Te-ai întrebat vreodată ce gust are Parisul? Dulce. Nu degeaba francezii au petrecut secole perfecționând arta patiseriei: ei știu ce fac atunci când vine vorba de un desert. De la minunății umplute cu crème pâtissière la tarte cu fructe și produse de patiserie dulce, fiecare preparat este apetisant și delicios. Pentru că nu putem face cu toții o excursie în Franța, încearcă să cumperi sau să comanzi de undeva una (sau mai multe) dintre bunătățile dulci de mai jos și te vei simți (aproape) ca-n Paris.

Crème Brûlée

creme brulee

Nu ai cum să începi o listă cu deserturi franțuzești fără a menționa Crème Brûlée. Acest desert clasic constă într-o bază bogată de cremă de vanilie acoperită cu celebrul strat de zahăr caramelizat întărit. Poate că la prima vedere este un preparat simplu, dar este destul de dificil să-ți iasă totul perfect.

Chouquettes

Chouquettes

Moale și incredibil de ușoară, această delicatesă datează din secolul al XVI-lea, când patiseria choux a fost inventată de către patiserul italian al curții franceze a Caterinei de Medici. Chouquettes sunt gogoșele pufoase și presărate cu zahăr perlat crocant. Devorate cu duzina, acestea sunt un deliciu preferat de mulți la ora ceaiului.

Saint-Honoré

Saint-Honoré

Numit după sfântul patron al brutarilor și al patiserilor, Saint-Honoré constă într-o bază rotundă de patiserie choux pe care sunt așezate mai multe patiserii choux mici umplute cu cremă de unt. Centrul prăjiturii este umplut cu cremă Chantilly sau Chiboust.

Mille-feuille

Mille-feuille

Crocant și cremos, mille-feuille este un deliciu căruia niciun parizian care se respectă nu poate rezista! Inventat în 1867 într-o patiserie din Arondismentul 7, acest tort inimitabil este alcătuit din straturi alternative de aluat fin cu puf și cremă de patiserie. Marii amatori de dulciuri vor păstra partea cea mai bună pentru final: acoperirea generoasă cu glazură de zahăr cu strop de ciocolată.

CITEȘTE ȘI  Cele mai bune rase de câini pentru apartament

Tarte Bourdaloue

Tarte Bourdaloue

Cu baza sa de patiserie și umplutura de frangipan, cremă și fructe delicioase poșate, tarta Bourdaloue este regina prăjiturilor pariziene. Inventată în strada Bourdaloue, între cartierele Pigalle și Opéra, această celebră tartă franceză cu pere este suficientă pentru a stârni poftele unui gurmand reticent.

Macarons

Macarons

Aceste mici prăjiturele colorate și delicate se topesc pur și simplu în gură! Sunt disponibile într-o varietate infinită de arome, de la fistic, ciocolată sau alune până la apă de trandafiri, violete de Parma, fructe de pădure roșii sau citrice. Unele dintre cele mai celebre cofetării, precum Ladurée, Pierre Hermé sau Dalloyau, au făcut din macarons specialitatea lor.

Paris-Brest

Paris-Brest

În formă de roată, acest desert poartă numele unei celebre curse de biciclete. La începutul secolului al XX-lea, cursa Paris-Brest l-a inspirat pe Louis Durand, un patiser din regiunea pariziană, să creeze ceea ce avea să devină o prăjitură de patiserie legendară. Cu umplutura sa delicioasă de cremă cu aromă de praline, Paris-Brest poate fi cumpărată din cele mai bune patiserii pariziene.

Religieuse

Religieuse

Un mic produs de patiserie choux umplut cu cremă, așezat deasupra unuia mai mare, cele două fiind unite de un „guler” de cremă de unt și acoperite cu glazură de ciocolată sau de cafea: religieuse este preferatul parizienilor de toate vârstele și a fost inventată în 1856 la celebra cafenea Frascati de pe bulevardul Montmartre.

Île Flottante

Île Flottante

Île Flottante este un alt desert clasic francez, ce constă într-un albuș de ou bătut ușor și aerisit care plutește într-o crème anglaise (de unde și numele său, „insula plutitoare”. Île Flottante este apoi finisată cu caramel și adesea cu praline pentru a oferi un contrast de textură.

CITEȘTE ȘI  7 cărți scrise de femei, pe care orice femeie ar trebui să le citească

Ecler

ecler

Celebrul ecler, pe care-l mâncăm de mici, este turnat într-o formă alungită, umplută cu crème pâtissière și tapetată cu glazură fondantă. Eclerele de ciocolată sunt cele mai comune, dar găsești tot felul de arome de ecler în patiseriile din jurul Parisului. De la fistic la caramel sărat, de la cafea la zmeură, există un éclair care să se potrivească papilelor gustative ale tuturor.

Foto: Canva Photos

Citește și: 5 delicioase cocktailuri cu coniac