Barri Gotic, fermecătorul cartier gotic din Barcelona, a rezistat secole de-a rândul testului timpului. Acest cartier pitoresc din inima orașului catalan se mândrește cu o istorie bogată și cu o arhitectură uluitoare care captivează vizitatorii din întreaga lume.

La începutul secolului al XX-lea, cartierul Barri Gotic a suferit o transformare masivă. În această perioadă, multe dintre clădiri au fost restaurate și aduse la gloria lor de odinioară, ceea ce a contribuit la revitalizarea acestui cartier istoric. Astăzi, Barri Gotic este una dintre cele mai bine conservate și mai vibrante zone din Barcelona.

Istoria fascinantă a cartierului Barri Gotic

barri gotic

Istoria cartierului Barri Gotic începe în epoca romană, când era cunoscut sub numele de Barcino. În această perioadă, zona era reprezentată de un oraș înfloritor care găzduia mii de oameni. Astăzi, vizitatorii încă pot vedea rămășițe ale zidurilor romane antice, dar și alte structuri care au supraviețuit de-a lungul secolelor.

În Evul Mediu, Barri Gotic a fost centrul vieții politice și culturale a orașului. Conducătorii orașului au construit palate și biserici grandioase care se află și astăzi în picioare, cum ar fi Palau Reial Major și Basilica de Santa Maria del Pi.

În secolul al XIX-lea, Barri Gotic a intrat într-un proces de degradare, multe dintre clădiri fiind neglijate și abandonate. Abia la începutul secolului al XX-lea cartierul a început să cunoască o renaștere, datorită unui efort concertat de restaurare și conservare a clădirilor istorice.

Astăzi, Barri Gotic a redevenit cartierul vibrant și plin de viață, care atrage vizitatori din întreaga lume. Zona găzduiește o scenă artistică înfloritoare, cu multe galerii și muzee care prezintă opere ale artiștilor locali. Barri Gotic este, de asemenea, un loc minunat pentru a face cumpărături, cu multe buticuri și magazine de specialitate care vând articole unicat realizate de artizani.

Evoluția arhitecturii din Barri Gotic

Catedrala din Barcelona
Catedrala Barcelona

Arhitectura cartierului Barri Gotic are propria poveste. Acest cartier este un amestec perfect de vechi și modern, fiecare clădire prezentând un stil unic.

Unul dintre cele mai notabile stiluri arhitectonice din Barri Gotic este, fără-ndoială, cel gotic, care este evident în marile catedrale și biserici ce domină zona. Catedrala din Barcelona, una dintre cele mai emblematice structuri ale Barcelonei, este un exemplu uimitor de arhitectură gotică. Această catedrală grandioasă datează din secolul al XIII-lea și prezintă detalii ornamentale spectaculoase, precum garguii și contraforturile „zburătoare”.

Palau de la Generalitat de Catalunya
Palau de la Generalitat de Catalunya

Un alt stil arhitectonic proeminent în Barri Gotic este arhitectura gotică de sorginte catalană, care se caracterizează prin ornamentația și desenele complexe. Palau de la Generalitat de Catalunya, sediul guvernului catalan, este un impresionant exemplu al acestui stil. El se află în Plaça de Sant Jaume (cunoscută și sub numele de Plaça de la Generalitat), o piață considerată inima politică a Barcelonei, deoarece aici se află și Primăria. La sfârșit de săptămână, aici s-ar putea să vezi grupuri care dansează Sardana (un dans tradițional catalan) sau castelleri care construiesc piramide umane, în plus, duminică dimineața, Primăria își deschide porțile pentru vizitatori.

Explorarea cartierului Barri Gotic

Pentru a aprecia pe deplin istoria și arhitectura din Barri Gotic, vizitatorii ar trebui să își facă timp pentru a explora zona pe jos. Străzile și aleile înguste sunt mărginite de clădiri uimitoare, fiecare dintre acestea având de spus propria ei poveste.

Plaça del Rei
Plaça del Rei

Printre atracțiile care trebuie neapărat vizitate în Barri Gotic se numără, așadar, Catedrala din Barcelona și Palau de la Generalitat de Catalunya. De asemenea, vizitatorii se pot plimba pe La Rambla, celebrul bulevard care trece prin apropierea cartierului și care găzduiește numeroase magazine, restaurante și artiști de stradă, se pot opri în Plaça del Rei, una dintre cele mai frumoase piețe publice ale orașului vechi, se pot ruga la Cappella di Santa Agata, (cândva fostă capelă a Palatului Regal), la Iglesia de Santa Maria del Mar (biserică de secol 14) sau la Basílica de Santa Maria del Pí (cu fațada ei austeră, care seamănă cu cea a unei cetățui).

Plaça de Sant Felip Neri
Plaça de Sant Felip Neri

O altă bijuterie ascunsă în Barri Gotic este Plaça de Sant Felip Neri, o piață liniștită, ascunsă de agitația străzilor principale. Piața găzduiește o biserică frumoasă cu o fațadă barocă uimitoare, precum și o școală care a fost bombardată în mod tragic în timpul Războiului Civil Spaniol. Cicatricele bombardamentului pot fi încă văzute pe pereții școlii, servind drept amintire obsedantă a trecutului orașului.

Muzeul Picasso, Muzeul Frederic Marès și Muzeul Ciocolatei, sunt trei muzee ce abia așteaptă să fie vizitate de către cei care adoră aceste instituții culturale.

Dar Barri Gotic este mult mai mult decât faimoasele sale repere. Cartierul este plin de străduțe înguste și piețe ascunse, toare debordând de un farmec unic. O plimbare pe străzile sinuoase din Barri Gotic te face să te simți ca și cum te-ai transporta înapoi în timp, cu arhitectură gotică și ruine romane la fiecare colț.

Cum să vizitezi Barri Gotic

barri gotic

Dacă ai în plan o excursie la Barcelona, o vizită la Barri Gotic ar trebui să fie cu siguranță pe itinerariul tău. Cartierul este ușor accesibil cu transportul public, mai multe linii de metrou și autobuz având stații în apropiere. Există, de asemenea, o mulțime de locuri de cazare în zonă, de la pensiuni cu buget redus la hoteluri de lux.

Când explorezi cartierul, plimbă-te relaxat pe străzile înguste și pe aleile ascunse. Nu se știe niciodată ce bijuterie poți descoperi, ce detaliu arhitectonic îți poate atrage privirile pentru a te fascina! Nu uita să te oprești pentru a savura o cafea sau un pahar de vin într-una dintre numeroasele cafenele și restaurante din zonă.

În concluzie, Barri Gotic este un cartier unic și fascinant, care oferă o privire amănunțită în istoria și arhitectura bogată a Barcelonei. Fie că ești pasionat de istorie, de arhitectură sau pur și simplu ești în căutarea unui loc fermecător de explorat, Barri Gotic are ceva pentru toată lumea.

Foto: Canva Photos

Citește și: Cele mai frumoase castele din Spania