Din ce în ce mai mult, vacanțele pe iaht prind contur și chiar dacă, să zicem, nu ai bani pentru a-ți achiziționa un iaht (și a plăti apoi o mică avere pentru întreținerea lui), posibilitatea ca, o dată pe an, să închiriezi o ambarcațiune și să-ți faci de cap pe apele Mării Mediterane, cu sau fără skipper-ul aferent, este o variantă la care te poți gândi pentru viitoarele vacanțe.
Mediterana este, oricum, o destinație populară pentru vacanța de vară – Grecia, Italia, Spania, Turcia, Riviera Franceză… toate acestea au ieșire la această mare și, mai ales, au zeci de porturi de iahturi unde oricând poți găsi o ambarcațiune pe care să o iei în custodie vreme de câteva zile, cu tot cu navigatorul care să te poarte pe ape. Hai să vedem care ar fi destinațiile mediteraneene pentru vacanțele cu iahtul:
Italia și rutele ei pline de șarm

Peninsula Italiei e înconjurată de nu mai puțin de patru mări, ce țin de Marea Mediterană: Adriatica, Ligurică, Ionică și Tireniană. Iar una dintre modalitățile de a vedea frumusețile de coastă ale Italiei este să te bucuri de o croazieră cu iahtul.
Traseele pot include destinații precum Coasta Amalfi, Napoli, Portofino, Sardinia, insula Capri, Sicilia, Veneția sau arhipelagul toscan. Pe parcursul voiajului, apele limpezi precum cristalul, peisajele nealterate ale Insulelor Eoliene, țărmurile stâncoase ale Golfului Napoli sau verdele de smarald al Coastei Smeralda te vor însoți contribuind la întărirea convingerii că Italia e una dintre cele mai frumoase țări ale lumii.
Cea mai bună perioadă pentru o vacanță cu iahtul în Italia este din iunie până la începutul lui septembrie. Temperaturile maxime în plin sezon ajung la 31-32 de grade, iar cea a apei mării la 26 de grade.
Sute de insule grecești

Imaginea unei vacanțe pe iaht în Marea Mediterană este însoțită întotdeauna de cea a insulelor pitorești, cu case albe, scăldate de apele de culoarea safirului și apusurile de soare magice. Și cine poate oferi cea mai completă viziune de acest fel, dacă nu Grecia? Țară care atrage ca un magnet vizitatori din întreaga lume și, cu atât mai mult, din România.
Principala „calitate” a Greciei, când vine vorba despre o vacanță cu iahtul, o constituie numărul foarte mare de insule. Fiecare dintre acestea are propriile caracteristici, de la peisaje la istorie și gastronomie. O croazieră cu iahtul printre insulele grecești va avea de toate, fie că e vorba de cele din Marea Ionică (Lefkada, Zakynthos, Kefalonia, Corfu), de cele din Marea Egee (cu arhipelagurile aferente – Dodecaneze, Ciclade, Sporade, Argolice și Saronice sau de cele din estul coastei Peloponezului).
Cea mai bună perioadă pentru o croazieră cu iahtul în Grecia este în intervalul aprilie – octombrie, când temperatura medie este de 25 de grade, dar poate ajunge și la 30 sau chiar 40 de grade. Toamna este, de asemenea, cald, temperaturile ajungând până la 24 de grade în noiembrie. Trebuie amintit, însă, și faptul că, începând din luna mai, în Marea Mediterană bat vânturile Meltemi, care se domolesc în septembrie.
Malta, ca destinație istorică

Malta este o altă destinație populară pentru croazierele cu iahtul în Mediterană. Arhipelagul maltez (cu cele trei insule principale ale sale – Malta, Gozo și Camino – la care se adaugă alte câteva nelocuite) se află între Sicilia și nordul Africii, fiind luată în vizor de către cei care vor să descopere excepționala arhitectură a capitalei Valletta, celebra plajă Laguna Albastră, insula Calipso, cu marea ei interioară, satul lui Popeye Marinarul, stâncile Dingli, coloratul port Marsaxlokk și multe alte frumuseți.
Malta are parte de un climat mediteraneean tipic, așa că sezonul iahturilor începe în aprilie și se termină la jumătatea lui octombrie. În lunile de vară temperaturile sunt de circa 31 de grade, dar arhipelagul maltez e dominat de vântul mistral, care nu e întotdeauna foarte plăcut. La final de vară, țărmurile malteze sunt „vizitate” de vântul sirocco, uscat și cald, pe care localnicii îl numesc „Xlokk”.
Apele cristaline ale Croației

