Din punctul de vedere al călătorilor (și nu al turiștilor), Turcia se află într-o ligă de sine stătătoare. Acesta este locul în care Estul întâlnește Vestul; unde Europa și Asia se ciocnesc producând o „explozie” culturală transcontinentală. Mâncare delicioasă, tradiții, religii și istorii diverse – acestea sunt lucrurile care fac din Turcia o destinație de călătorie de neuitat.

Deși Turcia este cunoscută pentru plajele sale frumoase, pentru superbul Istanbul și pentru cerul plin de baloane cu aer cald din Cappadocia, această țară este mult mai mult decât atât. Cândva era locul de joacă al unor mari personalități precum Cleopatra, Cezar și Alexandru cel Mare, iar importanța istorică a Turciei este afișată cu mândrie în palatele, moscheile, mânăstirile și nenumăratele situri arheologice care împânzesc vastul peisaj.

În Turcia există nu mai puțin de 19 situri din Patrimoniul Mondial UNESCO, plus 41 de parcuri naționale, unde văi, lacuri și munți de neuitat te așteaptă. În cele ce urmează trecem în revistă doar câteva dintre destinațiile „secrete” ale Turciei, locuri, poate, mai puțin cunoscute, care merită vizitate cu vârf și-ndesat.

Kas, Antalya

Kas

Vechiul sat pescăresc Kas este unul dintre cele mai frumoase locuri din Turcia. Acest orășel de la malul mării oferă o combinație interesantă de istorie antică, (cu rădăcini în regatul Lycian) și activități moderne de agrement de care te poți bucura în jurul porturilor sale gemene.

Unul dintre cele mai interesante situri din Kas este reprezentat de Mormintele rupestre lyciene (Likya Kaya Mezarlari), care oglindesc morminte similare găsite în alte părți ale Turciei. Lycienii credeau că morții lor erau purtați în viața de apoi de creaturi înaripate magice, astfel că îi plasau în locuri înalte din punct de vedere geografic, cum ar fi pe marginea stâncilor. Unele dintre aceste morminte pot fi văzute chiar deasupra orașului vechi din Kas, unde se află inclusiv Mormântul Regelui – în partea de sus a străzii bazarului din inima orașului vechi.

Kas este, de asemenea, cunoscut pentru casele sale superbe vopsite în alb și pentru străzile pietruite care duc spre plajele cu nisip alb.

Amasra

Amasra

Considerată una dintre cele mai frumoase destinații din regiunea Mării Negre, Amasra este o destinație perfectă pentru o vacanță în afara drumurilor bătătorite. Această mică stațiune de la malul mării este populară printre turcii care fug de Istanbul sau Ankara în timpul verii și vin să își reîncarce bateriile în acest loc idilic.

CITEȘTE ȘI  Cum să-ți organizezi bagajul: ponturi pentru o valiză „eficientă”

Amasra este o destinație pentru relaxare și huzur. Odihnește-te pe plajele Büyük Kiman și Kücük Liman, fă o excursie cu barca sau o plimbare la ceas de seară. Dacă vrei să faci o incursiune culturală, nu uita să vizitezi Muzeul Amasra, distins cu titlul de cel mai frumos muzeu mic din Turcia. Multe restaurante te așteaptă în port pentru a savura pește prosapăt sau salate delicioase și alte produse locale.

Valea Fluturilor, Fethiye

Valea fluturilor

Accesibilă doar cu barca sau printr-o drumeție foarte dificilă care coboară din satul Faralya, Valea Fluturilor este o adevărată bijuterie ascunsă. Dacă reușești să ajungi aici, vei descoperi că aceasta este una dintre cele mai bune experiențe inedite din Turcia.

Valea își ia numele de la cele aproximativ 100 de specii de fluturi care se găsesc în zonă, inclusiv endemicul Tiger Jersey portocaliu, negru și alb. Guvernul turc a declarat valea de 86.000 de metri pătrați zonă de conservare, în 1987, pentru a proteja fluturii și flora locală.

