salina de pe coasta Siciliei este destinația căutată. Mai exact, caută formațiunile stâncoase Semaforo di Pollara de pe plaja Pollara – acestea sunt liniile de coastă prezentate de-a lungul filmului.

Frumoasa Salina este a doua ca mărime dintre Insulele Eoliene și, înainte de lansarea filmului, nu știa aproape nimeni de ea, nefiind o destinație populară. În urma filmului, din păcate, plaja Pollara a suferit un nivel considerabil de eroziune, cauzat de motoarele bărcilor turistice care fac excursii aici. Salina este o insulă alcătuită din șase vulcani inactivi, dintre care doi formează vârfurile înalte care au inspirat fostul nume: Didyme- în greacă înseamnă „gemeni”.

Populația insulei este de 2.300 de locuitori, iar dacă vrei să îți planifici o vacanță aici trebuie să știi că vei găsi câteva hoteluri și restaurante autentice foarte bune. Ce nu prea găsești sunt localnici vorbitori de engleză, deci va trebui ori să te apuci de învățat italiana, ori să te folosești de Google Translate.

Talentatul Domn Ripley (The Talented Mr. Ripley) (1999)

Locații din Italia: Positano, Roma (Piazza Navona, Piazza di Spagna, Dealul Capitolin), insula Procida, Veneția (Cafe Florian, Hotel Europa & Regina), Porto Ercole, insula Ischia, Napoli etc.

Cu: Matt Damon, Gwyneth Paltrow, Jude Law

Caffe Florian
Caffe Florian / Foto: thespaces.com

În acest thriller inteligent din 1999 apar foarte multe locuri din însorita Italie, chiar în punctele-cheie ale poveștii: Roma, Veneția, Anzio, Palermo, Napoli, Ischia și Positano. Hotelul Europa & Regina de pe Grand Canal-ul venețian servește drept substitut pentru hotelul lui Greenleaf din film, biserica Martorana din PiațaBellini din Palermo este locația unde Peter repetă cu corul, Le Grand Hotel din Roma este locul unde Ripley comite o faptă deosebit de grotească (nu dăm spoilere), iar faimoasa Cafe Florian din Veneția este locul în care Marge spune că are impresia că se întâmplă ceva ciudat.

Deși par multe, acestea sunt doar câteva dintre locațiile folosite în film. Să luăm doar celebra Cafe Florian, din Veneția: această cafenea își servește oaspeții încă din 1720 și se bucură de o locație excelentă, chiar în PiațaSan Marco. Vei lăsa bănuți frumoși aici pentru câteva băuturi, mai mult decât oriunde altundeva în Veneția, dar priveliștea e de vis, iar încărcătura istorică… de neprețuit.

Episodul 1 din Războiul Stelelor: Amenințarea Fantomei (Star Wars: Phantom Menace) (1999)

Locații din Italia: Caserta

Cu: Ewan McGregor, Liam Neeson

Caserta
Caserta / Foto: Luca Musella

O mare parte din acest prolog lansat în 1999 (o continuare a filmelor Războiul Stelelor cu care am crescut în anii 70) a fost realizată cu ajutorul unor programe performante de calculator, mai puțin scenele încoronării – acestea sunt toate plasate în orașul Caserta din regiunea Campania. În film, Palatul Regal din Caserta servește drept Palatul Regal din Naboo.

Orașul Caserta datează din secolul 9, însă palatul a fost ridicat cu mult, mult mai târziu. Acesta a luat naștere în secolul 18, iar scopul său era acela de servi drept reședință a regilor din Napoli și Sicilia. Terenul pe care se află palatul a fost modelat după cel de la Versailles (Paris) – grădini incredibile, lacuri strălucitoare, fântâni și cascade fascinante.

Deoarece la vremea construcției sale era considerat cel mai mare palat din lume, edificiul este acum cea mai vizitată atracție din Caserta. În anul 1996, palatul a fost adăugat pe lista UNESCO a Siturilor Patrimoniului Mondial. Dacă ai impresia că ai mai văzut undeva această clădire, dar sigur nu în Star Wars, probabil ai vizionat cândva Misiune Imposibilă 3 – una dintre camerele din Palatul Regal Caserta a servit drept platou de filmare pentru câteva scene din acest film.

Citește și: Locuri din Grecia ce apar în producții cinematografice celebre