Istanbul poate fi considerat unul dintre cele mai interesante și căutate orașe din lume din punct de vedere istoric, cultural și artistic. Orașul de pe Bosfor găzduiește peste 80 de muzee, de la cele arheologice și de istorie, la muzee de artă modernă și de artă plastică, precum și muzee tematice.

Dacă ești un iubitor de cultură aflat în căutarea unor muzee fascinante, fie că sunt cele care cândva au fost palat, biserică sau moschee, sau fie că sunt legate de istorie, artiști clasici, artă contemporană, artă plastică și modernă, fotografie sau expoziții temporare și permanente, Istanbul are de toate pentru toți, ca un kebab cultural imens, gata pentru a fi savurat. Iată doar câteva dintre cele mai frumoase muzee din Istanbul:

Muzeul de Arheologie din Istanbul

muzeul de arheologie
Foto: tripadvisor.com

Pentru un mod educativ și interesant de a-ți petrece ziua, vizitează Muzeul de Arheologie din Istanbul. Acesta găzduiește colecții ce datează din vremea imperiilor Bizantin și Otoman, precum și multe artefacte din antichitate. Muzeul reprezintă o excelentă modalitate de a explora cultura regiunii și de a afla mai multe despre istoria acesteia. Vizitatorii pot vedea sculpturi, monede, ceramică și chiar unelte antice care au fost folosite de oamenii din zonă cu secole în urmă.

Muzeul are, de asemenea, o bibliotecă plină de cărți rare și manuscrise, oferind vizitatorilor posibilitatea de a explora rapid istoria scrisă a regiunii. Dispunând de o gamă largă de colecții, Muzeul de Arheologie din Istanbul este locul perfect pentru a învăța despre culturile fascinante ale trecutului.

Muzeul Rahmi M. Koc

Rahmi M. Koc
Foto: dailysabah.com

Muzeul Rahmi M. Koc este un muzeu maritim și industrial fondat de omul de afaceri și filantropul Rahmi M. Koc în 1991, care are ca scop educarea vizitatorilor cu privire la istoria maritimă și patrimoniul industrial al Turciei și al lumii, în general.

Muzeul dispune de o colecție diversă de exponate, între care se regăsesc nave, locomotive, mașini și unelte, găzduind, de asemenea, expoziții interactive și prezentări care demonstrează principiile științei, tehnologiei și ingineriei. Printre atracțiile muzeului se numără un submarin restaurat din epoca otomană, o locomotivă cu aburi și o expoziție interactivă despre istoria transporturilor.

De asemenea, vizitatorii pot afla lucruri interesante despre rolul marinei turcești și despre contribuțiile acesteia la istoria țării. Muzeul este o experiență unică pentru cei interesați de istoria maritimă și industrială, știință și tehnologie.

Muzeul de Artă Modernă din Istanbul

muzeul de arta moderna
Foto: museumforall.eu

O vizită la Muzeul de Artă Modernă din Istanbul (Istanbul Modern) te va încânta datorită operelor impresionante ale artiștilor turci moderni, create de-a lungul ultimelor decenii.

CITEȘTE ȘI  Matera, Partea a II-a

A fost inaugurat în 2004 și este primul muzeu privat dedicat artei moderne și contemporane din țară. Muzeul prezintă o colecție diversă de lucrări ale unor artiști turci și internaționali, inclusiv pictură, sculptură, fotografie, video etc. Printre expozițiile notabile găzduite de İstanbul Modern se află colecțiile de lucrări și obiecte personale ale unor artiști consacrați precum Pablo Picasso, Joan Miró și Yoko Ono. Foarte interesante sunt și expozițiile de grup care explorează diverse teme și mișcări din arta modernă și contemporană.

Pe lângă expoziții, İstanbul Modern are și un centru de cercetare, un departament de educație, precum și o cafenea și un restaurant. Muzeul este o destinație culturală populară atât pentru vizitatorii locali, cât și pentru cei internaționali, și joacă un rol important în promovarea artei și culturii contemporane în Istanbul și nu numai.

Muzeul Pera

Pera Museum
Foto: istanbultourstudio.com

Un amestec fascinant de artefacte istorice, artă tradițională, picturi importante și artă modernă poate fi găsit în superbul Pera Musuem, din Istanbul – un muzeu privat situat într-o clădire impunătoare din secolul al XIX-lea, care a fost cândva istoricul Hotel Bristol, proiectat de arhitectul Achille Manoussos. Acesta a fost fondat de Fundația Suna și İnan Kıraç, care administrează, de asemenea, Institutul de Cercetare din Istanbul de alături.

