Începând cu sezonul 2, orașul Dubrovnik a fost una dintre pricipalele locații de filmare ale celebrului serial Game of Thrones. Acest fapt a contribuit la creșterea uriașă în popularitate a localității croate, care a fost luată cu asalt de fanii serialului, înnebuniți să vadă locurile în care au filmat eroii lor preferați, cel mai cunoscut dintre ele fiind, evident, King’s Landing, capitala celor Șapte Regate reunite în Regatul Westeros.

De altfel, Orașul Vechi din Dubrovnik e plin de locuri ce s-au transformat în trecut în platou de filmare pentru diverse scene din GoT. Iar dacă ajungi în vacanță sau în călătorie în superbul oraș de pe coasta Mării Adriatice, și, cu atât mai mult, ești un cinefil care a urmărit cu sufletul la gură desfășurarea ostilităților din Urzeala Tronurilor, caută obiectivele de mai jos, pentru a te transforma într-o vedetă ad-hoc. Vedeta propriului tău itinerariu:

Turnul Minčeta

Turnul Minceta
Turnul Minceta / Foto: Xantana

Turnul Minčeta este menționat adesea drept cea mai frumoasă cetate din Dubrovnik, fiind privit ca simbol al orașului. Impresionantul turn a fost terminat în anul 1464 de către celebrul arhitect Juraj Dalmatinac și, astăzi, este cel mai înalt punct al localității. Odată ajuns în Turnul Minčeta vei fi recompensat cu priveliști superbe asupra Orașului Vechi și a Mării Adriatice.

Nici nu e de mirare că o asemenea construcție a fost folosită în serial, unde a servit drept Casa Nemuririi. Baza Turnului Minčeta este și locul în care Daenerys Targaryen își caută dragonii furați, în sezonul 2.

Cetatea Lovrijenac

Cetatea Lovrijenac
Cetatea Lovrijenac / Foto: nantela

Cunoscută și sub numele Cetatea Sf. Laurențiu, Lovrijenac este o impresionantă fortăreață aflată în exteriorul zidului de vest al Orașului Vechi. Cetatea se numea, în serial, Red Keep (Temnița Roșie) din King’s Landing, și și-a făcut des apariția în sezoanele 2 și 3.

De pildă, este locul în care s-a filmat ceremonia de sărbătorire a onomasticii Regelui Joffrey (marcată de un turnir), la începutul sezonului 2, de asemenea cel în care Cersei îl înfruntă, în același episod, pe Littlefinger, dar și destinația Regelui Joffrey după ce acesta e atacat la Pile Gate. În sezonul 3, cetatea Lovrijenac apare în primul episod, când Bronn îi spune lui Tyrion că ar trebui să-l plătească dublu și în episodul 5, când Cersei îi cere lui Littlefinger să o ajute să scape de cei din familia Tyrell din King’s Landing.

Treptele Iezuite

scarile iezuite
Scările Iezuite / Foto: MikePax

Una dintre cele mai cunoscute scene ale serialului Game of Thrones – Drumul Rușinii – a fost filmată la impozantele Trepte Iezuite din Dubrovnik. Cu Cersei privind din capătul lor la mulțimea care o huiduia, după care pornea, complet dezbrăcată, prin mijlocul acesteia, pe străzile din King’s Landing, până la Red Keep, în timp ce o femeie îi strigă „rușine!” în ureche.

Aceasta a fost, de altfel, una dintre cele mai costisitoare scene ale serialului, fiindcă, de regulă, strada de sub Treptele Iezuite este plină de pitorești vânzători locali și de numeroși turiști. Echipa de filmare a trebuit să plătească barurile, restaurantele și comercianții din zonă pentru a putea să-și desfășoare complet forțele aici.

Insula Lokrum

Insula Lokrum
Insula Lokrum / Foto: Ivanmateev

La doar 15 minute de mers cu barca din portul Orașului Vechi se află o insulă împădurită pe nume Lokrum. Aceasta a servit drept locație în multe scene din GoT, pe post de „dublură” pentru orașul Qarth, de lângă sclipitoarea Mare de Jad. Sezonul 2 a fost perioada de vârf a insulei Lokrum, când Daenerys vizitează Qarth pentru a socializa cu elita orașului. Multe scene au fost filmate în frumoasa grădină botanică a fostei mânăstiri benedictine de pe insulă.

Cu o suprafață de 72 ha, cu multă vegetație, ape cristaline și cu proximitatea față de Dubrovnik, insula Lokrum e des frecventată de turiști, dar și de localnicii care vin aici în căutarea relaxării. Dacă ajungi aici, nu rata lacul Marea Moartă, un loc favorit al localnicilor, și nici mânăstirea benedictină, fondată în 1023 dar abandonată în 1789.

Pile Gate

pile gate
Pile Gate / Foto: anshar73

Poarta Pile este intrarea în Orașul Vechi aceasta aparând în câteva scene din sezoanele 2 și 3. De pildă, în episodul 10 al sezonului 3, când Jamie se reîntoarce în King’s Landing sau în sezonul 6 din episodul 2, când Joffrey se întoarce la Red Keep, după ce Myrcella e trimisă la Dorne. Aici, Joffrey e atacat de o gloată supărată, care urlă „Ucideți-l! Omorâți-i pe toți!”

Digul de Vest și debarcaderul

west pier dubrovnik
Debarcaderul de vest / Foto: anameija18

Celebra bătălie de la Blackwater Bay s-a desfășurat pe Digul de Vest din Dubrovnik, dar locul a fost folosit și pentru alte scene. De pildă, de-a lungul podului, a fost filmată o scenă în care Shae o privește pe Sansa cum vorbește cu Littlefinger. O alta se desfășoară în sezonul 3, când Tywin Lannister și Pycelle pescuiesc în port.

Zidurile orașului

ziduri dubrovnik
Zidurile orașului / Foto: Baloncici

După ce ai intrat pe Pile Gate vei ajunge în principala piață a Orașului Vechi. În stânga, vei vedea un drum care te poartă către zidurile orașului, traseu pentru care trebuie să scoți bani din buzunar (prețul biletului include intrarea la Cetatea Lovrijenac).

Zidurile orașului (declarate Monument UNESCO în 1979) apar de multe ori în episoadele serialului. De exemplu, în episodul 1 din sezonul 3, Tyrion, Bronn și Podrick se plimbă de-a lungul acestora, în timp ce muncitorii repară stricăciunile provocate de bătălia de la Blackwater. În sezonul 4 (episodul 7) este o scenă în care Muntele ucide prizonieri, iar în sezonul 5 (episodul 3), Regele Tommen Baratheon îi spune lui Cersei că ar trebui să se întoarcă la Casterly Rock.

Cetatea Bokar

Cetatea Bokar
Cetatea Bokar / Foto: Jelena990

Cetatea Bokar, parte a zidurilor orașului, apare în numeroase scene „marine” din King’s Landing, una dintre acestea fiind în episodul 8 din sezonul 2, când Tyrion și Lord varys discută strategiile de apărare a orașului, pe fundal apărând Red Keep.

Citește și: Cele mai frumoase locuri de vizitat în Croația