Una dintre modalitățile prin care putem călători în condiții de siguranță în această perioadă dificilă (și nu numai) este să… navigăm. Nu cu feriboturile pe care se înghesuie sute de persoane ci cu iahtul. Închirierea unui iaht și petrecerea unei vacanțe „sărind” din insulă în insulă este una dintre cele mai bune idei pe care o poți pune în aplicare pentru a te bucura de plaje fantastice, ape cristaline și liniștite, în care să înoți când vrei și în care să faci snorkeling sau scufundări.

sailing
Foto: DimaBerkut

Europa are numeroase locuri care se pretează unor asemenea vacanțe. La urma-urmei, Marea Mediterană e suficient de mare și… nici o ieșire în Oceanul Atlantic nu e de lepădat. Ia în calcul că există un Airbnb al vacanțelor pe iaht (îl găsești aici), ia-ți inima în dinți și încearcă o escapadă pe mare într-una dintre aceste destinații de vis:

Insulele Sporade (Grecia)

Una dintre frumoasele rute maritime grecești care te poartă printre insule se desfășoară în arhipelagul Sporadelor, aflate în largul coastei de est a țării. În total, sunt 24 de insule (patru dintre ele sunt locuite), Sporadele fiind cunoscute drept arhipelagul de smarald al Greciei, prin urmare așteaptă-te la o vegetație bogată, ape de culoare verde-albastră și un stil de viață tradițional.

skiathos
Skiathos / Foto: Micolino

Punctele de interes ale traseului vizează Skiathos, insula petrecerilor, și Parcul Marin din Alonissos, unde vei avea ocazia să descoperi peșterile lui secrete. Celelalte două frumoase insule în care e obligatoriu să acostezi sunt Skopelos (îți amintești de Mamma Mia?) și Skyros (cea mai sudică și cea mai mare dintre Sporade).

skopelos
Skopelos / Foto: Yvan Tessier

Coasta Dalmatică (Croația)

Croația e o țară superbă, care are nu mai puțin de 1244 de insule, dintre care 44 sunt locuite. Un motiv suficient de bun ca să reprezinte destinația perfectă pentru o vacanță de tip hop on – hop off, cu un iaht. Coasta Dalmatică, supranumită „noua Riviera” îmbină tradițiile străvechi cu strălucirea și glamourul mediteraneean. O mulțime de orașe fortificate, parcuri naționale de o frumusețe rară și o bogată viață acvatică – iată ce te așteaptă dacă alegi să explorezi (pe mare) această magnifică regiune a Europei.

hvar
Insula croată Hvar / Foto: IgorP1976

Nu trebuie să ratezi istoricul oraș Dubrovnik, cu arhitectura lui în stil baroc, cu străduțele pietruite și cu zidurile antice care-l străjuiesc, luxuriantele insule Mljet și Korcula, partea istorică a portului Trogir, micuța insulă Bisevo, unde se află spectaculoasa peșteră albastră, paradisul din insula Vis, parcurile naționale Krka și Kornati. Cea mai bună perioadă pentru a naviga de-a lungul Coastei Dalmatice este în lunile iulie și august, dar sezonul durează din aprilie în noiembrie.

Riviera turcească

Una dintre cele mai populare rute de navigație ale Turciei pornește din Istanbul și are ca punct final peninsula Antalya, de-a lungul a ceea ce se numește Riviera Turciei. Pe drum, vei descoperi o coastă spectaculoasă ce te va uimi cu istoria și cultura locurilor sale ce adăpostesc ruine și vestigii antice, golfulețe adorabile și sătucuri tradiționale de pescari.

antalya
Antalya / Foto: Dmytro Gilitukha

Vei fi sedus pe loc de albastrul irezistibil al apelor prin care navighezi, de gastronomia delicioasă, de porturile scăldate în soare, dar și de ospitalitatea și căldura cu care te vor întâmpina localnicii. Vizitează, așadar, cascadele din Side, amfiteatrul din Aspendos, orașul antic Myra și mormintele liciene de la Dalyan, peștera Dim, insula Kekova, castelul din Alanya, localitățile Ceșme, Alacati, Bodrum, Marmaris, Fethiye și multe multe altele.

oludeniz
Laguna Oludeniz / Foto: kotangens

Să nu uităm că generalul roman Marc Antoniu i-ar fi dăruit Riviera turcească drept cadou de nuntă iubitei sale împărătese Cleopatra a Egiptului, că Sfântul Nicolae s-a născut în Patara, așezare de pe Riviera turcească, astăzi denumită Demre, iar Herodot, supranumit „părintele istoriei”, s-a născut în Bodrum în anul 484 î.Hr.

