Participarea la un festival japonez este o experiență aparte. Un matsuri, în japoneză, înseamnă că este timpul să sărbătorim anotimpul, un ritual religios sau o tradiție istorică. În funcție de festivalul la care participi, poți fi martorul unei procesiuni solemne la un sanctuar sau templu, sau al unui eveniment zgomotos, cu multă distracție și sake pentru toată lumea.

Găsești festivaluri pe întreg teritoriul Japoniei, pe tot parcursul anului, iar fiecare dintre acestea prezintă atracții și activități spectaculoase. Cu alte cuvinte, dacă ai un interes specific pentru cultura japoneză, vei găsi un matsuri pentru el! Iată câteva dintre cele mai frumoase și îndrăgite festivaluri japoneze, care se desfășoară anual:

Koenji Awa Odori, Tokyo

Koenji Awa Odori este o tradiție estivală din Tokyo, unde 10.000 de dansatori interpretează Awa, o formă tradițională de divertisment popular care datează din perioada Kamakura. Vei vedea bărbați purtând happi (paltoane japoneze cu mâneci drepte) și executând dansuri impresionante, acompaniați de clopotul kane, flautul shinobue, lăuta shamisen și toba taiko. Dansatoarele sunt adesea îmbrăcate în yukata (un kimono ușor din bumbac), pălării de paie și sandale.

Koenji Awa Odori este unul dintre cele mai mari festivaluri de dans Awa din estul Japoniei, la care participă peste 100 de echipe din toată Japonia și echipe locale din Koenji. Festivalul durează 2 zile, creând o mare agitație pe străzile comerciale și pe drumurile din jurul stației JR Koenji și al stației de metrou Shin-koenji din Tokyo.

Festivalul zăpezii, Sapporo

Festivalul Zăpezii de la Sapporo (cunoscut și ca Yuki Matsuri) sărbătorește artiști talentați din întreaga lume. Secretul festivalului este că aceștia pot folosi doar gheața sau zăpada ca suport pentru operele lor. Parcul Odori Koen din centrul orașului găzduiește sute de statui imense, modelate după clădiri, icoane ale culturii pop și scene din Japonia. Unele chiar servesc ca dublaj de scene pentru spectacole dramatice sau muzicale.

CITEȘTE ȘI  7 șosele de vis pe care să șofezi măcar o dată-n viață

Cartierul Susukino din apropiere organizează, de asemenea, un concurs de sculptură în gheață. Deși mai mică decât cea de la Odori, poți interacționa cu unele dintre piese, inclusiv cu tuneluri de gheață și tobogane. Dacă vii cu copiii, mergi la Sapporo Community Dome (Tsudome) pentru activități de familie.

Sanja Matsuri, Tokyo

Festivalul Sanja sau Festivalul Asakusa Sanja este unul dintre cele trei mari festivaluri shintoiste din Tokyo, care se desfășoară anual timp de 3 zile, în al treilea weekend din luna mai, în Sanctuarul Asakusa. Unii îl consideră drept unul dintre cele mai mari și mai sălbatice festivaluri din Tokyo, la el participând peste 2 milioane de vizitatori în 3 zile.

Festivalul este organizat în onoarea lui Hinokuma Hamanari, Hinokuma Takenari și Hajino Nakatomo, cei trei bărbați care au fondat templul Senso-ji, un templu budist situat în Asakusa, în fapt, cel mai vechi templu din Tokyo, ce datează din anul 645. Legenda spune că, în luna martie a anului 628, în timp ce pescuiau pe râul Sumida, frații Hinokuma Hamanari și Takenari au capturat în plasele lor o statuie a lui Kannon, zeița milei.

Și, deși au pus statuia înapoi în râu, întotdeauna se întorcea la ei, așa că au decis să o ia cu ei și, întorcându-se în sat, i-au arătat-o unuia dintre șefi care a decis să construiască un templu pentru a adăposti statuia.

Gion Matsuri, Kyoto

Unul dintre cele mai renumite festivaluri japoneze, chiar și la nivel internațional, este Gion Matsuri, unul dintre cele mai mari trei festivaluri din Japonia, care se desfășoară anual în Kyoto. Acesta este, de asemenea, unul dintre cele mai vechi matsuri din țară, datând din anul 869. În acel an a existat o ciumă care s-a răspândit în toată Japonia, iar Gion Matsuri a fost inițial un ritual religios pornit pentru a scăpa de acea ciumă.

Acest festival, care se organizează de peste 1.000 de ani în Yasaka Shrine, durează o lună întreagă, fiind probabil cel mai lung festival din Japonia. Renumite sunt marile procesiuni de care alegorice, numite „Yamaboko Junko”, care au loc pe 17 (Sakimatsuri) și 24 (Atomatsuri) iulie pe străzile Oike și Shijo Kawaramachi.

CITEȘTE ȘI  10 muzee virtuale de vizitat pe timp de pandemie

Awa Odori, Tokushima

De peste 400 de ani, aproximativ un milion de vizitatori se adună în prefectura Tokushima pentru a asista la cel mai mare festival de dans din Japonia. Potrivit legendei, atunci când Hachisuka Iemasu a înființat Castelul Tokushima în 1585, cetățenii au sărbătorit la beție. Astăzi, bărbați, femei și copii îmbracă haine tradiționale și recreează acea noapte.

Awa Odori are, de asemenea, porecla „Dansul proștilor”, care provine de la un cântec popular cu versurile: „Proștii dansează, iar proștii se uită”. Dacă toți sunt proști, la fel de bine poți dansa!”. Oricine se poate înscrie pentru a participa, de la echipe de profesioniști la amatori care încep să exerseze cu o zi înainte.

Aomori Nebuta, Prefectura Aomori

festivalul nebuta
Festivalul Nebuta / Foto: Canva Pro

Festivalul Aomori Nebuta este unul dintre cele mai renumite festivaluri de vară din Tohoku. Punctul culminant al acestui eveniment îl reprezintă carele alegoricele dinamice, în formă de războinic cu felinare (nebuta). Festivalul a început prin lansarea de felinare în râuri sau în ocean ca o modalitate de a spăla păcatele și de a se ruga pentru o viață lungă și sănătoasă în timpul Tanabata (Festivalul Stelelor).

Caroseriile au devenit mai mari după perioada Meiji – unele pot ajunge până la 5 metri înălțime, 9 metri lățime și 7 metri adâncime. Este nevoie de o echipă de 300 de persoane și de aproximativ 3 luni pentru a construi un car alegoric.

Între 2 și 7 august, aproximativ 15 nebute pentru copii și 20 de nebute mari defilează în jurul gării Aomori, în timp ce se scandează „Rassera!”. Te poți bucura de acest eveniment doar uitându-te la aceste nebuta dinamice, dar poți lua efectiv parte, purtând un costum și devenind un dansator de haneto. Cele 6 care alegorice premiate care defilează în mare pe fundalul a aproximativ 11.000 de artificii în ultima zi sunt un eveniment ce nu trebuie ratat.