Vinul este cunoscut în popor ca fiind nectarul zeilor, motiv pentru care vinul potrivit servit la momentul oportun poate avea, fără dar și poate, un gust divin. O degustare este modalitatea perfectă prin care să afli mai multe despre acest subiect și, cel mai important, cea care te ajută în a lua o decizie definitivă cu privire la întrebarea ce tip de vin preferi în mod exclusiv? Bineînțeles, există o anumită mistică în jurul degustării de vin, iar vocabularul folosit poate fi puțin intimidant pentru cei neinițiați. Ei bine, am încropit un ghid rapid și ușor pentru a te iniția în procesul degustării de vinuri, chiar la tine acasă.

Cum să faci o degustare de vin chiar la tine acasă?

Pentru a recrea o degustare de vin acasă, vei avea nevoie mai întâi de o selecție cât mai bogată de vinuri. Fie că este vorba de sticle pe care ai vrut să le bei cândva sau de vin pe care l-ai achiziționat special pentru această ocazie, ar fi ideal să alegi o temă generală a degustării. Aici intervine imaginația: poți aborda, de pildă, soiurile de vin Chardonnay din întreaga lume sau exclusiv sticle care datează dintr-o anumită epocă.

wine tasting
Foto: gilaxia

Ia în considerare să împarți tot acest vin delicios cu prietenii tăi, prin urmare… cheamă-i în vizită! Fiecare își poate aduce cu el sticla preferată și astfel se va crea și o temă a serii. Un alt aspect important sunt paharele: recipientele create specific pentru un anumit soi de struguri te vor ajuta să profiți la maximum de experiență. Dacă tu și prietenii tăi nu intenționați să terminați fiecare sticlă de vin, atunci un ulcior sau un bol în care să turnați rămășițele vă va fi de mare folos. Nu în ultimul rând, înarmează-ți oaspeții cu câte un pix și o hârtie, pentru a-și consemna impresiile despre fiecare vin în parte.

Nu uita să pui pe masă multă apă și biscuiți crocanți sărați, deoarece aceștia ajută la curățarea aromelor de pe palatul bucal. De asemenea, ar putea fi distractiv să organizezi o degustare oarbă de vin. Pentru această idee, cineva va trebui să se sacrifice și să nu participe la degustarea în sine, fiind atent să acopere fiecare etichetă cu un prosop.

De ce contează forma paharului de vin?

Forma paharului are un impact real asupra gustului băuturii și vei observa că servirea aceluiași soi de vin în pahare cu forme diferite va oferi de fiecare dată o nouă aromă. De exemplu, șampania se pretează foarte bine unui pahar în formă de lalea, mai degrabă decât în celui cu formă de flaut. Acest lucru se datorează faptului că un vas atât de îngust nu permite oxigenarea vinului și nici deschiderea aromelor.

pahare vin
Foto: Polina Kovaleva

Forma de cupă sau de „farfurie” pe care o vezi adesea la petreceri nu este nici ea ideală, deoarece bulele se vor disipa rapid, împreună cu toate aromele minunate. Cu toate acestea, această formă este o opțiune bună pentru cocktail-uri de genul unui Martini. Așadar, forma paharului de vin are un impact asupra aromei, a texturii sau a senzației vinului pe papilele gustative, precum și a gustului final ce persistă în gură. De ce? Ei bine, paharul ghidează felul în care lichidul curge către gură și, implicit, schimbă ordinea în care simți aromele. Vei găsi cam la orice hipermarket forme diferite de pahare, construite pentru fiecare tip de vin în parte, deci ai de unde alege.

„Specific soiului de struguri” înseamnă că forma paharului a fost concepută în așa fel încât să sporească gustul unui vin făcut dintr-un anumit strugure – de exemplu, o formă specială pentru Sauvignon Blanc, Pinot Noir sau Chardonnay. În mod surprinzător, paharele fără picior funcționează perfect pentru multe tipuri de vin, deoarece oferă aceeași experiență de băut, cu aceeași dinamică a fluxului și aceeași livrare a vinului precum paharele cu picior.

