Decorarea casei sau a apartamentului în care locuiești poate părea o sarcină care ocupă foarte mult timp și care, pe deasupra, e și foarte scumpă. Dar dacă vei face doar câteva schimbări simple, e posibil să reinterpretezi cu totul imaginea generală, fără să fii nevoită să cheltuiești o avere. În acest sens, iată câteva idei simple și de efect pentru decorarea locuinței:

Adaugă decorațiuni pe pereți

tapet
Foto: ilovewallpaper.co.uk

Un mijloc foarte bun pentru a face orice cameră să arate mai atractivă este fie să dai o zugrăveală rapidă pe un perete, eventual într-o culoare complementară, dar diferită față de restul pereților, fie să optezi pentru unul sau mai multe tablouri înrămate, care să aducă un plus de personalitate încăperii.

Ca variantă, poți alege un tapet personalizat, care-ți permite să creezi un spațiu creativ prin intermediul unui design propriu. Unul dintre cele mai bune lucruri în legătură cu decorațiunile murale este că acestea nu trebuie să fie neapărat scumpe pentru a fi de efect, prin urmare poți menține întotdeauna un buget decent.

Alege diverse mânere

manere
Foto: crismatec.com

Modernizarea bucătăriei poate fi privită dintr-o perspectivă simplă și inedită: cea a mânerelor. Schimbarea mânerelor de la dulapuri și bufete e o modalitate ieftină de a crea efectul unui bucătării… noi. În plus, această schimbare se poate face într-un timp scurt și are cu adevărat potențialul de a modifica imaginea generală a bucătăriei.

Dacă ai de gând să zugrăvești bucătăria, mânerele pot fi alese pentru a fi în ton cu culoarea pe care urmează să o folosești. Indiferent de mărimea încăperii, sau de numărul de dulapuri din ea, această mică schimbare poate face o diferență importantă.

Folosește spații de depozitare inteligente

biblioteca
Foto: Minette Hand

Unul dintre modurile simple și ieftine de decorare a locuinței este să folosești spații de depozitare inteligente. Fie că e vorba despre niște rafturi de cărți din living sau despre un șifonier din dormitor, acestea nu ar trebui să funcționeze ca un simplu loc în care pui lucruri, ci ar trebui să adauge un plus de „înălțime” camerei. Un truc care funcționează în special dacă locuința are tavanul jos, creând astfel iluzia că pereții sunt mai înalți decât în realitate.

Joacă-te cu pernele

perne decorative
Foto: thesmarthomedecor.com

Schimbările subtile făcute în living au o soluție de efect în adăugarea de perne. Câteva perne în culori vii și complementare pot aduce un strop de viață încăperii, ba, mai mult, când sunt aranjate pe o canapea creează un efect vizual încântător, atât pentru cei care stau în casă cât și pentru vizitatori.

Pune cel puțin o oglindă în fiecare cameră

oglinda
Foto: nimvo.com

Oglinzile fac ca spațiul să devină mai luminos, deoarece au darul de a „împrăștia” lumina în cameră. Cu toate acestea, plasarea unei oglinzi în locul nepotrivit poate fi o idee aproape la fel de proastă ca aceea de a nu avea nicio o oglindă în încăpere. Așează, prin urmare, oglinzile pe pereți care sunt perpendiculari pe ferestre, și nu direct pe cele de vizavi de ferestre, fiindcă în acest caz, lumina va „sări” înapoi pe acestea.

Lasă canapeaua să „converseze” cu fotoliile

canapea
Foto: ballarddesigns.com

Gândește-te la holul unui hotel. Mobilierul e grupat în așa fel încât să invite la conversație. Când așezi mobila în living, țintește o așezare similară, care să creeze echilibru și intimitate. O zonă de șuetă în formă de U e formată dintr-o canapea și două fotolii plasate față-n față, la fiecare capăt al unei măsuțe de cafea. Sau putem vorbi despre o zonă în H, cu canapeaua așezată direct vizavi de cele două fotolii și cu măsuța de cafea între ele.

Una dintre greșelile pe care trebuie să le eviți este să pui tot mobilierul la perete. Oamenii fac asta pentru că astfel au impresia că vor crea impresia de spațiu în cameră dar, în realitate, tocmai mobila care „plutește”, fără a fi lipită de pereți, va crea această senzație, de încăpere mai mare.

Citește și: Cum să alegi cele mai bune culori pentru dormitorul tău