Riviera franceză

Navigația prin apele Europei nu va purta nicăieri mai mult pecetea luxului și a stilului ca în apele calde ale însoritului sud al Franței. Cunoscută pentru stațiunile șarmante, stilul de viață de vedetă de cinema, pentru localitățile de coastă încărcate de cultură, istorie și artă, Riviera franceză, locul de joacă al milionarilor, îți oferă posibilitatea de a alege între mai multe itinerarii de navigație, unul mai fascinant ca altul.

st tropez
St. Tropez, paradisul iahturilor / Foto: Elena Elisseeva

O simplă trecere în revistă a peisajului de la Saint Tropez la Monaco te aduce față-n față cu 50% dintre super-iahturile planetei. Prin urmare, nu e de mirare că legendara Coastă de Azur e una dintre cele mai populare destinații de navigație ale Europei și ale întregii lumi.

monte carlo
Monte Carlo / Foto: Garsya

Într-o vacanță nautică petrecută aici nu vei rata localități precum Saint Tropez, Cannes, Nisa, Antibes sau Monaco, vei face un „plonjon” în renumita gastronomie provensală, vei descoperi orașe fantastice, întinse pe dealurile din apropierea coastei, vei vizita muzee ce adăpostesc opere de Matisse sau Picasso, vei explora plajele impecabile din Isles d’Hyeres sau te vei îndrepta spre Isles de Lerins, în largul vechiului port din Cannes, pentru experiențe marine complete.

Riviera Italiei

Nu departe de sudul Franței, colorata rivieră italiană își întâmpină vizitatorii cu un amețitor amestec de strălucire și glamour, îmbrăcate într-un șarm de modă veche. Celebră pentru satele sale care arată perfect în fotografiile turistice, Coasta Liguriei îmbie orice navigator cu apele sale turcoaz, definind vacanțele pe apă petrecute de-a lungul ei drept unele fermecătoare, în care nu ai de făcut decât, după preferințe, să te relaxezi la bord sau să cobori în câte un port pentru a descoperi minunata gastronomie italiană, a face shopping sau a face cunoștință cu bogata cultură a acestei țări.

portofino
Portofino / Foto: ivansmuk

Îți poți începe aventura în San Remo, urmând a naviga până la Portofino, trecând în revistă superbele golfuri, adorabilele porturi și serenele plaje. Punctul maxim de interes al acestei călătorii pe apă este, fără-ndoială, zona Cinque Terre, acolo unde cele cinci localități aflate în Patrimoniul UNESCO (Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola și Riomaggiore), îți vor tăia răsuflarea cu străduțele lor medievale și înguste și cu casele viu colorate.

vernazza
Vernazza, unul dintre cele cinci Cinque Terre / Foto: Xantana

Oriunde decizi să acostezi, ia în calcul că Riviera Italiei are mult mai multe de oferit decât s-ar putea crede la prima vedere. Pe lângă atracțiile aflate în apropierea plajelor, ia în calcul cafenelele alfresco, restaurantele exclusiviste și buticurile cu produse de lux care au darul de a te ține în permanență ocupat când ești pe țărm. Ca să nu amintim de arta și arhitectura care te vor fermeca la fiecare pas, oriunde te-ai afla.

Insulele Ionice (Grecia)

Desigur, apele teritoriale grecești sunt în întregime navigabile. Și îți poți planifica o vacanță marină străbătând atât insulele din Marea Egee cât și pe cele din Marea Ionică. Acestea din urmă, mai puține, dar nu mai prejos de frumoase, te vor încânta în egală măsură.

assos
Satul Assos, din Kefalonia / Foto: Călin Stan

Poți începe din Corfu sau din Lefkada, apoi te poți opri în fiecare dintre cele șapte mari insule (Corfu, Paxos, Lefkada, Itaca, Kefalonia, Zakynthos, Kythira – aceasta „intrând” mai degrabă la Peloponez, gata să dea startul către explorarea unui nou arhipelag), precum și în cele mai mici, peste care dai în drum (de exemplu, Antipaxos sau Meganisi sunt destinații minunate).

itaca
Satul Frikes, din Itaca / Foto: WitR

Așteaptă-te la tot ceea ce te poate fi mai bun într-o vacanță grecească, de la porturile pline cu ambarcațiuni colorate și caracatițe ce se zvântă în soare la plaje superbe, munți sălbatici și taverne cu mâncare tradițională și savuroasă. Insulele grecești reprezintă, până la urmă, prima opțiune atunci când vine vorba despre o vacanță cu iahtul și, de ce să nu recunoaștem?, poate chiar cea mai bună.

Citește și: Insule de viață într-o mare de albastru