Una dintre cele mai bune modalități de a te relaxa este să călătorești. Eventual, să faci o excursie în locuri cât mai îndepărtate, în care îți doreai de mult să ajungi. Călătoriile au darul de a-ți „confecționa” amintiri pe care le vei prețui ani de zile, ajutându-te în același timp să privești partea frumoasă a vieții.

Cu toate acestea, mai multe evenimente neplăcute pot apărea pe parcursul oricărei călătorii, distrugându-ți vacanța și făcând-o oarecum „de neuitat” într-un mod nu tocmai de dorit. Acestea includ zboruri ratate, accidente, bagaje pierdute, condiții meteo extreme, intoxicații alimentare etc.

Deși poți minimiza semnificativ șansele de a trece printr-o experiență neplăcută, acordându-ți timp pentru a-ți aranja cât mai minuțios călătoria, ar trebui să fii întotdeauna pregătit pentru neprevăzut și să știi ce să faci în cazul apariției acestora. Să trecem în revistă câteva dintre aceste situații inopinate, cu soluțiile aferente pentru preîntâmpinarea lor.

Îmbolnăvire sau accidente

accidente calatorie
Foto: naito8

În orice vacanță și pe parcursul oricărei călătorii există riscul de a te îmbolnăvi sau a suferi un accident, din varii motive – de la infecții la schimbările climatice, de la mâncare la nivelul crescut de stres. Statisticile spun că aceste neplăcute evenimente apar în cazul a 22% dintre călători, procentul urcând până la un neverosimil 64%.

Cum să eviți această problemă:

Poți minimiza riscurile de îmbolnăvire sau de accident prin luarea unor măsuri preventive care să te asigure că rămâi sănătos în timpul călătoriei. Cumpără o asigurare de călătorie pentru acoperirea medicală/urgențe, dezastre naturale și evacuări. Aceasta este absolut necesară pentru orice fel de călătorie sau vacanță, ea acoperind situațiile neprevăzute și ajutându-te să economisești sume importante (uneori uriașe) pentru asistență medicală și de urgență.

De asemenea, mai ales dacă știi că ai probleme, consultă medicul înainte de a călători, pentru a te asigura că ai acces 100% la toate medicamente esențiale de care ai putea avea nevoie, în special dacă suferi de o afecțiune cronică.

Bea doar apă îmbuteliată și mănâncă în locuri igienice.

Odihnește-te mult înainte de a pleca în călătorie și menține-te hidratat pe tot parcursul acesteia.

Evită infecțiile spălându-te constant pe mâini sau folosind un dezinfectant atunci când călătorești cu mijloacele de transport în comun sau cu avionul.

Evită activitățile riscante, care-ți depășesc limitele fizice, în special atunci când știi că nu ești în cea mai bună formă fizică.

Printează datele de contact în caz de urgență și detaliile asigurării de călătorie. Păstrează aceste copii într-un compartiment separat de cele originale, ca o măsură de siguranță suplimentară. Datele de contact în caz de urgență ar trebui să le ai tot timpul asupra ta, în special în cazul în care călătorești singur.

Ia cu tine medicamente suplimentare, pentru a nu rămâne fără dozele prescrise din cauza unor întârzieri neașteptate. În plus, este posibil ca unele dintre medicamente să nu fie disponibile în locul în care ajungi, așa că este esențial să-ți aduci rezervele eliberate pe bază de rețetă.

Zboruri pierdute

zbor pierdut
Foto: Iam Anupong

Un zbor ratat reprezintă una dintre cele mai comune cauze ale „dezastrelor” ce pot apărea într-o călătorie. Sosirea la aeroport cu numai o oră înainte de decolare te poate aduce în această neplăcută situație, călătoria urmând a lua sfârșit înainte ca ea să înceapă. Practic, întârzierea la aeroport este rețeta perfectă pentru garantarea pierderii zborului.

Cum să eviți această problemă:

Asigură-te că ajungi la aeroport cu cel puțin trei ore înainte de ora de decolare, chiar dacă unele companii aeriene recomandă sosirea cu două ore în avans. Va trebui să pleci de acasă cât mai devreme posibil, mai ales dacă stai departe de aeroport, mergi cu mașina la o oră de vârf sau chiar dacă folosești transportul public.

