Când ai un cal sau vrei să mergi la călărie în mod constant, e absolut firesc să te împrietenești cu el și să creezi o strânsă legătură între voi, care să ducă la o relație frumoasă și de durată. Atenție, însă: calul nu te va plăcea automat, iar construirea acestei relații cere timp, răbdare și dragoste de animale. Iată pașii pe care ar trebui să-i faci pentru a te împrieteni cu calul:

1 Fii fermă, corectă și consecventă

cal maro

Exact ca și într-o relație cu copiii, trebuie să fii fermă, corectă și consecventă. De fiecare dată trebuie să-i arăți direcția, făcându-l, cu blândețe, să înțeleagă cine „conduce”. Comunică-i în mod clar și ferm așteptările tale legate de manierele și comportamentul lui. Dacă, de pildă, îi ceri calului să facă cinci pași înainte, iar el știe să facă cei cinci pași, nu-l lăsa să facă cinci pași înainte și trei înapoi.

În același timp, fii corectă. Nu aștepta de la un cal să facă ceea ce nu e antrenat sau nu este capabil să facă. Și fii consecventă. Când îi ceri calului să dea înapoi, fă-o de fiecare dată în aceeași manieră. Hrănește-l la aceeași oră. Folosește aceleași tactici și indicii de fiecare dată când lucrezi cu el. Caii sunt animale de rutină, cărora le place previzibilul.

2 Nu-l vizita doar pentru perioadele de „lucru”

cal maro

Vizitele făcute doar pentru călărie ar putea părea normale câtă vreme ai un program foarte încărcat. Dar, încearcă să-ți faci timp să-l vizitezi și în afara orelor de „lucru”. Lucrurile simple, precum hrănitul din mână cu iarbă proaspătă la care în mod normal calul nu poate ajunge când stă în grajd, mângâiatul pe burtă sau pe gât sau pur și simplu petrecerea unei scurte perioade de timp împreună cu el, ajută la o cunoaștere mai bună și la construirea relației într-o zonă relaxantă și relaxată.

3 Oferă-i mici tratații

cal

Sunt persoane care se declară împotriva acestor mici „tratații”. Dar cailor le plac dulciurile și bunătățile și, în același timp, și nouă ne place să vedem că le plac. Ideea este să-i oferi doar lucruri care nu-i pun în pericol sănătatea.

4 Înțelege-i limbajul corpului

cal maro

Înțelegerea limbajului corpului calului și modalitatea de a-l face pe el să înțeleagă limbajul corpului tău sunt lucruri care te vor ajuta mult în crearea unei legături strânse. Iar ele trebuie făcute cu consecvență. Cuvinte și gesturi pe care te-ai străduit să le faci să le-nțeleagă nu se vor imprima în memoria lui dacă prietenul tău nu va ști la ce să se aștepte de la tine. Învață să înțelegi la ce se gândește calul observându-i expresiile faciale (da, au și caii așa ceva!), mișscarea urechilor, a cozii și postura generală.

5 Îngrijește-l

cal negru

Îngrijirea între membrii aceleiași specii este o practică întâlnită în rândurile cabalinelor. Vei vedea uneori doi cai care se „ciugulesc” sau se scarpină unul pe celălalt pe vârful capului sau pe spate – o îngrijire mutuală pe care o regăsim și la oameni (de pildă, două fetițe care-și piaptănă una alteia părul). Ei bine, îngrijirea calului este un excelent mijloc de a întări legătura cu el. Iar calul va aprecia atunci când îl perii în zone în care el nu poate să ajungă, precum pieptul, burta etc.

6 Arată-i respect

cal maro

Respectă faptul că prietenul tău e un cal, nu un câine mai mare sau alt animal. Pe măsură ce calul va învăța să se bucure că petreceți timp împreună, va avea nevoie și de compania altor cai. Cailor nu le pasă de aceleași lucruri de care ne pasă nouă în privința lor – câștigarea de premii de frumusețe sau menținerea grajdurilor într-o stare de curățenie perfectă. Ei vor adăpost când e vreme rea, mâncare bună, apă, companie și îndrumare din partea cuiva în care să aibă încredere.

7 Oferă-i un plus de confort

Învățarea bazelor masajul ecvestru și a altor elemente terapeutice ce presupun contactul cu el te va ajuta să ți-l apropii mai mult. În cazul în care calul știe că se poate baza pe tine pentru că-i oferi momente de relaxare, va considera timpul petrecut împreună foarte plăcut. Și nu doar îi va plăcea, ci masajul îl va ajuta la îmbunătățirea performanțelor. Mulți cai chiar se întind în momentul masajului sau al mișcărilor de chiropractică, indicând cumva locul în care simt nevoia să se insiste.

8 Joacă-te cu el, experimentați lucruri împreună

maria cai

Așa cum experiențele comune strâng legăturile dintre oameni, cu caii se întâmplă același lucru. Cu cât îl antrenezi, îl călărești sau îl plimbi mai mult, cu atât vă veți înțelege mai bine unul pe celălalt. Vei auzi, probabil, cum unii concurenți susțin că, după o competiție, caii se uită după ei, căutându-i din priviri, chiar dacă nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor. Legătura lor cu calul e dezvoltată în baza unei relații mutuale și a unei încrederi care, uneori, se manifestă în condiții mai grele.

Joaca reprezintă un foarte bun mijloc prin care-ți încurajezi calul să gândească. Caii sunt foarte buni la a procesa și rezolva problemele, gândind în consecință. Jocurile pot lua o mulțime de forme, de la interacțiunea cu diverse obiecte și jucării la trecerea peste tot felul de obstacole pe care le-ai pregătit în prealabil.

Citește și: Cum îți înveți perușul: să vorbească, să vină pe deget, să nu mai ciupească