Insulele grecești au binemeritata reputație de a face parte din categoria celor mai frumoase locuri de pe planetă. Ele combină căldura soarelui intens, prospețimea Mării Mediterane și dramatismul stâncilor montane. Vinul delicios, brânzeturile și fructele de mare – o diversitate fantastică a acestor delicatese adaugă la viața de zi cu zi a localnicilor și călătorilor culori și arome îmbietoare. Nu este de mirare că meleagurile grecești au atras întotdeauna artiști și, începând cu secolul al XX-lea, cineaști care să trăiască și să creeze aici. Ca urmare, o mulțime de filme sunt legate de această țară. Acestea sunt în principal drame, povești de dragoste și comedii, multe dintre ele devenite celebre. Iată o listă cu cele mai populare și interesante filme realizate în Grecia și în insulele grecești, în locurile aferente transformate în platouri de filmare:

Tunurile din Navarone (1961)

Locații din Grecia: Acropolis Lindos, în Rhodos, Golful Sf. Nicolae, portul din Rhodos

Cu: Gregory Peck, David Niven, Anthony Quinn

Lindos Acropolis
Acropolis Lindos, în Rhodos / Foto: Michele Boiero

Acțiunea filmului Tunurile din Navarone este plasată în 1943, când puterile Axei (Germania, Italia și Japonia) plănuiesc să atace 2000 de soldați britanici blocați pe insula Kheros. Șase soldați aliați, deghizați în pescari greci, traversează Marea Egee, păcălesc echipajul unei nave de patrulare germane și, la debarcare, se întâlnesc cu rezistența greacă. Navarone este un loc fictiv, dar în bună măsură filmările s-au desfășurat în superba insulă Rhodos, parte a arhipelagului Dodecaneselor.

Identitatea lui Bourne (2002)

Locații din Grecia: Mykonos

Cu: Matt Damon, Chris Cooper

Mykonos
Chora, Mykonos / Foto: madzia71

Criticii de film au lăudat foarte mult thriller-ul ce-l are pe Matt Damon în rolul principal. Este o poveste despre un agent special, care intră constant în necazuri în diferite părți ale lumii. Filmările au avut loc parțial în insula Mykonos, renumită pentru atmosfera vibrantă și pentru capitala Chora, port în care trăiesc circa 4000 de locuitori. În fiecare an, locul este vizitat de mulți turiști, în marea lor majoritate amatori de petreceri și distracții.

Marele albastru (1988)

Locații din Grecia: insula Amorgos, insula Ios

Cu: Jean Reno, Rosanna Arquette

Amorgos
Amorgos / Foto: nicolasboivin

Regizorul Luc Besson a realizat acest film extraordinar în anul 1988. Este povestea de viață a doi scufundători în apnee care au doborât recordul mondial de scufundare la adâncime fără niciun echipament. Povestea este parțial reală și se bazează pe viețile a doi scafandri – Enzo și Jacques. Majoritatea scenelor au fost filmate în apele din apropierea insulei Amorgos din Grecia, această locație fiind aleasă cu un motiv. Potrivit specialiștilor, aici Marea Mediterană are o nuanță neobișnuit de frumoasă astfel, scenele de diving prezintă imagini de-a dreptul magice. Le Grand Bleu a primit multe premii internaționale, fiind producția care l-a propulsat pe Luc Besson în atenția publicului larg.

Zorba grecul (1964)

Locații din Grecia: insula Creta -Kokkino Chorio, Chania, regiunea Apokoronas, peninsula Akrotiri, Stavros (dansul lui Zorba)

Cu: Anthony Quinn, Alan Bates, Irene Papas

Plaja Stavros
Celebra plajă Stavros / Foto: robertoutram

Basil, pe jumătate englez, pe jumătate grec, dar tipic britanic ca personalitate, îl întâlnește pe Alexis Zorba, un țăran grec, în timp ce ambii așteaptă, în portul Pireu, îmbarcarea pe un vas cu destinația Creta, unde familia lui Basil deține terenuri și unde acesta intenționează să redeschidă o mină de lignit.

