11. Bethany Beyond the Jordan – locul botezului
Biblia spune ca oamenii obisnuiau sa calatoreasca din Ierusalim si Yehuda, dar si din tarile dinprejur, pentru a fi botezati de Ioan Botezatorul – profetul care locuia intr-o pestera aflata pe malul estic al raului Iordan, in Bethania. Descoperirile arheologice sustin credinta ca, acum 2000 de ani, aici se petreceau adevaratele botezuri – ceremonii care au loc si astazi in apele tulburi, dar incarcate de mister ale Iordanului. Conform Cartilor Sfinte, plecand din Nazareth, Iisus si-a petrecut noaptea la Pella, iar a doua zi si-a continuat drumul pe malul dinspre rasarit al Iordanului pentru a fi, El insusi, botezat de Ioan. Si asa a inceput istoria Crestinatatii…
Tall Al-Kharrar este unul dintre punctele-cheie ale Sitului Botezului, pe locul cu pricina fiind inca vizibile urmele unei constructii din piatra, dar si ale unui mozaic alb, cel mai probabil ruinele unei sali de rugaciune – care ar putea fi totodata si cel mai vechi altar crestin din lume. Tot acolo se afla si Dealul lui Elijah (profetul Ilie), denumit si dealul Hermon, identificat ca si locul de unde profetul s-a ridicat la ceruri intr-un car de foc, dupa ce si-a indeplinit misiunea de a-i ajuta pe oameni sa… evolueze – iar aici imaginatia mea a inceput sa o ia razna, dar nu intru in detalii… ☺ Povestea este absolut fascinanta!
12. Mount Nebo – este muntele de pe care Moise a privit catre Tara Sfanta, panorama de pe varful Pisgah fiind absolut extraordinara. Se pot vedea, in zare, cetatile sfinte spre care a privit profetul – Ierihonul si Ierusalimul –, Marea Moarta si Valea Iordanului, dar si locul unde acesta si-a dat ultima suflare, dupa moartea sa fiind ridicate acolo doua altare. Se spune ca Moise a fost inmormantat pe munte, dar unde anume, a ramas un mister care a dainuit peste milenii – si, poate, este mai bine asa…
13. Madaba, mentionata si in Cartea lui Joshua, pare veche de cand lumea. Biserica Ortodoxa Greaca detine cea mai veche harta sub forma de mozaic a Tarii Sfinte, dar si a Deltei Nilului, care mentioneaza atat orasele istorice, cat si raurile care o traversau in acele vremuri. Lucrarea se pare ca a fost executata in secolul al VI-lea si se aseamana foarte bine – ca stil – cu cea din Biserica Apostolilor. Numeroase opere de acest fel sunt acum in restaurare, urmand a fi expuse in bisericile sau asezamintele de pe teritoriul Madabei – numita si Orasul Mozaicurilor. Tot aici se afla si o scoala care pregateste artizani in aceasta arta atat de migaloasa, spectaculoasa, dar si foarte specifica zonei.
14. Marea Moarta, aflata in cel mai jos punct de pe fata planetei, la minus 420 m, este flancata de munti la est si de dealurile blande ale Ierusalimului la vest. De o frumusete care cu greu poate fi redata in cuvinte sau fotografii, cu un peisaj neschimbat din vremuri antice, are o mostenire istorica si spirituala proprie, fiind si astazi o destinatie speciala – mai ales pentru cei care vor sa se rasfete la spa-urile ultramoderne sau vor sa faca o baie in apa cu o salinitate de 34,2 %, in care, practic, nu te poti… scufunda! Produsele pe baza de sare sau de namol sunt extrem de apreciate si nu tocmai ieftine, dar… merita! 🙂
Movenpick Resort & Spa Dead Sea are si o zona de Adults Only (sunt fan al acestor hoteluri 18+, pentru o vacanta desavarsita – vezi articol) pe care, cu siguranta, o voi savura pe deplin in viitorul apropiat. Construit pe modelul unui sat tipic arab, dar cu facilitati de lux, resortul este o oaza de verdeata si stare de bine.
15. Pe muntele Machaerus – astazi Mukawir – se afla ramasitele palatului fortificat al lui Herod Antipa, locul unde a fost decapitat Ioan Botezatorul dupa infamul dans al Salomeei. Intr-o noapte senina, peste Marea Moarta se pot vedea de aici atat Ierusalimul, cat si Ierihonul – capitala Palestinei. Nefiind pe circuitul turistic, muntele este impanzit de turme de oi si capre care isi gasesc refugiu prin pesterile sau grotele adanci ale muntelui, la fel ca in timpurile biblice…
16. Dibon/Dhiban, mentionat in Vechiul Testament ca Divon Gad, oras biblic cu o istorie de cel putin 5000 de ani, a fost unul dintre orasele in care s-au refugiat israelitii dupa Exod.
17. Arnon Valley – In Vechiul Testament, Wadi Mujib apare ca drum de legatura cu raul Arnon, considerat a fi extrem de important de catre romani, motiv pentru care a fost pavat in intregime si marcat cu borne. Pentru a proteja de hoti caravanele si calatorii, romanii au ridicat castele ori baze militare de-a lungul vaii raului.
Iordania are numeroase rezervatii, cum ar fi Dana Biosphere Reserve – cu o varietate incredibila de peisaje –, Azraq Wetland Reserve, Shawmari Wildlife Reserve sau Mujib NatureReserve – cea mai joasa rezervatie din lume, defileul pornind din zona Marii Moarte, la 410 m sub nivelul marii, si ajungand pana la 900 m deasupra nivelului marii, intr-o biodiversitate extraordinara.
