De la orașe uitate la scurt timp după epoca Goanei după Aur, la insule bizare și parcuri de distracții lăsate în voia timpului, lumea este plină de locuri părăsite, pline de mister. Am „străbătut” planeta pentru un mic tur virtual ce cuprinde cele mai fascinante locații abandonate, care, dacă ai inspirația să le vizitezi, garantează nu doar fiori pe șira spinării ci și povești speciale.
Spinalonga, Grecia

Această insulă abandonată din partea de nord-est a Cretei are o lungă și tumultuoasă istorie. Inițial, Spinalonga a fost ocupată de venețieni, care în secolul 16 au construit aici o cetate defensivă. Până în 1715, otomanii au pus stăpânire pe ea, ultimii turci părăsind aceste meleaguri abia la începutul secolului 20. Rămășițele fortăreței și zidurile masive de apărare rămân două dintre aspectele ce atrag turiști în ziua de astăzi.
În jurul anului 1904, insula a căpătat un rol cu totul nou. Aceasta a fost folosită drept adăpost pentru o colonie de leproși, sute de oameni care sufereau de această boală fiind exilați aici. Colonia a existat până în 1957, an în care a fost desființată de guvernul elen. Astăzi, situl arheologic este deseori împânzit de turiști, care vin cu bărcile, din orașul Plaka, pentru a afla istoria intrigantă a insulei Spinalonga.
Pripyat, Ucraina

Pripyat, localitate odinioară animată din nordul Ucrainei, a fost devastată de dezastrul nuclear de la Cernobîl din anul 1986. Un test de rutină a dus la avarierea severă a reactorului Nr. 4 de la Stația Nucleară Cernobîl – acesta a explodat, dând naștere pe loc unui incendiu de mari proporții. Pe lângă inițialele victime și decesele survenite în urma exploziei, accidentul a cauzat puternice contaminări cu chimicale radioactive în zonele din vecinătate, acestea ducând la și mai multe decese de-a lungul timpului și poluări grave ale mediului.
Orașul Pripyat a simțit puterea dezastrului nuclear la forțe maxime: rezidenții săi au fost nevoiți să-și părăsească căminele, lăsând în urma lor magazinele, școlile, afacerile… întreaga viață pe care o duceau acolo. În zilele noastre, multe dintre aceste clădiri arată aproape la fel ca în anii 80, când au fost abandonate. Totuși, eroziunile timpului se disting prin viața sălbatică care a luat naștere în lipsa oamenilor. Astăzi, numeroși ghizi din zonă le prezintă turiștilor aventuroși rămășițele abandonate ale orașului Pripyat.
Insula Hashima, Japonia

Cunoscută și ca „Insula Vas de Război” datorită formei sale speciale, Hashima se află în largul coastei orașului Nagasaki fiind cândva locul unde se afla o importantă mină de cărbune submarin. Distingându-se drept unul dintre cele mai dens populate locuri de pe planetă în perioada sa de glorie, insula a găzduit mii de mineri între anii 1940-1950. Se spune că mulți dintre acești oameni erau muncitori aduși cu forța din Coreea.
Inevitabil, depozitele de cărbune ale insulei s-au epuizat, iar mina de pe Hashima s-a închis în anii 70. De atunci, înaltele blocuri de apartamente construite pentru a găzdui volumul mare de muncitori, dar și clădirile minei, au fost lăsate în paragină. Pe această insulă neobișnuită se fac deseori tururi cu ghizi care povestesc istoria ei întunecată. Insula Hashima a apărut, de asemenea, în blockbuster-ul James Bond: Skyfall din anul 2012.
Spreepark, Berlin, Germania

Din acest parc de distracții aflat în apropierea Berlinului nu a mai rămas mare lucru. La inaugurare, în anul 1969, acesta a purtat numele „Kulturpark Plänterwald” și a întâmpinat milioane de vizitatori în deceniile care au urmat. Locația și-a schimbat proprietarul în anul 1991, când a fost redenumită Spreepark, iar atracțiile și caruselele sale au fost reînnoite. Totuși, acesta a reprezentat „începutul sfârșitului” pentru popularul parc de odinioară.
Odată cu scăderea drastică a numărului vizitatorilor, Spreepark a fost închis în anul 2002, fiind, în timp, înghițit de copaci și verdeață. Astăzi, roata mare este intactă dar ruginită, iar în jurul ei pot fi observate fragmente din diverse carusele și roller-coastere. Turiștii pot vizita acest loc bizar, luând parte la tururi ghidate în perioada aprilie – noiembrie
Houtouwan, China

Locație de vis pentru fotografi, satul pescăresc Houtouwan este acoperit în întregime de verdeață, începând de pe străzi și până la casele rămase fără geamuri. Acest sat abandonat, aflat pe Insula Shengshan, a fost cândva căminul unei solide comunități de pescari. Cu toate acestea, locația îndepărtată făcea din traiul de aici o adevărată provocare.
Comerțul cu pește din Houtouwan a fost, de asemenea, amenințat de orașele mai mari, precum Shanghai, iar în anii 90 populația satului începuse să scadă numeric. Până în anii 2000, ultimii săteni au plecat, iar Houtouwan a fost înghițit de verdeață. Acum, orășelul a rămas o atracție pentru turiștii curajoși, care se aventurează printre casele îmbrăcate în frunze, admirând priveliștea către mare prin ferestrele fără geamuri.
Oradour-sur-Glane, Franța

Oradour-sur-Glane a fost aproape distrus în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, astăzi fiind unul dintre cele mai sfâșietoare orașe-fantomă din lume. Pe 10 iunie 1944, trupele germane au năvălit aici și au ucis 642 de persoane. Acum, orașul francez pare aproape blocat în timp, servind drept amintire înfricoșătoare a acestei zile fatidice.
Deși în apropiere a fost construit un nou oraș, originalul Oradour-sur-Glane a fost păstrat ca memorial al victimelor masacrului. Mașinile complet ruginite încă se observă pe străzile fostei urbe, iar clădirile se degradează treptat din cauza intemperiilor și a trecerii timpului. Vizitatorii se plimbă pe străzi în tăcere, admirând biserica al cărei altar e ciuruit de glonțe și rămășițele arse ale caselor și magazinelor. Un muzeu subteran a fost înființat pentru a oferi o imagine asupra vieții în Oradour-sur-Glane înainte de atacuri, adăugând astfel un context suplimentar pentru a înțelege gravitatea atrocităților.
Poggioreale, Sicilia, Italia

În 1968, o serie de cutremure a răvășit Sicilia, una dintre comunitățile care a suferit cel mai mult fiind Poggioreale, un mic oraș aflat în zona de sud-vest a insulei. Locuitorii au părăsit orașul și s-au relocat în altă parte, lăsând Poggioreale pradă capriciilor Mamei Natură.
Poggioreale încă arată astăzi aproape la fel ca imediat după cutremure. Clădirile sunt deteriorate și se dărâmă pe zi ce trece, majoritatea nemaiavând acoperișuri sau uși. Dărâmăturile stau adunate în grămezi pe străzile pustii. Vizitatorii pot cutreiera liber străzile împânzite de resturi, privind prin ferestrele rămase și imaginându-și viața de altădată din această localitate, cândva încântătoare.
Citește și: Franța „secretă”: locuri uimitoare pe care să le vizitezi în Hexagon