Paharele de vin fără picior sunt, de asemenea, o soluție la îndemână, deoarece sunt ușor de stivuit și de depozitat dacă ai de-a face cu un spațiu mai limitat acasă. În plus, sunt grozave și pentru petreceri, sau picnicuri, unde paharele cu picior ar putea fi mai greu de utilizat. De asemenea, sunt foarte ușor de spălat la mașina pentru vase.

Condițiile perfecte pentru servirea vinului

Contrar credinței populare, vinul alb nu trebuie servit rece ca gheața, deoarece acest lucru ar putea masca defectele vinului și va îngreuna degustarea sa. Regula de aur pentru servirea vinului alb este ca temperatura sa să fie de 10-15 grade Celsius. Temperaturile mai scăzute se pretează mai bine unor vinuri mai ușoare, iar temperaturile ridicate unor vinuri mai „corpolente”, sau cu o tărie mai puternică.

Dacă este necesar, o găleată cu gheață va fi soluția perfectă pentru răcirea rapidă a vinului. În ceea ce privește soiurile roșii, vinurile mai pline ar trebui servite între 16-19° Celsius, în timp ce vinurile roșii medii sunt, în general, cele mai gustoase sub 16°.
În cazul vinurilor roșii de epocă, un decantor de vin bun este obligatoriu. Multe decantoare moderne arată ca niște opere de artă, deci te vei putea mândri la propriu cu așa o piesă unică.

Funcția decantorului este de a-i permite vinului să se aerisească corespunzător, astfel încât atunci când îl vei bea, vei observa o aromă mai plină. Poți încerca chiar și un mic experiment acasă, pentru a testa diferența: toarnă un pahar de vin în decantor, lăsându-l timp de cel puțin 30 de minute și compară apoi gustul său cu cel al vinului din sticlă, care nu a fost decantat.

Felul în care arată vinul

vin degustare
Foto: Delpixart

Aspectul vizual al vinului este un factor extrem de important în degustarea sa. Toarnă vin în pahar, dar nu îl umple prea tare – îți va fi mult mai greu să îl învârți. Porția maximă recomandată per pahar este în general între 100 și 125 ml.

După ce ai turnat vinul în pahar, ia o foaie de hârtie albă și înclină paharul în fața ei pentru a vedea culoarea vinului reflectată pe foaie. Cum ai descrie vinul pe care îl vezi? E de un roșu rubiniu sau bate mai mult spre o nuanță ruginie? În cazul vinului alb, este de un verzui ca iarba sau un galben intens? Pare limpede sau e tulbure? Există sedimente care plutesc în el?

Acum învârte ușor vinul în jurul paharului. Lasă urme pe lateralele de sticlă? Dacă da, acestea sunt cunoscute sub numele de „picioare”. Unii somelieri cred că aceste efecte de ondulare ale băuturii indică conținutul de alcool sau faptul că vinul este corpolent și va avea un gust mai concentrat.

„Nasul de vin”

nasul de vin
Foto: gilaxia

Ai observat vreodată că atât vinul, cât și mâncarea își pierd gustul atunci când te lupți cu o răceală urâtă? Acest lucru se datorează faptului că mirosul este, poate, cel mai important dintre toate simțurile noastre, mai ales în cazul degustării vinurilor. Nasul nostru are aproximativ 400 de „detectoare” de miros, iar unii oameni de știință cred că mirosul reprezintă mai mult de 80% din gusturile pe care le simțim zilnic.

Pentru o degustare de vinuri reușită recomandarea este să parcurgi următorii pași:

  • Mai întâi, ridică paharul și miroase vinul, înainte de a-l învârti. Are un parfum subtil sau unul intens?
  • Învârte apoi vinul în pahar și miroase-l din nou, imediat ce s-a așezat în acesta. Există o diferență de arome și de calitate?

