Dacă ziua ta nu capătă culoare până când nu savurezi o ceașcă de cafea fierbinte, ar trebui să știi că același lucru „pățesc” milioane de oameni din întreaga lume! Cafeaua este considerată a doua cea mai populară băutură din lume, lucru care o face accesibilă oriunde te-ai afla pe glob, pentru că toți avem nevoie de acel mic imbold de energie dimineața. Dar, atenție – o vorbă din popor spunea „Câte bordeie, atâtea obiceie!”, deci încearcă să nu rămâi surprins dacă vei servi vreodată cafeaua înghețată, prea neagră, clocotită, plină ochi de zahăr sau acompaniată de frișcă. Fiecare țară are propriile moduri unice de a pregăti această licoare populară și, deși poate ai încercat deja câteva dintre acestea, cel mai probabil nu ai ajuns să le savurezi pe toate.

Vezi mai jos câteva feluri în care oamenii își beau cafeaua prin diverse țări ale lumii și spune-ne în comentarii cum îți place ție să savurezi această băutură.

Mexic

Cafe de olla
Cafe de olla / Foto: Robert Patrick Briggs

Cafe de olla este o băutură tradițională mexicană, savurată de foarte multă vreme pe tărâmul însorit al Mexicului. Aceasta este formată dintr-un amestec de trei condimente (cuișoare, anason, scorțișoară) și zahăr foarte puțin procesat, numit piloncillo. În mod tradițional, cafeaua se fierbe într-o oală de lut, numită „olla”, de unde și numele băuturii. Mai apoi, aceasta este turnată și servită în căni de lut, similare cu recipientul în care a fost fiartă.

Italia

espresso
Espresso / Foto: freemixer

Cafeaua este o parte atât de importantă din viața italienilor, încât uneori pare că a fost descoperită în Italia. Bineînțeles, nu este cazul, însă pasiunea pentru gustoasa băutură a ajuns la un nivel atât de ridicat, încât italienii au devenit maeștrii în a o prepara. În mod cert, cu toții suntem familiarizați cu espresso-ul atent preparat în cafenelele Italiei: foarte fierbinte, aromat și cel mai important, tare. Deși toate aceste calități sunt specifice unui espresso de calitate, italienii au avut în vedere alt aspect în crearea gustoasei băuturi – rapiditatea de preparare. Espresso se traduce întocmai drept „rapid”, motiv pentru care shot-ul puternic de cafea a fost gândit drept acea doză necesară de energie care să te pună pe picioare în cel mai scurt timp.

Pentru o servire ca la carte, espresso trebuie neapărat preparat imediat după ce a fost comandat și are prioritate față de alte comenzi. De asemenea, italienii sunt de părere că priceperea barmanului contribuie la gustul băuturii, așa că se acordă o atenție sporită felului în care sunt antrenați baristas înainte de a servi publicul. Nu în ultimul rând, espresso se servește într-un pahar de sticlă (nu într-o ceșcuță de porțelan) și trebuie musai savurat în picioare, la tejgheaua unde îți este înmânat. Pentru a acompania aroma puternică de cafea și a o îmblânzi ulterior, recomandarea este să o „stingi” cu un biscotti sau cu o bucată de ciocolată.

CITEȘTE ȘI  Cum să-ți decorezi locuința folosindu-te de culori

Turcia

Cafea turceasca
Cafea turcească / Foto: fatihlik

Dacă ai urmărit vreodată un serial turcesc, sau poate doar câteva episoade dintr-unul, probabil ai văzut cât de importantă este cafeaua în Turcia. Băutura este atât de prezentă în viața de zi cu zi a turcilor, încât face parte chiar și din procesul căsătoriei: când părinții mirilor se întâlnesc, tradiția cere ca viitoarea mireasă să servească toți invitații cu cafea cu zahăr, mai puțin pe viitorul mire. Cafeaua este, de asemenea, folosită pentru taseografie – odată ce o persoană își termină ceașca de cafea (sau de ceai), unii turci sunt capabili să îi citească viitorul, folosindu-se de modelul lăsat pe fundul cănii de zațul cafelei (sau de frunzele de ceai). Un obicei care exista și în România până nu demult, preluat, desigur, din secolele de ocupație otomană.

