Proiectarea modernă a locuințelor nu trebuie să se limiteze la mansardele contemporane sau apartamentele clasice, de oraș. Pentru casele mai vechi, cele în zonele de pădure și din zone rurale sau pentru persoanele adepte ale unei combinații de stiluri de design interior, stilul rustic contemporan se poate dovedi alegerea potrivită.

Ce este, de fapt, designul de interior rustic contemporan?

living rustic
Foto: home-designing.com

Designul rustic contemporan este o combinație între caracteristicile moderne ale unei locuințe rustice, ale unei cabane vechi din lemn sau ale unei ferme. În același timp, termenul ar putea  fi folosit pentru a descrie designul de interior aplicat unor locuințe moderne și contemporane, care include caracteristici rustice. Rezultatul este o locuință călduroasă și primitoare, cu dotări moderne, confort sporit, mobilier și materiale variate.

Principiile designului rustic contemporan

Dacă vrei să creezi imaginea unui decor rustic cu influențe contemporane în propria ta locuință, trebuie să înțelegi elementele de bază din spatele acestui tip de design, pentru a le include apoi în propriile scheme de amenajare:

Pardoseala

pardoseala rustica
Foto: home-designing.com

Pardoseala dintr-o locuință amenajată în stil rustic contemporan este unul dintre cele mai importane elemente, deoarece aceasta se întinde pe toată suprafața, făcând legătura între încăperi. Pardoseala în casele rustic-contemporane este o combinație între două stiluri, ajutând la fundamentarea designului general.

Pentru pardoseală, poți alege oricare dintre următoarele elemente:

  • Podele largi, din lemn de scândură. Opțiunile bune includ lemnul decolorat cu finisaj mat și lemnul foarte închis la culoare. Cu toate astea, orice nuanță de lemn poate fi potrivită dacă este asociată cu alte caracteristici ale acestui stil.
  • Plăci de calcar franțuzești, precum Fontenay Claire sau Beaumaniere Light. Aceste plăci extrem de rezistente au o textură unică, cu o margine perfectă, potrivită acestui stil.
  • Plăci de ardezie în nuanțe de gri sau negru. Evită finisajele rotunde și caută plăci cu marginea dreaptă, dar cu partea frontală texturată.

Bucătăriile

bucatarie rustica
Foto: sobify.com

Bucătăria este unul dintre cele mai bune locuri pentru a expune un amestec de design rustic si contemporan într-o singură încăpere. Combină materialele de blat moderne, precum betonul, granitul șlefuit sau piatra prelucrată, cu dulapuri care au uși cu linii trasate pe partea din față. Folosește o vopsea albă sau crem pentru uși, pentru a menține aspectul luminos. Totodată, folosește un panou antistrop de culoare neutră, cum ar fi plăcile albe pătrate sau plăcile subway pentru a uni cele două zone.

O altă opțiune constă în a folosi un panou antistrop pe pereți, și nu pe ușile dulapurilor. Pe cel puțin un perete, folosește rafturi în locul dulapurilor. Rafturile din material trebuie să se potrivească cu blaturile, sau să fie dintr-un alt material pentru a îmbina estetic cele două zone.

În ambele cazuri, păstrează echipamentele moderne și pardoseala din celelalte camere.

Pereții

Pereții unei locuințe rustice contemporane ar trebui să fie o combinație între stilurile neutre ale unei case moderne și pereții cu textură, modele și decorațiuni ale unei case în stil rustic.

Evită panourile cu lambriu sau pe cele din rigips și menține pereții uniformi, însă alege o culoare mai caldă decât albul. Un tapet cu modele într-un design modern sau abstract în una sau două camere, cum ar fi dormitorul, poate face casa mult mai interesantă.

Băile

baie design rustic
Foto: home-designing.com

La fel  ca bucătăria, baia poate fi un amestec de stil rustic și contemporan într-o singură încăpere. Combină o chiuvetă de baie în stil shaker, din stejar, arțar sau cireș natural cu elemente de instalație moderne și robinete cromate elegante. Utilizează o țiglă texturată cu ardezie sub picioarele chiuvetei și asorteaz-o cu o ceramică lucrată manual pe pereți într-o culoare puternică.

Mobila

Păstrează mobilierul contemporan: acesta ar trebui să fie în contrast cu pardoseala în stil rustic, pereții în culori calde și dulapurile rustice. Caută modele elegante și materiale moderne.

Elementele de accent

semineu
Foto: decorilla.com

Elementele de accent schimbă mult stilul unei case. Alege următoarele elemente pentru un design cât mai spectaculos:

  • Sobă pe lemne în stil contemporan sau un șemineu din ardezie, înconjurat de pietre decorative
  • Elemente mari și colorate din lemn, cum ar fi plinte, tocul ușii și muluri decorative
  • Covoare în culori puternice și neutre
  • Ferestre largi, cu draperii mari și colorate
  • Grinzi decorative de tavan într-o nuanță care se potrivește cu lemnul sau pardoseala
  • Un spațiu deschis

Citește și: Ponturi pentru decorarea locuinței în alb și negru