Lămâiul este un arbust foarte popular, cultivat atât în livezi cât și independent, în zonele cu climat mediteraneean. Folosit pentru fructe și flori, în unele cazuri și pentru frunze, lămâiul oferă cantități impresionante de Vitamina C și Vitamina B. Aceste două tipuri de vitamine sunt esențiale pentru formarea celulelor roșii din organism și pentru producerea de anticorpi. În plus, Vitamina C este importantă pentru sănătatea oaselor, dinților și a gingiei. Primăvara, atunci când lămâii înfloresc, cunoscătorii profită de calitățile florilor de lămâi, făcând marmeladă sau extrăgând apa de lămâie, care se folosește la prepararea dulciurilor.

Apa de flori de lămâi și utilizările ei

Apa de flori de lămâi este colectată dintr-o cantitate relativ generoasă de flori, lăsate la înmuiat pe parcursul a 24 de ore, într-un vas mare. Vasul se așează apoi pe foc și se fierbe timp de trei ore. Aburul obținut se fierbe la rândul lui prin conectarea duzei capacului oalei la o mică țeavă conectată la altă oală. Procesul de colectare a condensului are ca rezultat un suc de lămâie pur și foarte util pentru integrarea în diverse tipuri de dulciuri.

Dar beneficiile oferite de florile de lămâi sunt mai numeroase:

 • Pe lângă faptul că produc o imagine frumoasă, florile de lămâi conferă un parfum plăcut locului sau încăperii
 • Aroma florilor de lămâi este delicioasă. În plus, acestea au puterea de a relaxa organismul atunci când sunt adăugate, ca infuzie, în ceaiul fierbinte.
 • Sucul de lămâie e utilizat pentru prepararea unei delicioase marmelade, prin fierberea zahărului și a apei, apoi adăugarea sucului, apei de trandafiri, colorantului alimentar și pigmentului galben. La final se adaugă și flori de lămâi, în așa fel încât amestecul se încheagă și devine semi-moale. Se pune într-un vas și se depozitează în frigider.
 • Florile de lămâi se utilizează pentru a menține prospețimea și frumusețea pielii. Se țin la înmuiat câteva ore, într-un castron cu apă, se adaugă o lingură de miere și amidon, apoi se amestecă tot conținutul până când mixtura devine omogenă. Se aplică pe piele pentru un sfert de oră.
 • Florile de lămâi au proprietăți antibacteriene.
 • Florile de lămâi pot proteja vasele de sânge de depozitarea grăsimilor pe pereții acestora.
 • Florile de lămâi ajută la eliminarea sărurilor și altor depozite, purificând rinichii.
 • Florile de lămâi îmbunătățesc buna funcționare a sistemului digestiv, tratează colica intestinală și ajută la calmarea efectelor indigestiei.
 • Florile de lămâi întăresc inima, ajută la buna funcționare a splinei și ficatului.
 • Uneori, florile de lămâi se utilizează pentru a trata răceala, tusea și pentru a scădea febra.
 • Florile de lămâi se folosesc și în tratamentul anxietății, deoarece au proprietăți relaxante pentru sistemul nervos.
 • Florile de lămâi te pot ajuta să scapi de insomnii, contribuind la crearea unui ambient reconfortant.
CITEȘTE ȘI  7 obiecte pe care o femeie ar trebui să le aibă în permanență în geantă

Săpunuri cu flori de lămâi

flori de lamai

Folosite adesea în produsele cosmetice, florile de lămâi au un parfum superb, care-ți generează instant sentimentul de fericire. Încearcă pachetul Ma Provence, de la Biorigine, ce constă în săpunul solid de lămâie, săpunul lichid și rezerva de săpun lichid.

Acestea conțin uleiuri esențiale de cedru și pachouli, pentru hrănirea și protejarea epidermei. Nu usucă pielea și, cel mai important, sunt produse organice, testate dermatologic, care nu conțin coloranți, parabeni și conservanți.

Citește și: Beneficiile rodiilor pentru sănătate