O culoare poate schimba imediat atât imaginea unei camere cât și felul în care te simți atunci când stai în ea. Iar când vine vorba despre amenajarea unui spațiu intim precum dormitorul, e important să te gândești la mood-ul pe care vrei să-l creezi. Ai nevoie de un loc liniștitor în care să evadezi la sfârșitul zilei? Sau vrei o cameră care să-ți dea energie atunci când te străduiești să te dai jos din pat dimineața?

Indiferent de răspunsul la aceste întrebări, există întotdeauna o schemă de culori care te poate ajuta să-ți îndeplinești obiectivul. În cazul în care dorești o transformare dramatică, ia în calcul să-ți zugrăvești pereții dormitorului în nuanța ta favorită. Și nu uita că micile detalii – așternuturi, perne, lămpi etc – pot fi folosite și în scopul adăugării de culoare și personalitate.

Te poți axa pe o singură culoare, pe care s-o aduci în câteva nuanțe sau poți mixa culori complementare din aceeași familie. Indiferent de culorile pe care le alegi, acestea au capacitatea (desigur, mai mult sau mai puțin, în funcție de cum sunt folosite) de a transforma dormitorul într-o încăpere în care, deîndată ce pășești, să te cuprindă o stare de bună dispoziție. Mai jos ai câteva idei coloristice pentru amenajarea dormitorului:

Gri-cărbune – o lume de explorat

dormitor gri
Foto: Pinterest

Există o tendință de decorare în nuanțe de gri pe gri, care nu pare să dispară odată cu trecerea timpului. Poți explora numeroasele nuanțe ale griului prin așezarea lui în straturi de tonuri care să creeze o schemă coloristică unitară și coerentă. Folosește griul atât în zona lui ștearsă, cât și în cea intensă, pentru o imagine contrastantă, în același timp armonioasă și bine coordonată. Apoi, un strop de roz și alb pe așternut este oricând binevenit.

Turcoaz – sofisticat și complex

dormitor turcoaz
Foto: Pinterest

Alege turcoazul drept culoare de bază pentru a-ți transforma spațiul dormitorului într-unul somptuos. Pereți, șifoniere și dulapuri vopsite în această culoare, apoi o tăblie de pat care să „țâșnească” într-o culoare contrastantă, dar complementară, ca un element declarativ de stil și bun gust. În plus, un așternut de pat, unitar sau cu model, adaugă o imagine elegantă unui dormitor aparte.

Alb – simplu și de efect

dormitor alb
Foto: Pinterest

Albul e culoarea clasică a dormitoarelor, cea despre care experții spun că are darul de a calma cel mai bine simțurile. O culoare simplă. Dar, simplu nu presupune și plictisitor. Pentru a avea un dormitor relaxant, cu pereți albi și o podea din lemn natural, accesorizează-l cu insule de verde și cu imprimeuri care să trezească interesul. Baza neutră îți permite să te joci cu diverse texturi și așternuturi, în funcție de anotimp, schimbând, de asemenea, culoarea de accent după bunul plac și gust.

Bleumarin – navigație pe culmile îndrăznelii

dormitor albastru
Foto: lavenderhillinteriors.com

Dacă vrei să ai un dormitor într-o culoare vibrantă și proaspătă, alege bleumarinul, pe care să-l „cuplezi” cu alb pentru o imagine îndrăzneață, ca o navigație pe ape adânci și liniștite. Este o culoare care se potrivește mai mult pentru dormitorul unei case la țară, dar cine zice că nu poți fi suficient de „temerară”, în special dacă adori bleumarinul?

Nuanțele închise de albastru, în combinație cu alb, generează o schemă coloristică relaxantă, ce se poate completa cu un tapet în dungi și un așternut cu motive nautice – în special dacă locuința e situată undeva la malul mării. Experimentează cu texturi surprinzătoare, cum ar fi pernele din mătase.

Roz – reinventarea delicateței

dormitor roz
Foto: Tim Young

Aranjează un budoar sofisticat în nuanțe de roz. Rozul nude este un ton elegant, care se încadrează perfect într-o atmosferă romantică. Subtonul bej nu-i permite să se transforme într-o culoare pentru fetițe, ba mai mult, poate fi adus în zona modernă prin asocierea cu prezența albului, în mobilă sau pe pereți. Dungile late pe perete adaugă un plus de impact vizual și, din nou, prezența albului echilibrează imaginea, a cărei „îndrăzneală” poate fi punctată în culorile așternutului sau a tăbliei de pat.

Maro – căldură și naturalețe

dormitor maro
Foto: Pinterest

Lemnul nu e doar pentru camerele rustice. Un dormitor șic, în nuanțele lemnului de stejar, cu prezența așternuturilor în culori naturale și texturi de lână, cu o podea modernă va avea întotdeauna o căldură aparte. Alege o tăblie de pat supradimensionată, suspendă inteligent câteva rafturi și condimentează cu perne atrăgătoare și comode. Stejarul poate fi combinat cu mesteacăn, fiindcă nuanțele acestor lemne funcționează în mod natural împreună.

Galben – trezește simțurile

dormitor galben
Foto: idealhome.co.uk

Galbenul nu este o culoare pe care experții să o recomande neapărat pentru dormitoare, dar o schemă adecvată poate transforma această cameră într-una luminoasă și plină de vibrații pozitive, care să amintească de zilele solare de vară. Griul este una dintre culorile ce se potrivesc de minune cu galben. Galbenul dezvoltă și inspiră gândirea clară, și cu atât mai bine va funcționa dacă în dormitor ai amenajat și un birou. Poți introduce modele în formă deometrică pentru un finisaj modern, iar decorațiunile pot avea forme mai puțin obișnuite – cum ar fi, de pildă, rafturile în formă hexagonală.

Citește și: Psihologia culorilor în designul interior