Probabil ești familiarizată cu unele dintre cele mai cunoscute locuri ale Franței, precum desenele preistorice din peșterile Lascaux sau grădina pitorească a lui Claude Monet de la Giverny, dar, o nouă carte, Descoperă Franța în 100 de destinații (apărută la Editura Flammarion, 2021), scrisă de istoricul Frank Ferrand, oferă o nouă perspectivă asupra multor destinații mai puțin cunoscute din Hexagon, totodată atracții importante pentru istoria și cultura franceză. Am selectat în cele ce urmează, 9 dintre acestea, pe care să nu le ocolești dacă te vei afla vreodată în apropierea lor:

Castelul Breteuil, Île-de-France

Château de Breteuil
Foto: Wikipedia

După ce se vor fi lăsat pierduți în vastele sale grădini, vizitatorii își vor face ușor-ușor curaj pentru a descoperi interiorul intrigant, bântuit, se spune, de fantome celebre: Maria Antoaneta, Ludovic al XVI-lea, Prințul de Wales (viitorul rege Edward al VII-lea) și… lista poate continua. Prin intermediul acestor figurine de ceară, modelatorii Muzeului Grévin au creat diferite scene din istoria Franței – unele în care familia Breteuil a jucat un rol major – ce sunt prezente în fiecare cameră. Probabil cel mai important aspect – acest castel este unul dintre cele mai bune exemple de arhitectură civilă din Île-de-France.

Muzeul Gustave Moureau, Paris

Gustave Moureau
Foto: musee-moreau.fr

Chiar și pentru vizitatorii care s-au reîntors la Muzeul Gustave Moureau în repetate rânduri de-a lungul deceniilor, bucuria intensă pe care aceștia au simțit-o încă de la prima vizită a persistat. Camerele din această reședință, care a fost proiectată de artistul însuși de-a lungul vieții sale, sunt surprinzător de spațioase. Numeroase tablouri magnifice sunt agățate pe pereții camerelor, în timp ce altele mai mici umplu sertarele și dulapurile. Spiritul artistului – inventiv, decadent și oarecum controversat – este aproape palpabil în aerul liniștit al casei.

Castelul Gaillard, Normandia

Gaillard
Foto: Max Lebedev

După invazia normandă, regele englez Richard Lionheart a construit, în 1198, impunătorul Castel Gaillard, într-o zonă a orașului Sena aflată la înălțime, pentru a descuraja ambițiile războinice ale lui Filip al II-lea și, în același timp, pentru a proteja accesul la râu. Ruinele care au rămas sunt dovezi care atestă dimensiunile gigantice de odinioară: Gaillard era un castel fortificat cu adevărat uimitor, un model pentru toți cei care l-au urmat în secolul al XII-lea. În 1204 castelul avea să ajungă, în cele din urmă, în mâinile lui Filip al II-lea.

Le Clos Lucé, Centre-Val de Loire

Le Clos Lucé
Foto: Andrey Khrobostov

Pe 2 mai 2019, la 500 de ani după moartea lui Leonardo da Vinci, președinții Franței și Italiei s-au întâlnit pentru a onora geniul florentin chiar în locul unde acesta și-a petrecut ultimii trei ani din viață: Le Clos Lucé. În anii de după moartea lui da Vinci, această casă elegantă făcută din cărămidă și piatră, desfășurată pe terenuri întinse, nu și-a pierdut deloc șarmul de care geniul culturii mondiale s-a bucurat în ultimele sale zile. Reconstruirea studioului de la parterul locuinței îmbogățește imaginația vizitatorilor pentru a vizualiza felul în care artistul își desfășura aici activitatea.

Castelul Cheverny, Centre-Val de Loire

Cheverny
Foto: Leonid Andronov

Cheverny este unul dintre cele mai populare castele de pe valea Loarei, pe lângă Chambord și Blois. Șarmul său este mai mult decât suficient pentru a face orice vizitator să se îndrăgostească de el. Dacă fațada ți se va părea ciudat de familiară, acest lucru se datorează caricaturistul Hergé, care a folosit castelul Cheverny drept unul dintre modelele pentru Marlinspike Hall, casa lui Tintin deținută de Căpitanul Haddock.

Dar desigur, acest aspect nu este singurul care face cunoscut Cheverny – castelul opulent din secolul al 17-lea are mult mai multe de oferit: interioarele sale sunt bogate în superbe detalii originale, inclusiv lambriuri detaliate, tapet și piele din Córdoba.

Canionul Tarn, Occitanie

Tarn Gorge
Foto: margouillatphotos

Prințesa merovingiană Énimie, soră cu Regele Dagobert, a suferit de lepră până când a fost vindecată miraculous de apele râului Burle, un afluent al râului Tarn. Aceasta este originea, conform legendei, a orașului Sainte-Énimie: capitala pitorească a Cheilor Tarnului și punctul de plecare al unei călătorii epice prin acest canion vrăjit, care pare scos direct dintr-un film fantasy. Având 53 de kilometri de la est la vest, acest râu superb este presărat cu peisaje remarcabile gata să-ți îmbogățească la orice pas imaginația.

Grotte des Demoiselles, Occitanie

Grotte des Demoiselles
Foto: demid

Demult, când un tânăr păstor numit Jean și-a dus turma la păscut pe Platoul Thaurac, una dintre ele s-a pierdut. Când a auzit strigătele acesteia, Jean a plecat în căutarea sa, dar a căzut într-o groapă imensă. Odată cu întoarcerea în sat, acesta a pretins că a fost tras în adâncurile unei caverne enorme, unde o mie de zâne au cântat și au dansat în fața lui. Astăzi, vizitatorii călătoresc cu un funicular prin imensa cameră subterană, care măsoară 122 de metri lungime, 80 de metri lățime, având o înălțime de 50 de metri.

Palatul Ideal al lui Ferdinand Cheval, Auvergne-Rhône-Alpi

Palatul Ideal din Hauterives
Foto: Business Insider

Acest palat, construit de poștașul Ferdinand Cheval, are darul de a induce deseori vizitatorii în eroare. Palatul este o capodoperă indiscutabilă a artei naive, profund unică și distinctă de orice altă mișcare artistică. Cheval, un poștaș care a avut o viziune cu acest castel, a dat peste o piatră magnifică într-una dintre zilele anului 1879, pe când ducea corespondența în sat. A fost suficient pentru a se ambiționa și, în următorii 33 de ani, a-și îndeplini visul cu o determinare neobosită, cărând pietre acasă și construindu-și palatul, ignorând orice critică sau batjocură. Rezultatul este fabulos, iar povestea lui Cheval a fost recent transpusă într-un film.

Teatrul Roman din Orange, Provence-Alpes- Côte d’Azur

teatrul roman orange
Foto: clodio

Acest amfiteatru roman – cel mai bine păstrat din Europa – a fost construit în timpul domniei lui Augustus, în primul secol al erei noastre și pare să fie o adevărată colecție de superlative. Până și Ludovic al XIV-lea a declarat că scena spectaculoasă, ce măsoară 103 metri lungime și 37 metri înălțime, este „cel mai frumos zid din regatul meu”. Totuși, abia în secolul al XIX-lea, după o pauză de 1500 de ani, au fost reluate spectacolele în acest amfiteatru cu 9000 de locuri. Astfel, a luat naștere faimosul Choregies d`Orange, unul dintre cele mai vechi și prestigioase festivale de operă.

Citește și: 10 dintre cele mai frumoase canale ale lumii