Atunci când vizitezi unul dintre cele mai vechi temple ale lumii este ca și cum ai păși pentru câteva momente în trecut: oamenii și-au construit locuri sacre încă de acum 10.000 de ani. Din fericire pentru iubitorii de istorie, multe dintre aceste locuri încă există și pot fi vizitate. Cele mai multe dintre sacrele temple antice sunt adunate pe harta lumii în Orientul Mijlociu, această parte a globului fiind bănuită a reprezenta „leagănul societăților și civilizațiilor”, datorită bogățiilor sale. În cele ce urmează te invităm să arunci un ochi la cele mai vechi temple din lume:

Templul Amada // Egipt (1550 – 1290 Î.Hr.)

Amada
Foto: Einsamer Schütze (Wikipedia)

Această construcție micuță nu inspiră cine știe ce atunci când este privită din exterior, însă când afli că este cel mai vechi templu al Egiptului, devine dintr-o dată mult mai interesantă. Hieroglifele din interior spun povești antice. Templul a fost construit de faraonul Thutmose al III-lea al Dinastiei a 18-a și dedicat către două zeități: Amun (zeul protector al Thebes) și Ra-Horakhty (zeii Ra și Horus uniți într-o singură entitate).

Hieroglifele pictate în cel mai adânc sanctum al templului îi înfățișează pe Thutmose al III-lea și pe fiul său Amenhotep al II-lea fiind îmbrățișați de zei. Acest templu a rezistat unei relocări destul de impresionante: între 1964 și 1975, când egiptologii și arhitecții francezi au transportat templul într-o singură bucată, mutându-l la aproximativ 2,5 kilometri de locația inițială, pentru a preveni deteriorarea acestuia din cauza inundațiilor provocate de lacul Nasser. Ca să mute templul, egiptologii s-au folosit de puterea hidrologică pentru a deplasa structura de-a lungul unui set de balustrade.

Ziggurat din Ur // Iraq (2100 Î.Hr.)

Ziggurat
Foto: Sergey

Regele mesopotamian antic Ur Nammu a construit primul Zigurat din Ur (cunoscut și sub numele de Marele Zigurat) în urmă cu peste 4000 de ani. Se presupune că structura colosală asemănătoare unei piramide face parte dintr-un complex de clădiri religioase, astăzi fiind parte componentă a provinciei Dhi Qar din Irakul modern. Potrivit scriitorului și geografului grec antic Herodot, care a vizitat locul în călătoriile sale, templul a găzduit cândva un altar dedicat zeilor.

Acest Ziggurat s-a bucurat de-a lungul timpului de câteva restaurări notabile: una a regelui neo-babilonian Nabonidus în 600 î.Hr., și alta mult mai târziu, a liderului irakian Saddam Hussein, în anii 80.

Stonehenge // Regatul Unit al Marii Britanii (3000 – 2000 Î.Hr.)

Stonehenge
Foto: Nicholas E. Jones

Cel mai faimos „cerc din pietre” al lumii a avut parte de nenumărate interpretări de-a lungul vremii. Câteva dintre presupusele roluri ale acestui sit istoric ar fi acelea de loc de încoronare, centru de vindecare, loc de închinare către strămoși… ba chiar templu druid. În zilele noastre, arheologii cred că pietrele au format un templu ceremonial aliniat cu soarele și stelele. Această celebră structură, veche de 5000 de ani, încă îi uimește pe vizitatori care, însă, trebuie să admire situl istoric de la distanță. Cu toate acestea, în solstițiile de vară și de iarnă, turiștilor le este permis să se apropie ceva mai mult de pietre.

Ħal Saflieni Hypogeum // Malta (3300 – 3000 Î.Hr.)

Ħal Saflieni Hypogeum
Foto: Richard Ellis (Wikipedia)

Acest templu neolitic uimitor, cu aspect de peșteră, nu este pentru cei claustrofobi sau slabi de inimă. Scările uriașe de calcar te conduc în adânc, prin pasaje înguste, către una dintre cele mai uimitoare colecții de ruine subterane din lume. Situl include o necropolă despre care arheologii sugerează că adăpostește rămășițele a aproximativ 7000 de oameni, precum și un loc de cult ceremonial.

Arheologii au descoperit din greșeală templul antic în anul 1902 și au încercat inițial să îl ascundă, pentru a putea finaliza lucrarea. Hipogeum, precum omologii săi megalitici de pe insulă, celebrează trecerea anotimpurilor: camera interioară numită „Sfânta Sfintelor” este orientată în așa fel încât să se umple de lumină în timpul solstițiului de iarnă.

Ġgantija // Gozo, Malta (3600 – 3200 Î.Hr.)

Ġgantija
Foto: Vicente Suarez Belloch

Ġgantija este un alt templu megalitic din arhipelagul maltez. Însuși numele său face dovada măreției sale – Ggant înseamnă „gigant” în malteză: unele dintre pietrele sale cântăresc până la 50 de tone și au o înălțime de peste 5 metri. Localnicii știu și spun povești despre giganții care locuiau aici, însă arheologii cred că situl a fost folosit pentru sacrificarea animalelor în anumite ritualuri, și asta din cauza cantității de oase de proveniență animală găsite în timpul săpăturilor. Câteva uimitoare figurine din calcar și argilă au fost, de asemenea, găsite în sit, acestea putând fi admirate acum în zona de interpretare din apropiere.

Ħagar Qim & Mnajdra // Malta (3700 – 3200 Î.Hr.)

Ħagar Qim
Foto: Konstantin Aksenov

Până la excavarea templului Göbekli Tepe se presupunea că acest sit megalitic adăpostește cele mai vechi temple din lume – cele două temple preistorice din piatră, Hagar Qim și Mnajdra, situate la doar 500 de metri distanță unul de celălalt, în vârful unei stânci cu vedere la Marea Mediterană. Plăcile mari de piatră care formează ușile, nișele și absidele templelor sunt și în ziua de astăzi într-o excelentă stare de conservare. Ambele temple sunt închinate soarelui și anotimpurilor. Templul Hagar Qim este scăldat de lumină în timpul echinocțiilor grație unei găuri eliptice, săpată în piatră.

Göbekli Tepe // Turkey (10,000 – 9000 Î.Hr.)

Göbekli Tepe
Foto: xxf

Göbekli Tepe este cel mai vechi templu din lume, descoperit până în clipa de față. Acesta se află pe un deal din sud-estul Turciei, lângă granița cu Siria, unde a fost cândva Mesopotamia Antică. Este o structură unde aveau loc ritualuri de mare importanță, dar și pelerinaje. Situl, inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, este format dintr-o serie de cercuri de piatră cu sculpturi incredibile ce iau forma unor animale sau a preoților.

Arheologul german Klaus Schmidt a pornit săpăturile la Göbekli Tepe la mijlocul anilor ’90. Ruinele sunt întinse pe o suprafață atât de mare, încât într-un interviu din 2008 el a sugerat că ar dura cel puțin încă 50 de ani pentru ca arheologii să excaveze întregul sit.

Citește și: Cele mai frumoase porți vechi din orașele lumii