Cireșul este un copac magic, care când înflorește devine uluitor de frumos. În cultura japoneză, cireșul are o semnificație specială – hanami este tradiția japoneză, veche de secole, de a merge la picnic sub un cireș înflorit, pe care niponii îl numesc sakura. Uneori, sărbătorirea festivalului hanami poate dura până târziu în noapte, sub clarul de lună ce luminează superb florile roz ale cireșilor.

flori de cires
Foto: sol-zero

Cireșul poate fi utilizat în diverse moduri (pe lângă savurarea delicioaselor lui fructe). Lemnul copacului – pentru obiecte de uz casnic, coșuri făcute din scoarța de copac, extracte de scoarță folosite în vopseluri, obiecte de mobilier, ba chiar și un elixir medicinal care pretinde că are efecte benefice pentru gât și sistemul respirator. Extractele din frunzele și, mai ales, din florile de cireș sunt folosite în preparate culinare și în produsele cosmetice, în acestea din urmă dovedindu-se a fi benefice pentru îngrijirea pielii. Și iată de ce:

Florile de cireș sunt bogate în antioxidanți

Florile de cireș sunt extrem de bogate în antioxidanți care ajută curățarea pielii de dăunătorii radicali liberi. Lăsați să acționeze, acești radicali liberi reprezintă cauza principală a îmbătrânirii premature.

Surse de acizi grași

Florile de cireș sunt adevărate depozite de acizi grași esențiali, care ajută la repararea barierelor naturale ale pielii și contribuie din plin la aspectul catifelat și suplu al epidermei.

Pro-elasticitate

floare cires
Foto: Canva Photos

Extractul de flori de cireș contraatacă efectele glicației. Acesta e un proces prin care zahărul în exces se atașează de proteinele din organism, distrugând colagenul și elastina (proteina elastică ce se regăsește în structura țesuturilor, oferind acestora elasticitate), lucru care în final conduce la apariția ridurilor și a lăsării pielii.

CITEȘTE ȘI  Cum ar trebui sa ne ingrijim parul pe timpul verii

De asemenea, florile de cireș impulsionează sinteza de colagen pentru a crește elasticitatea pielii, îmbunătățind finețea acesteia și inhibând creșterea în volum a porilor.

Stop la… colorarea în exces

flori de cires

Extractul de flori de cireș poate lumina hiperpigmentarea și poate contribui la uniformizarea culorii pielii, prin inhibarea producției în exces de melanină, pigmentul care coloreaza pielea, părul și ochii.

Florile de cireș au proprietăți anti-inflamatorii

flori de cires

Florile de cireș au puternice proprietăți anti-inflamatorii, care ajută la vindecarea problemelor pielii și la calmarea epidermei iritate, acest lucru fiind relevat printr-un studiu realizat de un grup de oameni de știință din Guangzhou. Se spune că aceste flori au darul de a reduce prezența oxidului nitric din piele, care este responsabil pentru accesele de roșeață și iritare. Experimentele cercetătorilor au dovedit că florile de cireș prezintă proprietăți reparatorii, care le recomandă pentru utilizarea în produsele cosmetice de îngrijire a pielii.

Produse cosmetice bio cu flori de cireșe

gel dus cirese

În acest sens, îți recomand să încerci produsele cu flori de cireș de la Biorigine, din gama Ma Provence: gel de duș bio, cu flori de cireș și săpunul de Marsilia cu flori de cireș. Potrivite pentru toate tipurile de piele, acestea oferă o curățare delicată pentru întreaga familie, hrănind și protejând epiderma. Nu conțin parabeni, silicon, sulfați, conservanți și coloranți.

lumanare cirese

Iar dacă îți place parfumul delicat al florilor de cireș, încearcă și parfumul pentru casă Senteurs du Sud, cu cireșe dulci sau lumânarea parfumată Senteurs du Sud cu cireșe dulci. Surse de wellness, acestea creează o atmosferă caldă, având o concentrație de 10%, absorbind mirosurile și lăsând un parfum plăcut datorită parfumului de lungă durată (12 ore).

CITEȘTE ȘI  Bio vs. Natural

Citește și: Beneficiile lavandei pentru sănătate, piele și păr