Pe măsură ce din ce în ce mai multe persoane devin preocupate de impactul activității umane asupra mediului înconjurător, nevoia de a avea orașe sustenabile și ecologice este în continuă creștere. De la păduri urbane și acoperișuri verzi la energie regenerabilă și transport public eficient, există multe modalități prin care orașele pot deveni mai ecologice.

În cele ce urmează, vom explora unele dintre cele mai „verzi” orașe din lume și vom vedea ce le face să se evidențieze ca lideri în dezvoltarea urbană durabilă. De la spațiile verzi vibrante din Copenhaga până la inițiativele ecologice inovatoare din Vancouver, aceste orașe stabilesc standardele pentru medii urbane cât mai sustenabile și mai locuibile.

Copenhaga

Copenhaga

Cu numeroși kilometri de piste pentru biciclete, capitala daneză Copenhaga este unul dintre cele mai bune orașe din lume pentru persoanele care folosesc în mod constant acest mijloc de transport. Capitala Danemarcei are o populație de circa 570.000 de locuitori, iar dintre aceștia un procent de 50% aleg bicicletele în detrimentul mașinilor, motiv pentru care acesta a devenit mijlocul de transport numărul unu în Copenhaga. Ca urmare a iubirii danezilor pentru bicicletă, orașul are un nivel foarte scăzut de emisii de dioxid de carbon.

În Copenhaga există peste 100 de centre de închiriere de biciclete, orașul oferind, de asemenea, un sistem gratuit de partajare a bicicletelor. De altfel, mersul pe bicicletă sau mersul pe jos reprezintă cele mai bune moduri de a explora acest oraș frumos. În capitala daneză există, de asemenea, servicii de bărci ecologice cu propulsie electrică și solară. Orașul încearcă să devină o țară neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2025.

În plus, danezii sunt cunoscuți pentru reciclare, activitate care reduce consumul de energie și poluarea. Copenhaga s-a concentrat, de asemenea, pe creșterea numărului de turbine eoliene offshore, pentru a reduce utilizarea petrolului și a gazelor naturale.

Mai mult, danezii consideră că există o necesitate pentru clădiri eficiente din punct de vedere energetic în vederea dezvoltării unui oraș complet ecologic, deoarece clădirile cauzează pierderi de energie prin încălzire și iluminat necorespunzătoare. De aceea, danezii promovează instalarea în clădiri a unor sisteme de încălzire, ferestre, panouri solare și izolații mai performante.

Copenhaga își propune, de asemenea, să construiască mai multe instalații de biogaz în anii următori. Introducerea mai multor instalații de energie regenerabilă va ajuta orașul să rămână departe de utilizarea combustibililor fosili. Nu este de mirare că turiștii pot găsi, de asemenea, o serie de hoteluri ecologice în Copenhaga, mai mult de 71% din camerele de hotel ale orașului fiind certificate ca ecologice.

Vancouver

Vancouver

Orașul canadian de coastă Vancouver este unul dintre cele mai locuibile și mai ecologice orașe din lume. Energia hidroelectrică regenerabilă reprezintă 93% din totalul necesarului de energie electrică al orașului. Orașul Vancouver a continuat să se bazeze pe mai multe surse de energie regenerabilă pentru a reduce emisiile de dioxid de carbon până la cel mai scăzut nivel.

De asemenea, atât conducerea orașului cât și locuitorii lui au ambiția de a face din Vancouver cel mai verde oraș din lume, în acest sens înființându-se un grup extrem de eficient – numit GCAT (Greenest City Action Team) – pentru a îndeplini această misiune.

Vancouver se bazează deja mai mult pe surse de energie regenerabilă pentru a reduce emisiile de dioxid de carbon. Această misiune oferă, de asemenea, mii de oportunități de angajare în afaceri ecologice. În oraș s-au plantat mai mulți copaci, s-a îmbunătățit calitatea aerului și a apei, se promovează producția locală de alimente și se intensifică procesele de reciclare.

În plus, administrația municipală a avut un plan de extindere rapidă a infrastructurii de ciclism a orașului. De asemenea, numărul de vehicule electrice și de stații de încărcare din oraș crește de la an la an.

Singapore

Singapore

Singapore este cunoscut sub numele de „Orașul Leului”, potrivit pentru o insulă tropicală care se întâmplă să fie cel mai „verde” oraș din Asia. 

Singapore este o municipalitate care se dedică sustenabilității, iar acest lucru include existența unor coduri stricte pentru construcțiile ecologice, în vigoare încă din 2008. Toate clădirile existente sunt obligate să îndeplinească o certificare de construcție ecologică specifică pentru climatele tropicale.

