Trăim o viață stresantă – banii, job-ul, relațiile, toate pot fi, separat sau laolaltă, factori de stres care să-ți aducă pe tavă insomnia. Nu ești singura, ba dimpotrivă! Cercetătorii au stabilit că, într-un moment sau altul al vieții, una din trei persoane adulte au parte de insomnii, fie pentru că nu pot adormi pur și simplu, fie pentru că au un somn care se întrerupe des. Uneori, insomnia poate fi atât de gravă încât poate afecta activitățile din timpul zilei.

În 2020, noile diagnoze ale insomniei relevă o conexiune între insomnii, anxietate și depresie. Deși nu întotdeauna sunt legate de stres, aceste asocieri cu sănătatea mentală și cu faptul că insomnia afectează viața de zi cu zi, fac din această afecțiune un subiect important.

insomnie
Foto: demaerre

Deoarece somnul este atât de necesar pentru a avea o sănătate generală bună, insomnia îți poate afecta viața în multe feluri. Un deficit de somn poate îngreuna gândirea și te poate face mai emoțională, exacerbând astfel stările de stres. Lupta cu insomnia este ea însăși cauzatoare de stres, iar aici ajungem la stresul generat în mod direct de insomnii. Iar dacă ești peste măsură de obosită și stresată ajungi într-un cerc vicios din care vei ieși cu greu. Iată câteva lucruri pe care să le încerci atunci când ai de-a face cu stresul generat de insomnii:

Abordează relaxarea musculară progresivă

Tensiunile acumulate în organism pot face somnul dificil. De multe ori nu realizăm cât de stresați suntem în legătură cu un anumit lucru, fapt care se reflectă asupra propriului corp, rezultatul fiind o tensionare din ce în ce mai mare.

Relaxarea musculară progresivă a fost acceptată de aproximativ 20 de ani ca tratament de bază al insomniei. Procedurile sunt diversificate, însă, în principiu, poți urma ritualul de mai jos:

1 Trage aer în piept și încordează prima grupă de mușchi aleasă (suficient de mult, dar nu cât să te doară), timp de 4-10 secunde.

2 Expiră și relaxează brusc grupa de mușchi respectivă (nu gradual).

3 Fă o pauză de 10-20 de secunde înainte de a trece la următoarea grupă de mușchi. Remarcă diferența dintre cum se simt mușchii atunci când sunt tensionați și cum se simt când sunt relaxați.

4 Când ai terminat exercițiul cu toate grupele de mușchi, relaxează-te complet.

Jurnalizează

Dacă te trezești în mijlocul nopții deoarece nu poți scăpa de gândurile care te stresează în timpul zilei (sau dacă nu poți adormi din cauza lor), poți încerca tehnica jurnalizării. Aceasta s-a dovedit a fi benefică pentru golirea minții și pentru procesarea emoțiilor puternice care duc la lipsa de somn precum și scăparea de gândurile care nu-ți dau pace.

Practic, înainte de a adormi, „desenezi” în minte sau pe hârtie un jurnal personal:

  • Întocmești o listă cu lucrurile pe care le ai de făcut
  • Îți exprimi sentimentele, eventual în scris, pe o pagină, înainte de culcare
  • Reduci la minim influența oricărui obiect care te-ar putea distrage – televizor, telefon, computer, tabletă

Confruntă stresul

insomnie
Foto: deagreez

Dacă nu poți să dormi din pricina anxietății, e posibil să te poți relaxa și, apoi, să adormi, atunci când încerci să schimbi perspectiva. Anxietatea, inclusiv cea care te ține trează noaptea, este, adesea, răspunsul natural la situații care necesită un anumit tip de acțiune. Conștientizarea situației în care te afli și confruntarea acesteia și a problemelor generate, este o schimbare de atitudine față de eterna amenințare pe care o simți. Acest lucru te poate face activă și în poziția de a lua o decizie, în loc să rămâi anxioasă și înțepenită într-o stare de pasivitate.

Analizarea unei situații dintr-un unghi diferit te poate ajuta să vezi oportunitățile pe care le-ai ratat.

Mută presiunea din zona somnului

insomnie
Foto: Photodjo

Când insomnia devine un lucru care ți se întâmplă în mod regulat, mersul la culcare poate deveni el însuși un factor de stres. Iar dacă ai ajuns în acest punct, există câteva lucruri pe care le poți face pentru a muta presiunea psihică din zona somnului.

Mai întâi, când vezi că nu poți să adormi, vei avea tendința după doar câteva minute de a te ridica și a face „ceva”. ȘI asta pentru că știi că somnul e departe. Acest lucru va lua de pe tine presiunea ideii că trebuie să dormi fix în acel moment.

De asemenea, o idee bună este să folosești dormitorul doar pentru somn, asociind patul cu ideea de somn, și nu cu cea de stres. De exemplu, dacă citești o carte, nu o face în pat, ci în alt loc din casă. Încearcă să nu execuți prea multe activități (cu atât mai mult, din zona celor stresante) în dormitor sau în patul în care dormi noaptea. De asemenea, evită cafeaua sau cafeina după-amiaza și seara.

Citește și: Cum să utilizezi oglinzile în locuință pentru un plus de energie, lumină și spațiu