Pentru a face o cafea turcească autentică – în caz că nu ai învățat încă de la bunica – trebuie să macini boabele de cafea proaspăt prăjite până când obții o pudră fină. Ulterior, pudra se pune într-o oală împreună cu apă rece și zahăr. E indicat ca fierberea să se facă numai pe aragaz, pentru că doar astfel se va forma acea spumă ușoară la suprafața recipientului. Băutura se servește în căni mici albe, așezate pe farfurioare, fiind însoțită mereu de un pahar cu apă. Odată ce cafeaua este băută, ceașca se întoarce cu susul în jos pe farfurie. Formele create de zațul rămas în ceașcă pot prezice cât de bogată va fi persoana care a băut cafeaua, la fel cum frunzele de ceai sunt folosite în „citirea” viitorului. Nu uita – servește-ți cafeaua cu o porție de baklava, câteva delicii turcești sau nuci îndulcite cu miere!

Germania

Pharisäer
Pharisäer / Foto: petitappetit.de

Dacă printre cititori se numără fani ai cafelei dulci, care seamănă mai mult cu un desert decât cu o băutură energizantă amară, Germania este locul ideal pentru aceștia. Pharisäer se prepară cu rom și frișcă, apoi se amestecă cu zahăr după gust și se servește cu o doză adițională de frișcă, pusă deasupra. De obicei, la crearea acestui deliciu se folosesc boabe de cafea negre și aproximativ 60 de mililitri de rom puternic.

Vietnam

Cà Phê Trứng
Cà Phê Trứng / Foto: saecovietnam.vn

Cà Phê Trứng este adesea numită „cafeaua vietnameză cu ou”, iar această denumire provine din modul în care este făcută: se amestecă un gălbenuș de ou cu lapte condensat îndulcit, timp de 10 minute, până când acestea formează o spumă foarte ușoară și cremoasă. Ulterior, spuma este amestecată cu cafea, creând astfel o băutură pe cât de dulce, pe atât de unică. Poate părea un amestec ciudat, însă adepții lui jură că este delicios.

CITEȘTE ȘI  Top 7 cele mai bogate femei din lume

Etiopia

jebena
Jebena / Foto: jebena.com

Etiopia pune și ea mare preț pe consumul de cafea, băutura fiind servită mai ales după pregătiri ceremoniale de amploare. Boabele proaspete sunt prăjite cu atenție pe un grătar special, iar mai apoi sunt măcinate fin într-un mojar cu pistil. Ulterior, băutura este preparată într-un recipient special, cunoscut sub numele de jebena. Cafeaua fierbe în baza vasului, iar când este gata urcă pe gâtul lung și se varsă într-o altă oală, unde se răcește înainte de a fi fiartă pentru a doua oară.

Uneori, pe cărbunii aprinși deasupra cărora fierbe cafeaua se pune și tămâie, iar localnicii servesc băutura aromată alături de floricele de porumb. Cafeaua poate fi servită din jebena la diferite intervale de timp ale procesului, creându-se astfel diverse feluri de cafea, cu diferite gusturi. Etiopia este considerată drept locul de naștere al boabelor de cafea, motiv pentru care suprafața țării este împânzită de cafenele care mai de care mai arătoase. Literalmente, toată lumea din Etiopia bea cafea, jebena fiind felul preferat de a o prepara – prin urmare, nu vei vedea multe aparate de cafea aici, stilul tradițional de a bea cafeaua fiind predominant.

Irlanda

Irish coffee
Irish coffee / Foto: Karla Martinez

Irish coffee-ul prezent pe meniurile de băuturi din baruri și cafenele există pe bune, iar țara sa natală este, în mod evident, Irlanda. Băutura a luat naștere aici în anul 1943 și a devenit în timp foarte populară. Cafeaua irlandeză este un amestec de cafea fierbinte, whisky irlandez, zahăr brun și frișcă, rezulttaul fiind o băutură alcoolică dulce și aromată.

Spania

Barraquito
Barraquito / Foto: yulka3ice

Cafeaua Barraquito este specifică Insulelor Canare din Spania, însă nu te gândi imediat la clasica ceașcă de cafea aburindă. Barraquito este mai mult un cocktail rece cu cafea, preparat astfel: începe cu un strat de lapte condensat, urmat de Licor 43 (un lichior din citrice, vanilie, ierburi și condimente), espresso și lapte spumos, peste care se presară scorțișoară și coajă de lămâie. Straturile sunt foarte importante pentru a obține cea mai grustoasă aromă a băuturii, dar și pentru aspectul vizual al acesteia.

Citește și: Ghidul perfect pentru degustarea vinurilor la tine acasă