Portocalii sunt plante frumoase reprezentând, totodată, o minunată opțiune pentru decorarea interioarelor, în plus, degajând un miros foarte plăcut. E ușor să îngrijești un portocal în propria locuință, în special dacă ai cunoștință despre câteva lucruri de bază.
Portocalii au nevoie de urmatoarele lucruri pentru a se dezvolta și a le merge bine:
- 8-12 ore de lumină solară în fiecare zi, dar adăpostiți de lumina arzătoare și directă pe timp de vară.
- un sol bine drenat și un vas potrivit pentru scurgere
- udare frecventă, ajustată fiecarui pom și condițiilor de creștere
- o temperatură ideală de 20 de grade Celsius
- temperaturi mai scăzute în timpul nopții
- umiditate de 50%-70%
- aplicări regulate de fertilizator citric
Cum să îngrijești un portocal
Dacă nu locuiești într-un climat în care copacii de citrice pot crește în exterior pe tot parcursul anului (asta însemnând că te-ai afla într-o zonă mediteraneeană, nu în România), trebuie să știi că un portocal de exterior este pretențios și, cel mai probabil, nu va face portocale. Partea bună este că, pe de altă parte, portocalii de interior sunt foarte ușor de crescut. Aceștia au fost cultivați încă din secolul al șaptesprezecelea, când moșiile mai mari erau nevoite să aibă propriile sere pentru a crește copaci și plante delicate.
În perioada Renașterii era des întâlnit să crești citrice atât la interior, cât și la exterior. Oamenii nu aveau nevoie de niciun echipament special pentru a îngriji portocalii, așa că nici tu nu vei avea nevoie acum. Iată ce trebuie să știi despre îngrijirea unui portocal, pentru ca acesta să prospere:
Tipuri de portocali
Există mai multe tipuri de portocali potriviți pentru a crește în interior:
Portocal Tahitian – un mix de lămâi/mandarin, acest portocal nu are spini și produce fructe mici și dulci
Satsuma – acești portocali sunt renumiți pentru mănunchiurile de flori parfumate, apropiindu-se de ideea de mandarin.
Portocal Calamondin – produce portocale mici și acre, arborele fiind cel mai popular în rândul portocalilor de interior, majoritatea grădinarilor crescându-l cu rol strict ornamental. Ca primă opțiune, se recomandă alegerea unui portocal Calamondin.
Când înfloresc portocalii
Vei ști când înflorește portocalul: parfumul micuței flori albe va umple încăperea. Majoritatea portocalilor crescuți în interior înfloresc iarna, iar acest lucru se datorează faptului că nu există insecte care să polenizeze florile. E de dorit să polenizezi florile pentru a le încuraja să producă fructe. Poți achiziționa un instrument pentru polenizare de la un magazin de grădinărit – există atât în varianta pe baterii, cât și în cea electrică. Acest instrument te va ajuta sa muți polenul de la o floare la alta.
Dacă vrei ca portocalul tău să înflorească și să producă fructe, temperatura pe timpul nopții trebuie să fie cu circa 10 grade mai mică. O altă idee bună este să îți iei o plantă care are deja doi-trei ani de existență. Va înflori și va produce fructe mai repede decât portocalii mai tineri.
De câtă lumină au nevoie portocalii
Pentru a crește un portocal nu ai nevoie de o seră. Ai nevoie doar de un geam care asigură suficientă lumină.
Când cresc în interior, portocalii necesită lumină puternică, indirectă. Cel mai bine le este cu șase-opt ore de lumină pe zi. Plasează ghiveciul lângă un geam prin care intră lumina din plin, dar nu în mod direct. Portocalilor le place mult soarele, așa că așează planta în cea mai luminoasă încăpere, preferabil lângă geamurile dinspre sud sau vest.
Dacă pui ghiveciul lânga un geam cu soare arzător în timpul verii, planta va trebui să stea la distanță de geam, dacă nu, va trebui plasată într-o cameră orientată spre est. Altfel va primi prea multă lumină puternică și va fi arsă de soare.
Cum să alegi ghiveciul potrivit pentru portocal
Portocalii preferă ghivecele care asigură o bună scurgere și o bună aerisire pentru rădăcini.
Alege un ghiveci făcut din materiale fără porozități, pentru a reține din umezeală. Aceste ghivece sunt și mai ușoare, fiind mai ușor de deplasat. Dacă alegi un ghiveci din teracotă, ceramică sau lemn, va trebui să supraveghezi umiditatea, pentru ca planta să nu se usuce. Indiferent de vas, acesta va trebui sa aibă multiple găuri pentru scurgere.
Când îți iei pentru prima dată un portocal, așează-l inițial într-un ghiveci mic și mută-l într-unul mai mare pe măsură ce crește. Ghivecele adânci sunt mai bune, pentru că, pe măsură ce crește, planta să nu devină prea mai mare și să se răstoarne.
Ce fel de sol este cel mai potrivit pentru portocali
Când vine vorba de pământ, folosește un mix lejer, pentru plante de interior. Alege un sol care conține vermiculit sau perlit. Aceste ingrediente anorganice pot ajuta la aerisirea și scurgerea în interiorul ghiveciului și în jurul rădăcinilor. Dacă nu găsești pământ cu aceste ingrediente, le poți cumpăra separat și le poți amesteca, adăugând apoi o cantitate mică.
Alte lucruri care ajută la aerisire și scurgere sunt așchiile de lemn, nisipul și pietrișul.
Evită solurile care rețin umezeala. E de dorit ca apa să treacă prin sol și să iasă prin gurile de scurgere, nu să rămână în ghiveci și să inunde rădăcinile.
Cum să uzi un portocal
Portocalii sunt destul de pretențioși în privința apei. Deși există câteva linii orientative în ceea ce privește udatul lor, trebuie să îți monitorizezi singur planta. Verifică solul în mod regulat pentru a vedea cât de uscat este. Încearcă să ai o rutină pe care să o respecți în zilele programate.
Când uzi portocalul, lasă apa să îmbibe solul până ajunge la rădăcini și iese prin găurile de scurgere. Frecvența cu care vei uda planta depinde de mai multe lucruri, cum ar fi ghiveciul folosit, tipul de sol și anotimpul. De asemenea, și dimensiunea portocalului va juca un rol în această privință. Plantele mai mari au nevoie de mai multă apă.
Udatul sezonier
Pe parcursul lunilor calde de primăvară și vară, udă portocalul mai des. Dar nu îl uda în exces și nu lăsa ghiveciul plin cu apă. Portocalilor nu le place să fie îmbibați cu apă. Udatul excesiv poate duce la putrezirea rădăcinilor. În timpul lunilor de toamnă și iarnă, udă-l mai puțin. Nu îl uda până când solul de la suprafață nu e uscat. Apoi udă-l minuțios.
De asemenea, portocalilor nu le place să aibă rădăcinile uscate complet. Odată uscate, vor muri rapid, fiind dificilă recuperarea. Trebuie să simți solul înainte de a-l uda, dar, ca regulă generală, udatul o dată-de două ori pe săptămână în timpul lunilor calde ar trebui să fie suficient. Iarna e bine să-l uzi o dată-de două ori la două săptămâni.