Sunt foarte multe lucruri interesante de făcut și văzut în Edinburgh: arhitectură superbă, străzi întortocheate care dau impresia că nu se mai termină și un castel copleșitor ce tronează în vârful unui vulcan inactiv. Nu vei găsi nicăieri un alt oraș ca Edinburgh, perla Scoției!

Poți începe aventura în punctul zero al orașului – centrul vechi, unde se află majoritatea atracțiilor de top, precum Castelul Edinburgh și Royal Mile. Poți lua parte la un tur ghidat prin intermediul căruia vei afla numeroasele secrete ale orașului, după care poți servi o băutură caldă într-o cafenea locală, în timp ce observi cum lumea își urmează cursul firesc pe străzile orașului. Edinburgh îți răsfață toate poftele și curiozitățile, prin urmare hai să vedem 7 locuri pe care e musai să le vizitezi în acest loc superb:

Explorează Castelul Edinburgh

Edinburgh castle
Foto: rabbit75_cav

Castelul Edinburgh este atracția principală a orașului, una care nu trebuie să lipsească de pe lista de obiective obligatorii, mai ales că, recent a primit distincția „UK Heritage Attraction” în cadrul premiilor „British Travel”. Cocoțat în vârful dealului Castle Rock, Castelul Edinburgh oferă o priveliște superbă asupra întregului oraș. El adăpostește importante artefacte scoțiene, precum Honours of Scotland, cele mai vechi bijuterii ale Coroanei britanice, dar și Piatra Destinului, antic simbol al monarhiei scoțiene. Explorează vastele terenuri ale castelului, urmează un tur ghidat de unul dintre administratori sau alege varianta audio, disponibilă în opt limbi.

Urcă pe Scaunul lui Arthur și plimbă-te prin Parcul Holyrood

arthur's seat
Foto: walkhighlands.co.uk

Unul dintre cele mai emblematice locuri de vizitat în Edinburgh este Scaunul lui Arthur, situat în Parcul Natural Holyrood. Acest vulcan antic tronează la 251 de metri deasupra nivelului mării și oferă o priveliște panoramică asupra localităților Edinburgh și Lothians. Aici se pot vizita și rămășițele medievale ale Capelei Sf. Anton sau se pot admira rățuștele și lebedele de pe Lacul Duddingston. Pentru turiștii mai activi există o serie de trasee pentru drumeții, de amintit fiind cel către Lacul Sfânta Margareta, deoarece este accesibil și persoanelor în scaune cu rotile sau cărucioare.

Adu-i un tribut lui Sir Watre Scott, la Monumentul Scott

Scott Monument
Foto:

Un alt loc esențial pentru sejurul în Edinburgh este Monumentul Memorial Scott. Acesta a fost construit în 1832 pentru a comemora amintirea unuia dintre cei mai iubiți scriitori ai Scoției, Sir Walter Scott. Turla gotică se află în capătul estic al Grădinilor „Princess Street” și este cel mai mare monument dedicat unui scriitor din lume, măsurând aproximativ 61 de metri înălțime. Exteriorul turlei este decorat cu sculpturi detaliate ce înfățișează personajele din romanele lui Scott, iar în interiorul monumentului poți vizita Camera-Muzeu, unde se află o expoziție ce prezintă aspecte din viața și munca scriitorului.

Descoperă cultura scoțiană la Galeria Națională de Artă Modernă

Scottish National Gallery of Modern Art
Foto: Wikipedia

Amator de artă sau nu, acest loc este cu siguranță interesant, obligatoriu de introdus pe lista cu obiective turistice de vizitat în Edinburgh. Galeria Națională de Artă Modernă e „ascunsă” în interiorul a două clădiri impresionante din Edinburgh și pune la dispoziția publicului numeroase opere de artă realizate începând cu anul 1900 până în prezent. Aici se pot admira oprere aparținând maeștrilor Matisse, Picasso sau Emin, dar și cele ale artiștilor contemporani scoțieni. Terenurile înconjurătoare ale Galeriei sunt împânzite cu diverse sculpturi aparținând unor nume precum Tony Cragg și Barbara Hepworth.

Fă-ți curaj și intră în temnițele din Edinburgh

Edinburgh Dungeon
Foto: www.edinburghnews.scotsman.com

Pasionat de lucrurile atipice? Pentru o aventură ceva mai neobișnuită, recomandarea este să vizitezi Temnițele din Edinburgh, unde oaspeții descoperă istoria macabră a orașului. Temnițele sunt organizate în așa fel încât vizita să fie una cât mai autentică: o plimbare pe străzile orașului devastate de ciuma din 1645, fuga de periculosul duo ucigaș Burke și Hare, ba chiar și un proces, în calitate de inculpat – iată doar câteva experiențe horror care-ți fac pielea de găină, alături de actori experimentați și beneficiind de efecte speciale.

Dă pe gât un shot la Scotch Whisky Experience

Scotch Whisky Experience
Foto: scotchwhiskyexperience.co.uk

Nicio călătorie la Royal Mile nu este completă fără o vizită la Scotch Whisky Experience. Locația oferă tururi ghidate care se potrivesc deopotrivă începătorilor, dar și celor experimentați în privința băuturilor cu multe grade. Fă un tur al distileriei virtuale și află detalii despre întregul proces de distilare, apoi descoperă pe propria piele arta blending-ului de whisky într-o prezentare senzorială ghidată.

Urcă dealul Calton până la Monumentul Național

calton hill
Foto: areinwald

Dacă vrei să atingi… apogeul șederii în Edinburgh, nu rata acest monument! Pentru o priveliște cât mai spectaculoasă asupra orașului, setează-ți alarma devreme și urcă pe Dealul Calton înainte de răsăritul soarelui! Acest sit face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO și găzduiește o colecție bogată de monumente istorice, dintre care cel mai uimitor este Monumentul Național, inspirat de Parthenon-ul atenian. În lumina caldă a răsăritului, aceste monumente par și mai frumoase ca-n realitate!

Citește și: Din Scoția, cu dragoste!