Numit și „orașul-grădină”, una dintre caracteristicile principale ale orașului-stat Singapore este faptul că abundă în verdeață. Celebrele Gardens by the Bay includ sute de hectare de parcuri recuperate în centrul orașului, cu arbori tropicali înalți. O principală atracție o reprezintă cei 18 „superarbori” – cu o înălțime cuprinsă între 80 și 160 de metri – care sunt alimentați cu energie solară.

Grădinile de pe acoperișuri sunt frecvente în Singapore, oraș ce găzduiește mii de acoperișuri verzi și un sistem de recuperare a apei pentru tratarea apelor uzate.

De asemenea, vechile șine de cale ferată au fost transformate într-o cale feroviară verde de 37 km, asemănătoare cu High Line din New York. Iar multe dintre parcurile orașului sunt transformate în „grădini terapeutice”, care pun în prim-plan relaxare persoanelor în vârstă.

San Francisco

San Francisco

Unul dintre cele mai ecologice orașe din Statele Unite și din lume, San Francisco, nu numai că a inițiat mișcarea „mâncați local”, dar este și sediul uneia dintre primele organizații de mediu din țară, Sierra Club, care a fost fondată în 1892 de un grup de californieni și de naturalistul și ecologistul scoțiano-american John Muir, acesta fiind și primul său președinte.

Orașul de pe coasta de vest a Americii are 220 de parcuri urbane, între care cel mai vechi, Buena Vista Park, a fost inaugurat în 1867, iar cel mai mare și mai cunoscut, Golden Gate Park, constă într-o suprafață de 0,4 hectare de teren public, care include sute de trasee și nouă lacuri.

Parcul Golden Gate a fost amenajat în 1870 și găzduiește mii de specii de plante, zeci de specii de mamifere, 250 de specii de păsări, 20 de specii de reptile și 11 specii de amfibieni. Ca fapt divers, o turmă de bizoni americani trăiește pe o pajiște din capătul vestic al parcului, aceștia fiind introduși pentru prima dată în parc în 1891 de către superintendentul John McLaren, într-un efort de a conserva această specie care era pe cale de dispariție în SUA din cauza sacrificării lor masive de către vânători. Printre alte multe atracții, parcul găzduiește Grădina Botanică din San Francisco și Grădina Japoneză de Ceai.

San Francisco are mai multe opțiuni de transport public, inclusiv telecabină, trenul ușor, autobuzul și feribotul.

Printre numeroasele sale politici ecologice se numără faptul că, în 2016, San Francisco a devenit primul mare oraș care a impus panouri solare pe toate clădirile noi cu zece etaje sau mai puțin. În 2007, a devenit primul oraș care a interzis pungile de plastic vândute la casele de marcat ale supermarketurilor și ale lanțurilor de farmacii, iar vânzarea de sticle de apă din plastic nu este permisă pe întreaga suprafață a orașului.

San Francisco oferă, de asemenea, stimulente pentru utilizarea energiei regenerabile și programe obligatorii de reciclare și compost. „San Francisco este singurul oraș la care mă pot gândi că poate supraviețui tuturor lucrurilor pe care i le fac oamenii și care încă arată frumos”, a spus cândva celebrul arhitect american Frank Lloyd Wright.

Berlin

Berlin

Berlin este visul oricărui „plimbăreț”, un oraș cu numeroase parcuri și spații publice de întâlnire. Această urbe care mustește de cultură și creativitate este cu adevărat capitala „verde” a Germaniei. O vizită în Berlin este combinația perfectă de cultură avangardistă și aventură ecologică.

„Berlin este un oraș cu bulevarde pline de copaci, clădiri neoclasice grandioase, artă de talie mondială, galerii comerciale strălucitoare și cartiere cu graffiti funky și mâncare stradală gourmet”, a declarat scriitorul de călătorii Rick Steves.

Dacă dorești să folosești un vehicul electric pentru a te deplasa prin oraș, există peste 400 de stații de încărcare, iar altele urmează să fie adăugate în curând.

Desigur, precum în multe orașe europene din nordul continentului, și în Berlin mersul pe bicicletă este una dintre cele mai bune modalități de a te deplasa.

Orașul oferă stimulente pentru energie regenerabilă pentru panouri solare și reciclare, precum și un sistem de transport foarte bine pus la punct. Berlinezii au, de asemenea, una dintre cele mai mici rate de utilizare a apei pe cap de locuitor din Europa.

Foto: Canva Photos

Citește și: Arhitectură de excepție, clădiri care te lasă cu gura căscată