Așezările vechi au constituit dintotdeauna un subiect de interes atât pentru cei pasionați de istorie și arheologie, dar și pentru turiștii de rând, care sunt mânați de curiozități „existențiale” și care-și doresc să vadă cum arată acum locuri ce s-au dezvoltat în urmă cu sute sau chiar mii de ani. Cele mai vechi orașe din lume sunt doldora de construcții cu o arhitectură superbă, dar și de povești fantastice. Chiar dacă există unele dezacorduri în privința ierarhiei de mai jos, să trecem în revistă, ca inspirație de călătorie, un top al celor mai vechi orașe din lume, într-o accepțiune mai mult sau mai puțin generală:

7 Sidon, Liban (cca. 4000 î. Hr. Sau, după unele surse, 6800 î.Hr.)

sidon
Foto: Sergey

Sidon este al treilea cel mai mare oraș din Liban. Este situat în Guvernoratul de Sud al Libanului, pe coasta Mării Mediterane, la circa 40 km sud de capitala Beirut. Este unul dintre cele mai importante (și, probabil, cel mai vechi) orașe din Fenicia antică, fiind totodată baza din care s-a dezvoltat marele Imperiu Fenician. Se spune că atât Isus cât și Sfântul Petru au vizitat Sidonul, după cum a făcut-o și Alexandru cel Mare, care l-a și cucerit, în anul 333 î.Hr.

6 Susa, Iran (cca. 4300 î.Hr.)

susa
Foto: mathess

În antichitate, Susa era un oraș ce făcea parte din Imperiul Persan. Este situat la poalele munților Zagros, la circa 250 km est de fluviul Tigru. În literatura istorică, Susa apare în atestările timpurii ale sumerienilor – de pildă Enmerkar l-a descris a fi drept unul dintre locurile supuse lui Inanna, zeul ce patrona anticul oraș Uruk.

Din punct de vedere istoric, Susa este una dintre cele mai vechi așezări ale regiunii și ale lumii, despre care se crede că a fost fondată fix în anul 4395 î.Hr. Orașul iranian modern care se numește Shush, se află pe locul vechii așezări Susa. Shush este capitala administrativă a regiunii iraniene cu același nume, din provincia Khuzestan, având o populație de circa 65.000 de locuitori.

CITEȘTE ȘI  Cele mai frumoase construcții ale arhitecturii renascentiste

5 Faiyum, Egipt (cca. 5200 î.Hr)

fayoum
Foto: excursiesegypte.nl

Faiyum e un oraș din Egiptul mijlociu, aflat la 130 km sud-vest de Cairo, capitala guvernoratului Faiyum. Localitatea ocupă o parte din anticul sit Crocodilopolis, a fost întemeiată în jurul anului 5200 î.Hr. și este cea mai veche din Egipt și, totodată, din Africa.

Dacă e să fim riguroși, însă, Faiyum se referă astăzi la orașul modern Medinet el-Faiyum, dar, în antichitate, numele desemna întreaga zonă, care cuprindea câteva sate și orașe prospere, între care Shedet (cunoscut drept Crocodilopolis), Karanis, Hawara și Kahum. În anii 5000 î.Hr., Faiyum era un adevărat paradis, în care oamenii duceau vieți confortabile și prospere, în mijlocul unei zone în care abunda apa și mâncarea, fiind scăldată de soare și împânzită de o vegetație luxuriantă.

La un moment dat, însă, prin jurul anilor 4000 î. Hr., o secetă a modificat radical condițiile de viață iar oamenii au migrat către valea Nilului, lăsând zona relativ părăsită. Aceste populații au format ulterior comunitățile ce au dat naștere marilor orașe egiptene din antichitate.

4 Alep, Siria (cca. 5000 î.Hr.)

alep
Foto: ugurhan

Orașul sirian Alep este locuit continuu încă din mileniul 6 î.Hr. Până la izbucnirea războiului civil din Siria era cel mai mare oraș al acestei țări, cu cele 4,4 milioane de locuitori, dintre care, însă, mulți au fost victime ale confruntărilor sau pur și simplu au luat calea exilului. Alep a fost fondat sub numele de Halab, în jurul anului 4300 î.Hr., iar orașul modern a fost construit pe locul acestuia, fiind în mică măsură explorat de către arheologi.

Până în jurul anului 800 î.Hr., Alep a fost sub controlul hitiților, după care a trecut, pe rând, sub dominație asiriană, grecească și persană, iar mai târziu a fost ocupat de romani, bizantini și arabi, cucerit de cruciați și trecut prin sabie de mongoli și otomani. O istorie lungă și grea, înecată în sânge, inclusiv în zilele noastre.

3 Damasc, Siria (cca. 6300 î.Hr.)

damasc
Foto: Mohammad Ali Bazzi

Capitala și, până la izbucnirea războiului civil, al doilea cel mai mare oraș din Siria după Alep, Damasc este numit ash-Sham de către sirieni, fiind cunoscut și drept „orașul iasomiei”. Unele surse îl consideră cel mai vechi oraș din lume, considerând că este locuit încă din jurul anului 10.000 î.Hr. – fapt, totuși, discutabil.

CITEȘTE ȘI  O vizită la cele mai bune distilerii de whisky din Scoția

Damasc a devenit o așezare importantă după sosirea poporului aramaic, care a dezvoltat o rețea de canalizare ce încă formează baza rețelei moderne din capitala Siriei. Trecut pe lista cuceririlor de către Alexandru cel Mare, Damasc a fost, rând pe rând, sub dominație romană, arabă și otomană, devenind, până la izbucnirea conflictelor din Siria, o destinație extrem de interesantă pentru turiști.

2 Byblos, Liban (7000-8800 î.Hr.)

byblos
Foto: dkaranouh

Întemeiat de către fenicieni sub numele Gebal, Byblos și-a primit denumirea curentă de la grecii care importau papirus de aici. Byblos e un oraș mediteraneean aflat în guvernoratul libanez Muntele Liban. Prima referință documentară a lui vine de la cruciații care îl numeau Gibelet, dar se crede că aceste tărâmuri au fost ocupate și locuite inițial între anii 8800 și 7000 î.Hr. În plus, conform unor fragmente de manuscris atribuite istoricului fenician Sanchuniathon, orașul a fost construit de Cronus, fiind prima localitate din Fenicia. Astăzi, mulți îl consideră a fi cel mai vechi oraș locuit în mod continuu din lume.

1 Jericho, Palestina (9600 î.Hr.)

jericho
Foto: Hemera Technologies

Cel mai vechi oraș din lume, locuit în mod continuu, se pare că este Jericho, localitate palestiniană aflată în apropierea râului Iordan. Orașul a fost ocupat de iordanieni între 1948 și 1967, an după care a intrat sub ocupație israeliană. Controlul administrativ a fost preluat de către Autoritatea Palestiniană în 1994.

În tradiția iudeo-creștină, Jericho este cunoscut drept locul în care israeliții s-a întors din robia egipteană, conduși de Iosua, succesorul lui Moise la conducerea poporului evreu. Arheologii au descoperit mai mult de 20 de așezări succesive în zona orașului Jericho, prima dintre ele datând din urmă cu 11.000 de ani (deci din jurul anului 9000 î.Hr.), adică la începutul epocii geologice a holocenului.

Citește și: Cele mai frumoase lacuri de vizitat în Italia