Cu o vegetație luxuriantă, cascade și un golfuleț de nisip, întreaga zonă este perfectă pentru drumeții. Cei care se îndreaptă spre malul apei caută adesea să parcurgă distanța cât mai lejer, pentru a se conecta cu natura. Pe malul mării vei găsi un camping cu un bar pe plajă unde se servesc beri și pește la grătar.

Muntele Nemrut, Adiyaman

Nemrut

Măcar o dată-n viață e musai să vezi acest loc unic în lume! Dominând orașul Adiyaman, la granița cu Siria, Nemrut Dağı este atât numele acestui munte, cât și cel al sitului pe care au fost găsite aceste incredibile capete umane sau de vulturi sculptate în piatră. Ele au fost create pentru a marca puterea lui Alexandru I și a generalilor săi.

Cultul personalității pentru a legitima o putere luată cu forța nu este nimic nou. Cea mai bună perioadă a anului pentru a explora acest sit excepțional este de la jumătatea lunii aprilie până la jumătatea lunii octombrie. Aici descoperi și mormântul regelui Antioh Întâiul din Komagene, unul dintre cele mai înalte locuri funerare din Europa.

CITEȘTE ȘI  Cele mai frumoase catedrale din Europa

Cascadele Duden, Antalya

duden

De pe Muntele Taurus, apa se scurge formînd Cascadele Duden, una dintre acestea prăvălindu-se în mare, chiar în orașul Antalya. Vino la apus pentru a vedea curcubee superbe – poți accesa Parcul Duden cu mașina sau cu transportul public și să observi cascadele de pe continent, sau poți face o excursie cu barca pentru a admira cascada principală din mijlocul mării.

În parc există numeroase baruri și restaurante. Este un loc perfect pentru o ieșire în natură, parcul nu este prea aglomerat cu turiști și reprezintă o modalitate excelentă de a evada din orașul sufocant pe timp de vară.

Alaçati, Izmir

Alaçati

Alaçati este una dintre bijuteriile „ascunse” ale Turciei și una dintre cele mai frumoase destinații din provincia Izmir. Renumit pentru frumusețea morilor și a caselor sale, Alaçati este, de asemenea, cunoscut ca fiind una dintre destinațiile de top din Turcia pentru iubitorii de vin și pentru gurmanzi. Puritatea apelor sale și briza blândă care bate pe tot parcursul anului fac din Alaçati o destinație la modă și pentru pasionații de kitesurfing și windsurfing.

Mânăstirea Sumela, Trabzon

sumela

În inima Parcului Național Altindere, în provincia Trebizond (Trabzon în limba turcă) din nord-estul Turciei, descoperi alt giuvaer „ascuns” al Turciei. Legenda spune că grecii (călugării greci) au găsit îngropată într-una dintre peșterile din munte o mică statuetă a Fecioarei Maria și apoi au decis să construiască în stâncă această mănăstire incredibilă.

Istoria și-a făcut treaba, iar relațiile dintre Grecia și Turcia au involuat de-a lungul secolelor. La începutul secolului al XX-lea, călugării au fost trimiși înapoi în Grecia, iar Mănăstirea Sumela a fost abandonată. De asemenea, a fost aplicat un strat gros de var pentru a acoperi frescele. Azi, situl nu mai poate fi ascuns, deoarece a devenit una dintre principalele atracții turistice din regiune. Guvernul turc a efectuat lucrări pentru a îndepărta varul de pe fresce, iar călătorii din întreaga lume pot descoperi toate frumusețile și bogățiile unuia dintre cele mai incredibile situri religioase din Turcia.

Intrarea în parc este contra cost, la fel și accesul la Mănăstire. În prezent, se lucrează la renovarea unor părți ale mănăstirii (programată să se încheie în 2024).

Foto: Canva Photos

Citește și: Istanbul pentru iubitorii de cultură: cele mai frumoase muzee din orașul de pe Bosfor