Odată ajunși în Creta, o puțin probabilă prietenie între Basil și Alexis îl face pe avutul și educatul tânăr domn englez să se gândească dacă o educație și o viață rafinată reprezintă cu adevărat sensul existenței. Pentru că Zorba, țăranul grec sărac, neinstruit și grosolan, pare să fi înțeles mult mai bine cum să trăiești cu adevărat viața și să fii fericit. Producția a fost filmată în insula Creta, iar memorabila scenă a dansului lui Zorba cu Basil (v.mai jos) a avut loc pe plaja Stavros, un sat din peninsula Akrotiri aflată în regiunea Chania a Cretei. Astăzi, plaja este o frumoasă întindere de nisip, scăldată de valuri mari.

Mamma Mia! (2008)

Locații din Grecia: insula Skopelos – capela Agios Ioannis (nunta), plaja Kastani, Damouchari

Cu: Pierce Brosnan, Meryl Streep, Amanda Seyfried

Skopelos
În vârful stâncii, capela Agios Ioannis, locul filmării nunții din Mamma Mia! / Foto: cunfek

Acest film muzical este rezultatul unei coproducții internaționale de succes. Mamma mia! este, practic, conceput în jurul cântecelor celebrei trupe suedeze ABBA. Realizatorii au decis să filmeze majoritatea scenelor pe o insulă grecească numită (în film) Kalokairi (un nume fictiv, insula reală se numește Skopelos). Fără a fi, în sine, un film extraordinar de valoros, Mamma Mia! este, probabil, unul dintre cele mai de succes (din punct de vedere comercial) filme realizate în insulele grecești: după premiera producției, insula Skopelos a înregistrat o creștere semnificativă a fluxului de turiști.

În cadrele filmului, se pot vedea numeroase biserici și temple, multe dintre acestea fiind păstrate încă din secolele III-V d.Hr., fapt ce contribuie la autenticitatea filmului.

Mandolina Căpitanului Corelli (2001)

Locații din Grecia: insula Kefalonia – Plaja Chorgota, satul Komitata, portul Sami.

Cu: Nicholas Cage, Penelope Cruz

Sami Kefalonia
Satul Sami, din Kefalonia / Foto: hdesislava

Acest film bazat pe romanul scriitorului Louis de Bernieres, descrie primele zile ale celui de-al Doilea Război Mondial. Acțiunea are loc în insulele Ionice, iar povestea emană din istoricele evenimente ale ocupației italiene a acestor insule, în anul 1943. Aceste evenimente tragice și peisajele uluitoare din Kefalonia sunt folosite ca decor pentru a desluși relațiile complicate dintre pașnicii locuitori ai insulei și soldații cotropitori. Desigur, intriga este una romantică, susținută de prestațiile actorilor principali, Nicholas Cage și Penelope Cruz.

O parte din filmări au avut loc în Kefalonia, care este în prezent o destinație de top în rândul turiștilor și al călătorilor aflați în căutare de escapade romantice. Insula este renumită pentru numeroasele sale golfuri cu plaje de nisip și apă de culoarea smaraldului. Într-un cuvânt, filmul prezintă farmecul Greciei liniștite pe fundalul celui de-al Doilea Război Mondial.

For Your Eyes Only (1981)

Locații din Grecia: Mânăstirea Sfânta Treime din Meteora, insula Corfu – Palatul Achillion din Corfu Greece, Turnul Agios Spyridon, orașul Corfu.

Cu: Roger Moore, Carole Bouquet

Palatul Achillion
Palatul Achillion, din insula Corfu / Foto: Netfalls

Un clasic din seria filmelor cu James Bond. În timp ce încearcă să localizeze un sistem de comandă a rachetelor, Bond se implică în demascarea unei rețele țesute de un dubios om de afaceri grec, Aris Kristatos. Pe parcurs, Agentul 007 se îndrăgostește de frumoasa Melina, care vrea să se răzbune pentru uciderea părinților ei, arheologi marini. Ca în multe episoade ale francizei, For your eyes only beneficiază de locații atent alese, aici fiind vorba de Grecia – Meteora și, în special, frumoasa insulă Corfu, din Marea Ionică.

Citește și: 7 plaje fabuloase din Grecia