Sosirea cu trei ore înainte de decolare îți oferă timp de manevră pentru cazul în care apar evenimente inopinate în trafic, care pot cauza întârzieri. Aplică sintagma „mai bine mai devreme decât prea târziu”.

Pierderea obiectelor de valoare

portofel pierdut
Foto: HappyNati

Manipularea bagajelor pare să fie acum ceva mai sigură ca în urmă cu câțiva ani (exceptând situațiile speciale, cum au fost cele din vara lui 2022). Statista a raportat un număr mic, o medie de numai 3,5 bagaje pierdute la fiecare 1.000 de pasageri din transportul aerian în 2020. Ce-i drept, 2020 a fost un an pandemic, și cifrele nu sunt neapărat concludente. Dacă privim însă cu numai doi ani în urma lui 2020, constatăm că s-au înregistrat 24 de milioane de bagaje pierdute la nivel mondial. Wow!

Prin urmare, a ști în orice clipă unde se află portofelul, smartphone-ul și pașaportul tău este esențial. Pierderea oricăruia dintre aceste lucruri esențiale îți poate submina instant planurile de călătorie.

De exemplu, faptul că nu-ți găsești pașaportul te va aduce în imposibilitatea de a te îmbarca pentru zborul de întoarcere. De asemenea, cu siguranță nu vei putea cumpăra nimic dacă-ți pierzi portofelul cu carduri și cash. Aici e simplu: dacă se poate, mută portofelul într-un buzunar din față, unde este mai ferit de hoții de buzunare. Ar trebui să faci asta mai ales în zonele în care hoții de buzunare reprezintă o problemă adică, de obicei, în orașele mari. Documentează-te un pic în legătură cu asta înainte de plecare.

De asemenea, nu vei putea efectua apeluri sau plăți online dacă rătăcești telefonul.

Cum să eviți această problemă:

Pune pașaportul într-o geantă de mână sau ține-l la piept. Păstrează o fotocopie a pașaportului în bagaj. Totodată, o copie scanată ar trebui să existe în e-mail sau în cloud pentru a fi ușor de accesat din orice parte a lumii.

În cazul în care constați că-ți lipsește pașaportul, contactează cea mai apropiată ambasadă sau consulat al României, pentru a obține de urgență hârtia care să-ți permită repatrierea. În prealabil, anunță poliția locală. În plus, de fiecare dată când pleci, păstrează o sumă de bani „de urgență” la care să apelezi în cazuri extreme – de pildă, cel al pierderii telefonului mobil.

Fenomene meteorologice extreme

avion furtuna
Foto: Alberto Sava Images

Nimic nu strică o călătorie sau o vacanță mai rapid decât vremea rea. Deși nu poți controla acțiunile Mamei Natură, pregătirea pentru astfel de evenimente este esențială. Poți decide chiar să anulezi călătoria cu totul pentru a evita să rămâi blocat undeva din cauza vremii nefavorabile sau a altor catastrofe naturale – incendii, inundații, tsunami etc.

Cum să eviți această problemă:

Înainte de a te îmbarca, verifică în amănunt condițiile meteorologice de la destinație. Uneori, vremea poate fi atât de rea încât aproape toate zborurile să fie anulate. Anticipează acest scenariu și fă-ți un plan de rezervă.

Acesta poate include rezervarea unor zile suplimentare la hotel sau în locul unde care urma să te cazezi. Asigurarea de călătorie te va ajuta, în principiu, să acoperi pierderile financiare în cazul în care ești nevoit să anulezi zborul din cauza vremii nefavorabile. De asemenea, ar trebui să cunoști politicile companiei aeriene cu privire la dezastrele naturale. Nu este întotdeauna primul lucru la care să te gândești atunci când rezervi un bilet de avion, dar el îți poate oferi o oarecare liniște sufletească.

Concluzie

Adevărul este că nu există o modalitate unică de a asigura o pregătire completă pentru eventualitatea aparițiilor evenimentelor neplăcute pe parcursul unui voiaj. Dar, așteaptă-te la faptul că în orice moment ceva ar putea merge prost.

Cu toate acestea, pregătirea în vederea apariției acestor cazuri neplăcute poate face diferența dintre o experiență de călătorie satisfăcătoare și una dezastruoasă. Ia în seamă sugestiile de mai sus și aplică-le pentru următorul moment în care urmează să călătorești.

Citește și: Lucruri de care să ții cont când faci planuri pentru vacanță