În ultimii ani, decorul scandinav a căpătat un rol tot mai important în domeniul amenajărilor interioare. Având o abordare estetică aparte, decorul în stil scandinav adaugă o notă minimalistă și scoate în evidență  trăsături care au darul de a aduce orice încăpere la viață. Decorul scandinav este elegant, proaspăt și cochet, perfect pentru a fi integrat în sufrageria, bucătăria, dormitorul sau baia din orice locuință. Deși, la prima vedere, poate părea simplu și minimalist, există anumite detalii cheie, necesare pentru a surprinde adevăratul stil scandinav.

Note subtile

minimalism
Designer Dmitriy Chukhleb. Foto via home-designing.com

Când vine vorba despre decorul scandinav, mai puțin înseamnă întotdeauna mai mult. E de dorit să nu-ți aglomerezi camera cu obiecte sofisticate – piesele simple, dar elegante, sunt cele care vor avea cel mai mare impact. Spre exemplu, utilizarea unor întrerupătoare moderne reprezintă idealul pentru introducerea în atmosfera scandinavă dintr-o încăpere, grație  aspectului elegant și îngrijit și a mecanismul prietenos (de exemplu, acestea). Întotdeauna sunt de dorit elemente subtile care să facă introducerea, dar care să nu acapareze atenția față de restul decorului. Stilul scandinav se învârte foarte mult în jurul simplității și al notelor delicate, așa că e esențial să abordezi amenajările în mod subtil și elegant.

Lumină din belșug

dormitor scandinav
Foto via Airbnb. Designer Melissa Hegge

După cum am menționat anterior, decorul scandinav este întotdeauna proaspăt și luminos, așa că în încăpere trebuie să pătrundă cât mai multă lumină. O cameră foarte luminoasă va spori atmosfera scandinavă și va aduce încăperea la viață, fie că lumina provine de la corpuri de iluminat stilate, sau că este vorba de lumina naturală. Lumina este bună atunci când vrei să creezi senzația de spațiu, iar decorul scandinav pune accent pe încăperile deschise și spațioase, tocmai de aceea lumina venind în ajutorul designerului.

Un ceas de perete în stil scandinav

ceas scandinav
Designer Julia Khamula. Foto via home-designing.com

Să nu treci cu vederea peste stilul clasic de amenajare a interiorului. Agățarea unui ceas de lemn în stil scandinav pe peretele sufrageriei sau al dormitorului reprezintă o notă subtilă, care sugerează clasa. Dacă în încăpere există un perete simplu și gol, un ceas este tot ceea ce îți trebuie ca să schițezi un punct central, care va face să pară că peretele a fost decorat cu intenție. Modelele minimaliste, din lemn și de metal, se vor potrivi cel mai bine casei în stil scandinav, prin urmare asigură-te că păstrezi o anume consistență în stil și, totodată, o gamă variată de tonuri în privința vopselei și a decorațiunilor alese.

Paletă de culori neutre

culori scandinave
Foto via home-designing.com

Tonurile deschise sunt întotdeauna asociate cu decorul scandinav – alb, gri și negru, care se completează atât de bine, pot fi alegerile esențiale în materie de culori pentru un astfel de decor. Recent, au fost adăugate cu succes în paleta scandinavă culori precum roz pal și verde deschis. Avantajul unei palete de culori neutre este dată de abilitatea de a îmbunătăți estetica generală cu anumite adaosuri, care aduc încăperea la viață. De îndată ce ți-ai însușit combinația potrivită de culori din paleta scandinavă, te poți juca cu diferite tonuri pentru a-ți pune amprenta asupra locuinței.

Confortul

patura scandinava
Foto: Amazon.com

Una dintre trăsăturile-cheie ale oricărui decor scandinav o reprezintă confortul. Blană de oaie sau pături de lână – cu cât elementele decorative sunt mai călduroase, cu atât mai bine. Acestea nu doar că fac spațiul să pară mai călduros și, automat, ideal pentru relaxare, dar conferă și un plus de caracter decorului, completându-l perfect. Fie că adaugi pături croșetate, groase, sau pături subțiri, acestea au darul de a crea o puternică atmosferă scandinavă, fiind, totodată unul dintre punctele de rezistență ale conceptului scandinav hygge, care stă la baza fericirii personale.

Citește și: Idei simple pentru decorarea locuinței