Apele limpezi precum cristalul ale Mării Adriatice au un magnetism aparte. Adăugând la acest fapt numeroasele insule ale Croației, rezultă o destinație pe care amatorii de vacanțe pe iaht nu au cum s-o ocolească. Nordul Adriaticii și arhipelagul Kornati îmbie la o vacanță relaxată, în vreme ce coasta sudică a Croației promite una mult mai dinamică și mai plină de viață. În funcție de ruta aleasă, poți vizita orașe precum Dubrovnik, Kobas, Pula, Zadar, Sukosan, Rogoznica, Split, Trogir, precum și un număr foarte mare de insule – Brac, Cres, Korčula, Lošinj, Hvar, etc.
Un alt motiv pentru care Croația este foarte populară în privința vacanțelor cu iahtul este dat de condițiile meteo. Practic, aici sunt, în medie, 315 zile cu soare pe an. Sezonul de navigație începe în luna mai și ia sfârșit în septembrie, iar precipitațiile sunt rare, temperaturile situându-se în intervalul 24-30 de grade (cea a apei între 20-26 de grade).
Povestea orientală a Turciei

Tururile cu iahtul pe coasta mediteraneeană a Turciei sunt un adevărat deliciu. Turcia fascinează cu natura, istoria și culorile ei, țărmurile țării fiind scăldate de patru mări – Mediterană, Egee, Neagră și Marmara. Principalele regiuni pentru croazierele cu iahturi în Turcia sunt Fethiye, Göcek, Bodrum, Marmaris, Belek, Kemer și Antalya. Coastele Turciei sunt marcate peisagistic de pădurile de pini și livezile de măslini. Poți înota în golfuri superbe, poți învăța mai multe despre istoria milenară a acestor locuri sau te poți desfăta cu delicioasele preparate turcești.
Cea mai bună perioadă pentru o croazieră cu iahtul în Turcia este în lunile de vară. Climatul e tipic mediteraneean, iar soarele strălucește, în medie, 300 de zile pe an. Temperatura în aer este de 27-35 grade pe timp de vară, iar cea a apei mării între 25 și 29 de grade.
Printre insulele Spaniei

Spania și-a câștigat, de-a lungul istoriei, reputația unui stat naval puternic. Cele două arhipelaguri aflate în „dotare” – Insulele Canare și Insulele Baleare – sunt suficiente pentru a o face atractivă pentru iubitorii de croaziere cu iahtul. De altfel, iahtingul este parte a istoriei naționale spaniole, fiind, totodată, unul dintre hobby-urile preferate ale multor spanioli ce trăiesc în zonele litorale ale țării. Spania dispune de peste 300 de porturi de iahturi, cele patru mari regiuni de navigație fiind: coasta Spaniei, Insulele Baleare (Marea Mediterană), Insulele Canare (Oceanul Atlantic) și Strâmtoarea Gibraltar.
O vacanță în Insulele Baleare îți vor face cunoștință cu Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera și alte câteva mici bijuterii, pe toate acestea având la dispoziție plaje superbe, restaurante de top și multă distracție. Nu trebuie trecute cu vederea, însă, nici atracțiile de pe litoralul continental spaniol – Costa Brava, Costa Blanca și Costa del Sol.
Și chiar dacă nu se află în Marea Mediterană, când vine vorba de croaziere cu iahtul e imposibil să nu te gândești la Insulele Canare, arhipelag aflat în Oceanul Atlantic, care atrage prin nume precum Tenerife, Gran Canaria, Gomera, Hierro, Fuerteventura, Palma și Lanzarote.
Sezonul de iahting în Spania începe în luna aprilie și durează până în noiembrie, dar printre Insulele Canare poți naviga pe toată durata anului. Temperatura medie este de 25 de grade (cu maximul spre 35). În Insulele Baleare plouă destul de des, chiar și pe timp de vară, dar Insulele Canare au un climat subtropical, cu puține precipitații.
Încântătoarea Rivieră Franceză

Ape de… azur, arhitectură impresionantă, vile de lux construite pe malul mării – cam despre asta este Riviera Franceză, unde nestematele turistice poartă nume precum Saint Tropez, Cannes, Nisa sau Antibes. Aceste localități sunt asociate cu luxul și exclusivismul, iar marea reprezintă una dintre cele mai bune modalități pentru a le vizita. Mai ales pentru că peisajul Coastei de Azur oferă multe golfuri în care se poate ancora, cu insulițe de o frumusețe naturală fantastică. Unul dintre cele mai mari și mai speciale este Ile de Porquerolles, unde atmosfera e încărcată de mirosul de pini și eucalipți, perfectă pentru cei mai sofisticați vizitatori.
Climatul mediteraneean al Coastei de Azur face ca sezonul navigabil să se întindă de la sfârșitul lui aprilie la începutul lui octombrie. Verile sunt fierbinți și uscate, cu temperaturi maxime de 35 de grade în lunile iulie și august. Vânturile de-a lungul Rivierei Franceze sunt, de regulă, blânde, deși mistralul își mai face uneori de cap, timp de 1-2 zile.
Citește și: 5 lucruri pe care să le faci pe un vas de croazieră