Oricine iubește culorile calde, terestre și rustice, înseamnă că iubește stilul amenajărilor interioare de sorginte toscană. Dacă ai vizitat Toscana, superba regiune din Italia, și ai avut ocazia să pășești într-una sau mai multe locuințe de aici, e posibil să-ți dorești să îți amenajezi locuința în stil toscan. Dar iată care ar fi elementele unei asemenea tip de amenajare.
Influențele prezente în designul toscan

Deși Toscana se află în partea central-nordică a Italiei, influențele rurale spaniole și franceze se regăsesc în stilul de design toscan. De asemenea, sunt prezente influențe din cultura etruscă, din perioada renascentistă și chiar din Evul Mediu.
Alte influențe, de această de dată, de origine naturală, care își fac simțită prezența în stilul toscan includ arborii de măslini și chiparoșii, strugurii nelipsiți din numeroasele podgorii, perele aurii, frumoasele culori ale plantelor și florilor decorative, precum iasomia, rozmarinul și bougainvilea.
Culorile toscane

O schemă de culori toscane este caldă și naturală, precum climatul mediteraneean prezent în regiunea italiană. Începe cu tonuri pământești, nuanțe neutre, precum portocaliul-maroniu al lutului de terra-cotta și nuanța luminoasă și cremoasă a pereților uzați, de gips. Nuanțele de verde reprezintă chiparoșii magnifici, pe care-i întâlnești peste tot de-a lungul drumurilor toscane, vițele strugurilor și foliajul măslinilor. Ocrul bogat și adânc și galbenul auriu captează culorile câmpurilor de floarea soarelui, lămâile coapte și caldele raze ale soarelui toscan. Albastrul-cobalt reflectă culorile mării și ale cerului, în vreme ce roșcatul burgundy duce cu gândul la vinurile bune.
Elementele designului toscan
Iată ce poți adăuga locuinței tale pentru a o transforma într-una de inspirație toscană:
Pereții
Alege o paletă de culori toscană pentru pereți. Amenajările murale care mimează un stucco sau un perete de gips pot include geamuri, pot fi văruite sau pot avea texturi realizate manual. Stucaturile clasice adaugă caracter și sofisticare. Iar toate aceste caracteristici pot fi accentuate cu frunze aurite sau finisate într-un mod simplu.
Dușumele, acoperișuri și blaturi
Un look toscan începe cu elemente arhitectonice precum plăci de gresie din ceramică și țigle pe acoperiș. Piatra naturală, precum travertinul, marmura, granitul și calcarul se utilizează ca material de construcție pentru pardosele și blaturi. Mozaicurile faianței sunt specifice pentru bucătării și pentru fântânile din curte, unde întâlnești – în designul toscan – plăci de faianță pictată, uneori de către artiști și artizani locali cunoscuți.
Tavanele

Tavanele pot deveni parte a designului toscan prin adăugarea de medalioane deasupra corpurilor de iluminat sau pur și simplu prin decorarea unei zone de tavan libere. Bârnele de lemn închis la culoare fac parte din caracteristicile tavanelor specifice Toscanei, acestea creând un contrast rustic cu pereții zugrăviți în culori pale. Modelele pictate, cu nori sau îngeri decorează în mod frecvent tavanele din foaiere și camere în care se servește masa.
Bucătăria și decorațiunile ei

Dulapurile de lemn, băițuite, se încadrează perfect într-o amenajare toscană din bucătărie, acolo unde decorul poate fi completat cu bare de fier forjat pe care să atârne tigăi din cupru, vase de ceramică pline cu plante ierboase, gen busuioc, rozmarin și oregano plus 1-2 ghivece mari, din aceeași ceramică, în care să crească un lămâi și o bougainvillea. Sticlele ceramice colorate, umplute cu ulei de măsline, blaturile cu sticle de vin, coșurile cu legume proaspete, ce trimit către gastronomia regiunii și coșulețele cu usturoi completează decorul toscan din bucătărie.
Electrocasnicele dintr-o bucătărie modernă toscană pot include obiecte elegante, din inox, hote de cupru sau chiar obiecte decorate tematic. Dacă bucătăria are o iluminare naturală limitată ai putea încerca să mimezi soarele mediteraneean adăugând câteva surse de lumină sub blat, în tavan sau de tip spoturi.
Decorarea pereților
Poți adăuga pe pereți, în toată locuința, obiecte de artă înrămate, care reprezintă imagini ale vieții rurale toscane – flori, struguri, sticle de vin și brânzeturi. Pereții pot fi înnobilați și cu obiecte de fier forjat, precum oglinzi, candelabre, rafturi sau chiar uși de oțel. Tapiseriile toscane și alte texturi interesante pot fi și ele prezente.
Mobilierul

Mobila clasică, mediteraneeană, conține o sumedenie de elemente metalice și este intens băițuită, având finisaje bine polișate. Designurile ce conțin artă manuală sunt și ele bine reprezentate – frunze de viță de vie, flori, fructe și alte ornamente elaborate. Ciocane din cupru, uși din fier forjat, zăvoare artizanale, mânere de sertare – toate se regăsesc în mobilierul realizat în stil toscan, adăugând accente rustice acestuia.
În dormitor

Cadrele de pat din fier forjat și cuverturile cu modele florale dau esența unui dormitor toscan. Adaugă noptiere din lemn și o bancă din lemn, la capătul patului. Pentru ferestre, folosește lemn în nuanțe închise și o tijă de perdea din fier forjat, de care să atârne o draperie lungă și înflorată.
Un interior în stil toscan aduce romantismul lumii vechi în prim-plan, îmbibându-l într-un aranjament plin de căldură, ce invită la o rememorare a vremurilor liniștite de odinioară.