Fiecare cultură are propriile povești folclorice, mituri și legende care sunt vechi de când lumea, dar care încă prezintă importanță pentru populația locală. Deși personajele și creaturile care se regăsesc în mitologia lumii au dispărut de mult (dacă au existat vreodată), ținutul în care sunt plasate poveștile este adesea cât se poate de real. De fapt, astăzi poți vizita numeroase locații pe care le regăsim în mitologie și legende, prin urmare în cele ce urmează ne-am propus să trecem în revistă câteva dintre ele:
Machu Picchu, Peru
Marele oraș pierdut al incașilor a fost una dintre cele mai importante descoperiri ale secolului XX. Orașul Machu Picchu a stat abandonat timp de secole după ce incașii au căzut victime ale cuceririi spaniole. Deși unii nativi erau conștienți de existența sa, acesta nu a ajuns la nivel național până la descoperirea din 1911.
Machu Picchu a fost construit ca oraș sfânt pentru incași, un complex de 140 de clădiri terasate care includea spații agricole și urbane. După redescoperirea sa, Machu Picchu a intrat în Patrimoniul Mondial UNESCO, reprezentând una dintre cele mai frumoase structuri ale unei culturi antice din lume. Călătorii pot vizita Machu Picchu cu trenul din Cusco sau pe mai aventurosul traseu Inca Trail, o călătorie de patru zile prin munții peruvieni.
Stonehenge, Anglia
Stonehenge este unul dintre cele mai cunoscute și misterioase monumente ale umanității antice. Astăzi, sunt diverse teorii privind construcția și utilizarea sa, dar niciuna nu reușește să descopere cu exactitate de ce a fost construită această structură de piatră.
Situat în apropiere de Salisbury, Anglia, Stonehenge a fost vizitat pe scară largă de turiști din întreaga lume, fiind și gazda unor evenimente de masă. Dacă vizitarea Stonehenge se află pe lista de dorințe, planifică-ți o vizită fie la Solstițiul de vară sau de iarnă, fie la echinocțiul de primăvară sau de toamnă. La aceste date, accesul complet la Stonehenge este acordat de către guvern. În caz contrar, vizitatorii nu se pot apropia prea mult de monument.
Muntele Olimp, Grecia
Știi deja, probabil, că Grecia este plină de situri mitologice. Dacă ești un fan al mitologiei Greciei Antice, atunci Muntele Olimp este în mod cert pe lista cu destinații de vizitat (asta dacă nu ai făcut-o deja). Situat în nord-estul țării, cel mai înalt munte din Grecia (2918 m) era considerat casa zeilor de prim rang: Zeus, Atena, Apollo, Hera și alții.
Aproape sigur nu vei da peste Zeus dacă urci pe Muntele Olimp, dar s-ar putea să zărești câteva păsări indigene. Zona este acum un sanctuar pentru păsări, animale și plante rare. De asemenea, pe Muntele Olimp sunt câteva trasee de drumeție, pe diverse grade de dificultate, ce pot fi parcurse de la mic la mare.
Scilla, Italia
Vorbind despre mitologia greacă, unul dintre cele mai cunoscute (și la care se face referire frecvent) texte clasice studiate și astăzi este Odiseea lui Homer. Povestea epică spune povestea lui Odiseu/Ulise și a întoarcerii sale acasă după războiul troian. La un moment dat în poveste, Ulise și oamenii săi trebuie să navigheze prin Strâmtoarea Messina, unde sunt tulburați de monștrii Charybdis și Scylla.
Se spunea că Scylla trăiește în apele de coastă ale Calabriei. Astăzi, niciun monstru marin nu-ți va tulbura vacanța în aceste ape albastre și cristaline, ci doar o mulțime de italieni care se bucură de soarele verii. Iar Calabria e o destinație superbă pentru un sejur de vis.
Troia, Turcia
Una dintre cele mai mari și mai cunoscute povești din mitologia greacă este Războiul Troian. Timp de mulți ani, istoricii au dezbătut dacă legendarul oraș Troia a fost doar un mit sau dacă a existat cu adevărat. La sfârșitul secolului 19, un arheolog pe nume Heinrich Schliemann a descoperit vestigii în apropierea coastei de nord-est a Turciei, iar experții au fost de părere că acesta a descoperit orașul pierdut al Troiei.
La fața locului, vei găsi ruine interesante, gata de eplorat, precum și o replică reală a celebrului Cal Troian. Povestea spune că grecii au reușit în cele din urmă să pătrundă în zidurile aproape impenetrabile ale orașului, ascunzându-se în calul pe care l-au oferit ca dar și pe care troienii, păcăliți, l-au adus înăuntrul cetății.
Giant’s Causeway, Irlanda de Nord
Giant’s Causeway este una dintre cele mai populare destinații turistice din Irlanda de Nord. Legenda celtică dezvăluie o poveste interesantă din spatele formării stâncilor, care se află în comitatul Antrim.
Uriașul irlandez Finn McCool se certa cu un uriaș scoțian numit Benandonner, care locuia peste mare. Finn a construit șoseaua pentru a putea merge până în Scoția și a se lupta cu rivalul său. Dar Benandonner s-a dovedit a fi un adversar mult mai mare decât credea Finn, așa că soția lui l-a deghizat în copil pentru a evita mânia lui Benandonner.
Insula Paștelui, Chile
Insula Paștelui este un loc legendar – o insulă ciudată și îndepărtată, aflată la peste 1500 km de coasta chiliană. Peisajul său este protejat de aproape 900 de statui masive numite Moai, care sunt reprezentări în piatră ale strămoșilor divinizați ai poporului. Remarcabil la Moai este faptul că acestea cântăresc până la 87 de tone, dar au fost mutate de poporul străvechi pe distanțe de mulți kilometri. Nici până în ziua de azi, oamenii de știință nu au reușit să determine cum au fost mutate, ceea ce face loc magiei drept explicație mitică.
Povestea spune că regele insulei avea control asupra statuilor Moai, permițându-le să prindă viață și să se plimbe pe suprafața ei la comanda sa. Vizitatorii Insulei Paștelui pot studia statuile Moai și cultura pierdută care i-a creat, dar să ajungi acolo nu este tocmai ușor, accesul fiind unul extrem de scump.
Foto: Canva Photos
Citește și: 7 destinații fantastice accesibile doar cu barca