Unii dintre cei care au fost cu mașina pentru a-și petrece vacanța în Thassos au ajuns pe insulă după ce au luat feribotul dintr-o localitate pe care, probabil, nu au băgat-o foarte tare în seamă, din dorința de a ajunge cât mai repede la destinația finală: Kavala.

Kavala e un orășel din nordul Greciei, construit ca un amfiteatru pe pantele muntelui Symvolo, fapt ce îl transformă într-una dintre cele mai pitorești localități elene. Binecuvântat cu clădiri istorice și înconjurat de locuri care merită vizitate, Kavala poate fi el însuși locul pentru petrecerea unei vacanțe în Grecia.

far kavala
Foto: visitkavala.gr

Sigur, nu este genul de loc în care să te cazezi la un hotel de pe plajă și să te trezești cu marea în ochi, dar, Kavala are o faleză lungă, un port micuț și șarmant, restaurante și taverne cu preparate delicioase și, deopotrivă, plaje aflate în oraș sau în apropiere, la doar câteva minute distanță cu autoturismul. Celor care doresc să ia în calcul petrecerea unei vacanțe în Kavala, iată ce le recomandăm să facă și să vadă în acest mic paradis secret:

Castelul din Kavala

castel kavala
Foto: mozcann

Sursele documentare spun că așezarea Kavala a fost fortificată încă din secolul 5 î.Hr. Iar castelul său impozant a fost reconstruit de câteva ori de-a lungul istoriei, în special de către bizantini, înainte de a fi distrus de Imperiul Otoman, care a preluat controlul asupra locurilor în 1391. Structura curentă provine în principal de la reconstrucția otomană, ce a avut loc în 1425.

kavala
Apus de soare văzut din castel / Foto Maria Andrei

Imaret

imaret
Foto: booking.com

Exemplu superb de arhitectură otomană, Imaret a fost construit în 1817 de Mohamed Ali Pasha, în ideea de a servi ca centru educațional. A funcționat ca școală religioasă până în 1902 și ca fundație caritabilă până în 1923. După schimbul de populații dintre Grecia și Turcia, realizat în anii 70, a fost locuit de refugiații greci din Anatolia. Ceva mai târziu a fost renovat, iar acum funcționează ca hotel de lux, de unde ai parte de peisaje senzaționale asupra mării și orașului.

Apeductul Kamares

apeduct kavala
Foto: fotofritz16

Ridicată în anul 1550 de către Suleiman Magnificul, impozanta structură care pe vremuri asigura alimentarea cu apă, domină centrul orașului, având o lungime de peste 280 m,  incluzând 60 de arcade dar și câteva locuințe vechi construite în monument.

Situl arheologic Philippi

philippi
Foto: visitkavala.gr

Orașul antic Philippi a fost colonizat de către locuitorii insulei Thassos, care au fondat localitatea Krinides, în anul 350 î. Hr. Dar, în anul 356 î.Hr., regele Philip al II-lea de Macedonia, a redenumit orașul după propriul său nume, după ce l-a salvat de atacurile unei invazii trace. Aici, în anul 49 d. Hr., apostolul Pavel a ținut primele predici despre creștinism și tot aici a fost botezată Lydia, prima femeie creștină din Europa.

Orașul vechi (Panagia)

panagia kavala
Foto: fotofritz16

Cele mai importante obiective turistice din Panagia, cartierul vechi al Kavalei, sunt Castelul, Acropolisul, Imaret și vechiul far, aflat la capătul străzii Theodorou Pavlidou. Punctul central al cartierului este piața Mohamed Ali, dominată de statuia acestui vechi conducător otoman, aflată între konaki (casa lui, construită la sfârșitul secolului 18) și biserica Panagia, ridicată în 1965, pe ruinele unei vechi bazilici post-bizantine.

O plimbare pe strada Mohamed Ali te va aduce în cea mai veche parte a orașului, unde vei putea vizita moscheea Hussein Bey.

Orașul nou

Foto: visitkavala.gr

Kavala are un caracter unic, reflectat de trecutul său recent: case neoclasice și depozite mari de tutun, ce evocă anii în care înfloritoarea clasă burgheză deținea supremația orașului ce fusese supranumit „Mecca tutunului” și în care trăiau (bine) mii de muncitori din această industrie, femei și bărbați. Figurile lor au rămas în memoria colectivă și se regăsesc în fotografii alb-negru, pe pereții Muzeului Tutunului.

Cel mai popular punct de întâlnire al orașului modern este piața Eleftherias, de unde pornește strada pietonală Megalou Alexandrou, de-a lungul căreia se întind magazine frumoase, cafenele, baruri și un vechi depozit de tutun transformat într-un centru de cumpărături.

kavala noaptea
Kavala by night / Foto: Maria Andrei

În apropiere de piața Eleftherias se află pitorescul cartier Agios Nicolaos, în care, evident, regăsim și biserica omonimă, o fostă moschee. Pe ruinele unui stâlp antic poți vedea, conform legendei, amprenta pasului apostolului Pavel, lăsată în vremea când acesta a vizitat Macedonia pentru prima oară.

Plajele din Kavala

plaje kavala
Foto: visitkavala.gr

Desigur, plajele fac din Kavala o destinație turistică dezirabilă. În Kavala, sau în apropierea ei – pe distanțe de până la 80 km, sunt multe plaje curate, cu ape limpezi, azurii.

Cea mai cunoscută plajă din Kavala este Rapsani, aceasta fiind totodată și cea mai apropiată de centrul orașului. Ei i se alătură plajele Kalamitsi, Batis, Palio, Tosca și, ceva mai departe, Nea Iraklitsa, Nea Peramos, Paralia Ofriniou, precum și una dintre cele mai frumoase plaje din nordul Greciei – Ammolofi.

Băile de nămol Krinides

krinides
Foto: visitkavala.gr

Printre numeroasle izvoare termale terapeutice care împânzesc Grecia, băile de nămol din Krinides se disting ca fiind cu adevărat speciale, o incursiune terapeutică aici reprezentând o experiență de neuitat.

Băile de nămol Krinides se află la mai puțin de jumătate de oră distanță de Kavala, foarte aproape de anticul sit arheologic Philippi, prin urmare o excursie de o zi le poate combina pe ambele. La Krinides ai parte de două tipuri de terapii naturale: există un bazin cu nămol terapeutic (excelent pentru tratarea problemelor reumatice, ginecologice, bolilor sistemului nervos, bolilor cardiovasculare și problemelor dermatologice) și unul cu izvoare termale naturale (pentru tratarea artritei reumatice, a reumatismului, problemelor lombare, osteoartritei, sclerozei multiple etc).

Băile de nămol Krinides sunt localizate într-un foarte frumos parc, iar clădirile din jur au o arhitectură tradițională, din piatră. În complex se află un restaurant și o cafenea, o sală de băi post-bizantină, camere de masaj și o biserică micuță.

Citește și: Ce să faci și ce să vezi în insula Skiathos