Structurile misterioase construite cu mii de ani în urmă și păstrate în mod miraculos până în zilele noastre, realizate din materiale de origine necunoscută și care își ascund adevăratele funcții în forme de neînțeles, conțin multe enigme de nerezolvat. Unele dintre ele reușesc să surprindă prin vechimea lor impresionantă, altele sunt impresionante prin dimensiuni, iar altele au caracteristici arhitectonice cu adevărat fantastice. Privind astfel de construcții, se poate doar specula cum arăta lumea noastră cu mii de ani în urmă.

Cum au reușit oamenii să extragă materiale de construcție unice și să le prelucreze într-un mod ingenios, să ridice ziduri de piatră indestructibile și să sculpteze din rocă monoliți cu scopuri de neînțeles pentru noi, cei de azi? Iată câteva dintre aceste construcții misterioase de pe Terra, care se pot transforma pentru oricine în fascinante obiective turistice.

Skara Brae, Scoția

skara brae
Skara Brae / Foto: ian35mm

Situate în insulele Orkney, din Scoția, într-o zonă accidentată, aceste clădiri asemănătoare unor movile, de la așezarea neolitică Skara Brae, se află într-o stare excelentă, având în vedere presupunerea că ar fi mult mai vechi decât Marea Piramidă din Egipt. Majoritatea estimărilor le plasează undeva la peste 5.000 de ani de în urmă. Așezarea a fost numită „Pompeiul scoțian”, deoarece a rămas aproape „imaculată”, în ciuda faptului că a fost abandonată de mult timp. Nisipul suflat de vânt dinspre dunele de coastă din Orkney a conservat-o fără probleme.

Cele opt locuințe de la Skara Brae și pasajele dintre ele le oferă oamenilor de știință o mare perspectivă asupra vieții scoțiene din neolitic. Cu toate acestea, istoria sitului rămâne un mister. Rămășițe umane, sculpturi și un cap de taur au fost descoperite într-o clădire izolată de restul complexului, inspirând teorii despre ritualuri religioase antice. De asemenea, nu se știe cu siguranță dacă dunele care au invadat zona sau un eveniment catastrofal au fost cele care i-au determinat pe locuitori să abandoneze satul acum mai bine de 4.000 de ani.

Ruinele din Chavin de Huantar, Peru

Chavin de Huantar
Chavin de Huantar / Foto: jkraft5

În Peru există construcții remarcabile, care merită văzute și de cei mai experimentați călători. Mai presus de toate, trebuie menționate ruinele vechiului oraș Chavín de Huántar. Acestea sunt situate pe teritoriul regiunii cu același nume, iar localnicii le-au apreciat dintotdeauna pentru puterile lor unice și magice. Vechiul oraș Chavín de Huántar a fost fondat în anul 327 î.Hr. și pe cea mai mare parte a suprafeței lui se aflau templele și clădirile sacre.

Timp de mulți ani, orașul antic a servit ca loc de desfășurare a unor ritualuri sacre și a unor sacrificii complicate, după cum arată numeroasele artefacte descoperite în timpul săpăturilor. Forțele misterioase ale locului îi atrăgeau pe șamani. Iar în zilele noastre, localnicii cred că drumeția printre ruine are darul de a te încărca cu puteri magice. În centrul complexului arheologic se află două temple, în curtea lor interioară fiind ascunse monumentele sacre și obeliscurile.

CITEȘTE ȘI  Cele mai ciudate roller coastere din lume

Moai din Insula Paștelui, Chile

moai
Statuile moai / Foto: voltamax

Statuile cu capete uriașe, numite moai, de pe Insula Paștelui (cunoscută și ca Rapa Nui) ce aparține de Chile, au fost sculptate și ridicate de locuitorii insulei între anul 1000 d.Hr. și a doua jumătate a secolului 12. Se știu puține lucruri despre modul în care aceste opere au fost sculptate și mutate fără ajutorul echipamentelor moderne, având în vedere că cea mai grea cântărește aproximativ 82 de tone.

Deoarece statuile se aseamănă cu cele găsite în alte părți ale Polineziei, ele ar putea reprezenta strămoșii clanurilor ce populau insula. Primii marinari europeni care au debarcat în Rapa Nui au găsit o civilizație aproape distrusă, iar puținii nativi supraviețuitori erau fie bolnavi, fie înfometați. Aceste prime legături au scos la iveală doar câteva dovezi palide ale unei societăți suficient de avansate pentru a sculpta și transporta moai.

Cu toate acestea, după ce au analizat locațiile maoi, oamenii de știință au stabilit că acestea au fost amplasate strategic în apropierea acviferelor subterane și a zonelor cu apă subterană proaspătă. Faptul că aceștia consumau apă contaminată ar explica de ce atât de mulți au pierit până la sosirea coloniștilor europeni.