Muzeul găzduiește cea mai cunoscută pictură din istoria artei turcești – „Dresorul de țestoase”, de Osman Hamdi Bey, este o capodoperă, fiind cea mai scumpă operă de artă vândută vreodată, după ce a fost cumpărată pentru 3,5 milioane de dolari în 2004. Tabloul înfățișează răbdarea unui derviș sufi și dificultățile pricinuite de necesitatea schimbărilor apărute în viața lui. Pictura este prezentată la intrarea în Google Cultural Institute Pera Museum din Pera.

Altfel, muzeul include trei expoziții permanente: cea de picturi orientale – lucrări importante ale unor artiști europeni care au fost inspirați de cultura otomană, cea de greutăți și măsuri anatoliene – această secțiune surprinzător de interesantă este formată din mii de piese de instrumente de măsură din centrul Anatoliei și cea de țiglă și ceramică din Kütahya – o șansă de a vedea capodoperele și cele mai bune exemple de măiestrie din Kütahya, un oraș renumit pentru artiștii săi talentați în domeniul țiglelor și ceramicii. În cadrul acestei expoziții există chiar și o secțiune dedicată cafelei turcești.

Muzeul Naval din Istanbul

muzeul naval istanbul
Foto: Wikimedia

Muzeul Naval din Istanbul este un muzeu dedicat istoriei și moștenirii marinei turcești. A fost înființat în 1988 cu scopul de a educa publicul cu privire la rolul marinei în istoria Turciei și de a promova înțelegerea culturii maritime a țării.

CITEȘTE ȘI  5 lucruri de făcut gratis în Praga

Muzeul prezintă o gamă variată de exponate, inclusiv nave, hărți, instrumente de navigație și uniforme, precum și exponate interactive care demonstrează principiile navigației maritime. Vizitatorii pot afla despre istoria marinei turcești, de la rădăcinile sale otomane până în prezent, și pot admira exponate despre geografia și clima coastelor Mării Negre, Mării Egee și Mediteranei din Turcia.

Unul dintre punctele de atracție ale Muzeului Naval din Istanbul este colecția sa de machete de nave, care prezintă evoluția arhitecturii și tehnologiei navale din cele mai vechi timpuri până în prezent. Vizitatorii pot vedea, de asemenea, o navă de război restaurată din epoca otomană, precum și o serie de alte nave și ambarcațiuni din diferite epoci și culturi.

Muzeul Inocenței

muzeul inocentei istanbul
Foto: progettomediterranea.com

Orhan Pamuk este unul dintre cei mai cunoscuți scriitori din Turcia (dacă nu chiar cel mai cunoscut), care a câștigat Premiul Nobel pentru literatură în 2006. Muzeul Inocenței este, de asemenea, numele unui roman al lui Orhan Pamuk. În timp ce scria romanul, el a visat la înființarea acestui muzeu și a început diligențele pentru apariția lui.

Muzeul a fost înființat la câțiva ani după ce cartea a fost publicată. Nu este nevoie să citești romanul pentru a vizita muzeul, dar dacă o faci, te vei bucura mult mai mult de detaliile descoperite aici. În muzeu există lucruri pe care eroii descriși în roman le folosesc, le poartă, le aud, le văd, le colecționează și le imaginează. Muzeul Inocenței, care oferă microinformații din viața socio-culturală a Istanbulului între anii 1950 și 2000, merită vizitat fie și pentru că Orhan Pamuk este de departe scriitorul care surprinde cel mai bine frumusețea nostalgică a orașului de pe Bosfor. Muzeul Inocenței, care a primit în 2014 premiul „Muzeul Anului în Europa”, se află într-una dintre cele mai vechi regiuni din Istanbul.

Muzeul jucăriilor

muzeul jucariilor
Foto: istanbultourstudio.com

Ți-e dor de copilărie? Atunci, acest muzeu este locul potrivit pentru o întoarcere în timp. Amplasat într-un fost magazin de jucării, Muzeul Jucăriilor din Istanbul prezintă jucării și miniaturi de modă veche, datând de acum 200 de ani, care te vor umple de nostalgie și vor scoate la joacă, din nou, copilul din tine.

Nu te lăsa înșelat de ideea că acest muzeu este doar pentru copii: el este o încântare pentru toate vârstele. Muzeul a fost fondat de poetul și scriitorul Sunay Akın și a fost deschis pe 23 aprilie, o sărbătoare națională în Turcia pentru copii, inițiată de marele lider Mustafa Kemal Ataturk. Clădirea cu 5 etaje este situată în Kadikoy.

Citește și: 7 muzee bizare din întreaga lume