18. Pestera lui Lot. Soarta Oraselor din Vale – printre care Sodoma si Gomora – a fost una dintre cele mai tragice din Vechiul Testament. Conform povestii, Lot s-a refugiat din calea urgiei intr-o pestera de langa Zoar (astazi Safi), impreuna cu cele doua fiice ale sale, devenind astfel si parintele celor doua triburi – Moabit si Ammonit – din centrul Iordaniei. In apropierea pesterii se afla si un stalp, despre care se spune ca ar fi ramasitele sotiei lui Lot – transformata in sare dupa ce a nesocotit porunca Domnului, aceea de a nu se uita in urma atunci cand orasul va fi distrus.
19. Karak – o fortareata cruciata situata la 900 de metri altitudine, capitala Moab-ului antic, a fost locul unde s-a decis soarta regilor si a regatelor din regiune, prin expansiunea islamica in regiunile non-arabe sau bizantine la acea vreme.
20. Una dintre cele 7 minuni ale lumii moderne, Petra este diamantul coroanei – ca tot vorbim despre… pietre – si, poate, cea mai importanta atractie turistica a Iordaniei. Este o zona vasta, construita direct in roca moale de catre nabateeni si apoi de civilizatia araba, fiind un important centru de schimburi comerciale aflat pe Drumul Matasii, facand legatura intre acesta, Arabia, Egipt, Grecia si Roma.
Ai nevoie de o zi sa pricepi dimensiunile acestui oras antic si de o saptamana sa ii deslusesti cat de cat misterele. De la morminte pana la teatre, locuinte troglodite, trezorerie si manastiri, situl este ABSOLUT magnific!
Se spune ca, in perioada Exodului, Moise a trecut si el pe aici cu triburile israelite, chiar prin impresionantul defileu ce serpuieste intre zidurile de stanca roz-portocalie. Se mai spune ca, Wadi Musa (Valea lui Moise), aflata in apropiere, adaposteste un izvor care a tasnit din munte chiar acolo unde profetul a lovit cu toiagul sau o stanca. Cert este ca apa de la Ain Musa a potolit setea calatorilor inca din Antichitate, fiind si astazi la fel de vie si curata!
Petra este mentionata in Biblie sub diverse nume, ca Sela sau Joktheel si, in mod sigur, a folosit ca statie de innoptare pentru cei trei magi/regi care au venit cu daruri la Bethlehem, la nou-nascutul Iisus.
Crestinii au ajuns si ei la Petra inca din zorii acestei religii, iar pe masura ce intregul oras a imbratisat credinta, locuitorii sai au schimbat destinatia mormintelor sau a altarelor stravechi in aceea de… biserici. Cucerita de Imparatul Roman Traian, ulterior pierduta in clepsidra cu nisip a timpului, dar si a desertului care o inconjoara, a fost redescoperita de un calator elvetian care a intuit ca misteriosul Oras Pierdut despre care vorbeau beduinii era chiar Petra – cea pe care o cauta cu disperare… Sapat in stanca roz, acum mai mult de 2000 de ani, situl a devenit o atractie importanta in zona Orientului Mijlociu – si nu numai, mai ales dupa ce a fost inclus in lista Monumentelor UNESCO.
Petra se poate vizita si noaptea, prin Siq si pana la Al Khazneh (Trezorerie), de trei ori pe saptamana, pe muzica beduinilor si printre lumanari aprinse. Nu cred sa existe ceva mai impresionant ca aceasta experienta…
*Ziua sau noaptea, Petra trebuie vizitata cu incaltari confortabile, apa in rucsac, baterie de rezerva si spatiu suficient de memorie pentru aparatul foto…
*Movenpick Resort Petra este o alegere buna pentru ca este pozitionat chiar la intrarea in situl arheologic Petra.
21. Wadi Rum pare ca nu are inceput si nici sfarsit… desertul este un adevarat labirint de monoliti. Cunoscut ca si Valea Lunii, cel mai mare desert al Iordaniei – Unesco World Heritage Site la randul sau – poate fi explorat intr-un jeep safari sau calare pe camile, iar vizita la un sat de beduini este obligatorie. Recomand sa fiti insotiti de ghizi care cunosc zona, este mai sigur, chiar daca nu si ieftin.
Canioanele sunt ametitoare, stancile putand ajunge si la o inaltime de 1750 m. Linistea este absoluta, iar din cand in cand poti gasi inscriptii vechi si de 4000 de ani.
Nu exista facilitati, in afara de cele oferite de centrul de primire turisti, de cele din satele de beduini ori de hotelurile spectaculoase ce furnizeaza servicii si cazare de 5* intr-un peisaj martian.
Am vazut ca sunt posibile inclusiv zborurile in baloane cu aer cald, experienta fiind, cel mai probabil, de domeniul fantasticului! Promit ca voi face un update dupa ce voi vedea desertul si din nacela…
Nu uita, www.VisitJordan.com ofera o multime de sugestii despre tot ceea ce te-ar putea interesa, iar Prestige Tours – niste pachete care sunt sigura ca iti vor face cu ochiul!
Multumiri, Prestige Tours si Seven Media, pentru aceasta experienta fantastica!
Credite foto: arhiva personala & WEB