Câmpia borcanelor, Laos

Campia borcanelor
Campia borcanelor / Foto: iannomadav

Nu departe de orașul Phonsavan din Laos se află ciudata câmpie a borcanelor de piatră – o zonă nedezvoltată, pe teritoriul căreia sunt prezente sute de obiecte de piatră unice, ale căror forme amintesc de niște borcane imense, cu dimensiuni impresionante. Înălțimea formațiunilor variază de la 1 la 3,5 metri, iar diametrul mediu este de aproximativ un metru. Greutatea celui mai mare „ulcior” este de aproximativ 6 tone.

Trebuie remarcat faptul că toate aceste obiecte au fost tăiate în piatră, lucru atipic pentru zona în care se află. Multe dintre legendele interesante ale locului sunt legate de întrebuințarea uriașelor borcane. Conform uneia, localnicii foloseau pe vremuri aceste recipiente imense pentru incinerarea morților. După altă versiune, borcanele de piatră erau folosite pentru depozitarea orezului și a vinului. Cercetătorii au descoperit că vârsta neobișnuitelor formațiuni de piatră este de peste 2500 de ani, dar nimeni nu știe momentan cum au fost create și în ce scop.

Domus de Janas, Sardinia, Italia

Domus de Janas
Domus de Janas / Foto: Johannes Erb

Printre construcțiile impresionante din Italia trebuie menționate și așa-numitele „case de zâne” – Domus de Janas. Acestea sunt clădiri de piatră unice, al căror contur amintește de casele de basm cu uși și ferestre mici. Cele mai multe dintre aceste clădiri au fost descoperite în Sardinia, în prezent existând aproximativ 2.800 de asemenea formațiuni pe teritoriul acestei insule.

Fiecare căsuță este specială în felul ei. Unele dintre ele au fost săpate în stâncă, altele au fost decupate în blocuri individuale de piatră. Una dintre principalele caracteristici ale clădirilor este dimensiunea relativ mică. În mod normal, o astfel de „casă” ar trebui să fie de aproximativ două ori mai mare, pentru ca cineva să poată locui în ea. Acesta este motivul pentru care se consideră că Domus de Janas erau folosite drept locuințe pentru ființele magice, de tipul zânelor. Unii localnici consideră însă că și vrăjitoarele au locuit cândva în aceste case de mici dimensiuni.

CITEȘTE ȘI  Cele mai populare plaje din Europa

Stonehenge, Anglia

Stonehenge
Stonehenge / Foto: DroneShotStock

Așa-numita Stonehenge din Wiltshire, Anglia, este o altă structură misterioasă de renume mondial. Arheologii cred că inelul de stâlpi de piatră cu blocul masive cocoțate în vârful altor blocuri masive a fost ridicat în urmă cu circa 4-5.000 de ani.

Nu există date concrete în legătură cu scopul acestei structuri, dar mulți cred că acesta ține pe undeva de religie, iar descoperirea de rămășițe umane la fața locului susține teoria că a fost folosit ca loc de înmormântare. Cea mai larg acceptată teorie este aceea că Stonehenge a fost un sit religios multifuncțional pentru înmormântarea și venerarea strămoșilor sau a zeităților. Partea central-sudică a Angliei, unde se află Stonehenge, a fost dens populată în timpul Neoliticului, iar acolo au fost descoperite numeroase morminte și artefacte funerare.

Experții au confirmat că pietrele mai mari, fiecare cântărind până la 30 de tone, provin din Marlborough Downs, loc aflat la aproximativ 30 de kilometri distanță, iar blocurile mai mici provin din sud-vestul Țării Galilor. Încă nu este clar, însă, cum au fost transportate și ridicate în bizara formă pe care o putem vedea cu toții astăzi.

Pumapunku, Bolivia

Pumapunku
Pumapunku / Foto: flavijus

Pumapunku (uneori scris în două cuvinte: Puma Punku) este un templu cu o vechime de 1.500 de ani, care ține de vastele situri arheologice Tiwanaku din vestul Boliviei. Poziționate în apropierea celebrului lac Titicaca, pietrele se află în centrul unuia dintre cele mai intrigante mistere istorice ale Americii de Sud. Ele sunt așezate cu acuratețe, iar sculpturile geometrice sunt extrem de precise. Rectiliniaritatea tăieturilor este asemănătoare cu cea obținută în zilele noastre cu ajutorul laserelor și al echipamentelor computerizate.

Calitatea măiestriei artistice a dus la diverse teorii. Unii atribuie aceste blocuri de piatră unor extratereștri, iar alții unei societăți super-avansate care a dispărut după un eveniment natural catastrofal. Teorii mai credibile cu privire la existența lui Pumapunku au în prim-plan ideea că blocurile nu sunt naturale, ci au fost realizate folosind un anumit tip de beton, pus în matrițe. Altele sugerează că meșterii antici erau pur și simplu extrem de pricepuți, folosind metode pe care istoricii și arheologii nu le-au descoperit încă.

Citește și: Destinații de lux de pe Riviera franceză