Ai putea încerca, de asemenea, o tehnică numită inhalare activă, în care îți folosești concomitent și gura și nasul pentru a mirosi vinul. Pur și simplu înclină paharul spre tine cu aproximativ 40°, în timp ce îți apropii și capul de marginea lui. Deschide puțin gura și inspiră/expiră ușor.

Primul lucru la care sunt atenți oamenii când miros un vin sunt defectele sale. S-a oxidat sau are aromele înăbușite? Ce arome fructate simți? Cele mai întâlnite arome de fructe în vinurile albe sunt agrișele, piersica, perele, mărul și litchiul. La vinurile roșii, s-ar putea să observi o notă de mure, zmeură sau prune. Lista aromelor pe care un vin le poate avea este aproape infinită, acestea variind de la unt la lemn dulce, biscuiți și chiar așchii de creion.

Gustarea vinului

Acum ești gata pentru partea distractivă, degustarea în sine. Ia o înghițitură bună și încearcă să plimbi vinul prin toată gura, mișcându-ți limba astfel încât aromele sale să îți îmbrace toate papilele gustative. Care sunt primele tale impresii? Există o mulțime de terminologii fanteziste legate de vin, dar nu te lăsa intimidat de ele. Decide dacă vinul are un gust proaspăt sau unul învechit și ce arome sunt prezente în gura ta. Ce zici, a fost învechit în butoaie de stejar? Un gust lemnos, bogat, este un posibil indiciu al acestui lucru. Ai spune că este un vin tânăr, proaspăt sau unul „vintage” cu arome pământii?

Caracteristicile vinului

Principalele caracteristici ale vinului sunt fructele, felul în care arată, dulceața, taninul și aciditatea. În timp ce unele persoane preferă vinurile bogate și fine, o anumită aciditate este, în general, un bun indicator al calității – asta pentru că echilibrul corect al acidității îi conferă aromei vinului o longevitate aparte în gură. Taninul este „amăreala” vinului, care provine din compușii fenolici aflați în semințe și coajă.

În timp ce prea mult tanin poate duce la o senzație de uscăciune în gură, un echilibru general adaugă structură și ajută vinul să reziste mai mult timp. Dacă papilele gustative te furnică atunci când deguști un vin, acesta poate fi un indicator al dulceții sale. Un vin corpolent tinde să aibă un nivel mai mare de alcool sau ABV. Sfat: Poți cronometra cât timp îți rămâne un vin pe papilele gustative după înghițire pentru a-ți face o idee despre cât de bogat este.

„Asortarea” vinului cu mâncarea

vin si branzeturi
Foto: merc67

Asocierea vinului cu mâncarea este o altă modalitate excelentă de a te asigura că degustarea va fi una reușită. Bineînțeles, există anumite reguli și în acest proces, făcute uneori pentru a fi încălcate: de exemplu, asortarea vinului roșu cu brânză.

Un vin alb aromat precum un Sancerre Sauvignon Blanc funcționează mult mai bine cu brânză de capră, decât unul roșu. Încearcă să potrivești îndrăzneala vinului cu vitalitatea mesei. De exemplu, un Shiraz aromat se va asorta nemaipomenit cu un curry. Dacă servești un preparat cu fructe, atunci alege un vin fructat, precum Viognier sau Riesling. Șampania și vinurile spumante tind să se potrivească extrem de bine cu deserturile.

Sperăm că ai găsit în acest mic ghid de degustare a vinului ocazia de a fugi pentru câteva ore de stres și griji și că dorința de a încerca o astfel de activitate se va materializa. Dacă nu ai luat parte vreodată o degustare de vinuri, fie ea acasă sau la restaurant, acum este momentul!

Citește și: Vinurile spumante ale lumii, vedete ale meselor de Sărbători și nu numai