Patrick Mele este un designer cu o ascensiune fulminantă în ultimii ani. Iar unul dintre punctele lui forte, care l-au adus deseori în lumina reflectoarelor, este faptul că nu se teme niciodată să se joace cu culorile. „Nu mi-e frică de culori”, a declarat el nu demult. „Îmi plac proiectele îndrăznețe și foarte colorate. Îmi plac nuanțele bogate. Nu-mi vine să lucrez prea mult cu culori șterse sau terțiare. Îmi place albul curat, îmi place negrul curat. Îmi plac culorile vibrante.”

Întrebarea este… cum reușește? O privire atentă la proiectele lui decodează modul în care alege culorile, cameră cu cameră, lecțiile care se deprind de aici devenind, astfel, evidente. Iată, succint, cum să-ți decorezi locuința, folosindu-te de culori, în viziunea designerului Patrick Mele, care i-a lăsat pe cei de la site-ul onekingslane.com să tragă cu ochiul:

Gândește în familii de culori

Cum să-ți decorezi locuința folosindu-te de culori
Foto: onekingslane.com

La prima vedere, intrarea în locuința lui Patrick Mele arată ca o revoltă a culorilor, dar o scurtă discuție cu el relevă că, de fapt, el lucrează cu o paletă restrânsă. „Mi-am dorit mult alb, apoi un mix de albastru și portocaliu”. Secretul e să lucrezi cu o mulțime de nuanțe ce țin de aceste două culori complementare. De exemplu, albastrul include cobalt, turcoaz, navy, delft-ul ceramic, în vreme ce din zona portocaliului avem mandarin, grapefruit, coral. Nuanțele lor pline, nu cele șterse.

Albastrul și albul funcționează întotdeauna

Cum să-ți decorezi locuința folosindu-te de culori
Foto: onekingslane.com

Pentru Mele, utilizarea combinației alb-albastru este „ca și cum ai purta un tricou alb la blugi. Sau un sacou bleumarin cu o cămașă albă. Lucrurile astea nu se demodează niciodată”. Această combinație clasică de culori folosită în interiorul locuinței poate fi „jucată”, la fel cum se întâmplă cu îmbrăcămintea.

În living, Mele folosește pe pereți o foarte bine definită nuanță de denim, sub formă de pânză de iarbă, cu scopul de a adăuga culoare și textură, ajutând astfel să scoată în evidență niște siluete de accesorii albe și câteva fotolii. Efectul rezultat e casual, iar Mele e de părere că albastrul și albul funcționează precum negrul și albul, fiind echivalentul acestei combinații și, în același timp, fiind o asociere foarte bine primită.

Alege o paletă și repet-o

Când lucrezi cu o paletă de culori strict alese, aceasta va ajuta încăperile să pară coerente din punct de vedere coloristic, asigurând și tranziția dintre camere. „Dacă, să zicem, te afli în mijlocul holului, având acces vizual la toate celelalte încăperi, vei vedea aceeași familie de culori, repetate în moduri diferite în fiecare spațiu”. De exemplu, vopseaua din bucătărie poate fi un albastru similar cu cea din dormitor, în vreme ce portocaliul din hol se poate regăsi în baie.

Joacă-te cu procentajele

Cum să-ți decorezi locuința folosindu-te de culori
Foto: onekingslane.com

O modalitate genială de a „scoate” mai mult dintr-un grup mic de culori este să faci un „flip-flop”, trimițând o culoare utilizată inițial pe post de culoare de accent într-o zonă de prim-plan. Acest lucru l-a făcut Mele să folosească într-o cameră de-a lui niște draperii portocalii și niște veioze cu picior de culoarea mandarinei, lăsând albul și albastrul să se odihnească doar pe un fotoliu. „Albastrul ajunge în acest fel să se asorteze cu restul casei”.

Folosește-te de alb pentru a împrospăta lucrurile

Mele e un mare promotor al vopsirii obiectelor în alb, și în special a mobilei. „Cred că albul modernizează și împrospătează. Oamenii se tem de vechea mobilă a bunicii, dar formele acelea sunt fabuloase și, practic, nemuritoare. Albul conferă mobilierului personalitate contemporană, îi dă un spirit tânăr”. Pentru a-și asigura echilibrul coloristic în camera în care se servește masa, Mele a vopsit scaunele în alb, schimbând culoarea lor originală, care era maro.

„Lovește” cu o culoare și un model

Cum să-ți decorezi locuința folosindu-te de culori
Foto: onekingslane.com

Când utilizezi un model, câteodată e bine să temperezi pornirile de culoare, pentru a avea parte de un efect calmant și mai puțin haotic. Atunci când a făcut designul dormitorului, Mele a început cu un model de tip Matisse, foarte îndrăzneț, utilizând propriile variante de culori. „Am dorit să folosesc modelul pretutindeni și să nu-l sparg cu culori diverse sau cu alte modele”. În final, designerul s-a abținut să introducă orice altă culoare vie, pe care a folosit-o la podelele celorlalte camere, motivând că „am vrut să creez un efect ceva mai calm, chiar dacă materialele utilizate nu sunt chiar liniștitoare”.

Citește și: Cum să-ți amenajezi locuința în stil toscan