Aceste trasee de drumeție s-au format pe munți ce zgârie norii, fiind, de cele mai multe ori, înconjurate de vegetația locală ce răzbate dintre stâncile dure. Mergând pe aceste trasee, iubitorii de natură au posibilitatea de a admira priveliști superbe, în mijlocul unora dintre cele mai frumoase și spectaculoase locuri din lume. Bucură-te de o plimbare virtuală pe aceste 7 trasee de drumeție pe care, poate, le-ai parcurs cândva sau le vei parcurge într-o viitoare vacanță:

Insula Capri, Italia

via krupp
Foto: fotograv

Pe insula italiană Capri, cea mai frumoasă priveliște poate fi observată de pe unul dintre traseele  locale, Via Krupp. Acest traseu în zig-zag a fost săpat în coasta sudică a insulei în anul 1902 fiind redeschis recent, după ce timp de 30 de ani a fost supus unor importante lucrări de refacere.

Aventura începe în vârful insulei, în grădinile luxuriante ale lui Augustus și continuă la pas pe o distanță de 120 de metri. Cum pauzele lungi și dese sunt cheia marilor succese, recomandarea este să faci opriri pentru a admira Golful Marina Piccola și stâncile Faraglioni.

Traseul este înconjurat de tufe de ienupar și rozmarin iar conceptul lui a fost oferit de industriașul german Friedrich Krupp, cu scopul de a facilita accesul către porturile de la poalele insulei.

Muntele Tianmen, China

Tianmenshan Guigu Cliff Path
Foto: easytourchina.com

Muntele Tianmen este localizat în parcul național omonim, în orașul Zhangjiajie din provincia nord-vestică Hunan, China. Pentru a facilita călătoria câtre vârful muntelui, aici a fost construită o telecabină, de către firma franceză Poma.

Traseul din Parcul Național Forestier Tianmenshan are o lungime de 1.600 de metri, aflându-se la o altitudine medie de 1.400 metri. Spre deosebire de alte trasee, Tianmenshan Guigu Cliff Path este construit printre stânci. Formele de relief carstic sunt uluitoare, reprezentând fundalul perfect pentru fotografii perfecte de peisaj montan.

Turiștii pot parcurge sute de metri pe aceste poteci, inclusiv pe secțiunile ale căror podele sunt realizate din sticlă, acestea fiind amenajate în anul 2011. Aflat la 1.400 de metri deasupra nivelului mării, traseul cuprinde unul dintre cele mai înalte puncte de observare din lume.

CITEȘTE ȘI  O vizită la cele mai bune distilerii de whisky din Scoția

Cu o lungime aproximativă de 60 m, platforma de sticlă înconjoară stâncile Muntelui Tianmen, oferind turiștilor curajoși o priveliște clară a peisajului din apropiere, precum și o panoramă spectaculoasă cu hăul ce se cască dedesubtul stâncilor.

Gaztelugatxe, Spania

Gaztelugatxe
Foto: Joaquin-Ossorio Castillo

Acest frumos traseu se află pe insula Gaztelugatxe din Spania, parte a municipalității orașului Bermeo, în Țara Bascilor. Insula a fost legată de continent printr-un pod iar în cel mai înalt punct al ei se află un schit care datează din secolul al 10-lea (deși anumite descoperiri indică faptul că data reală ar fi chiar mai veche, undeva în secolul 9).

La schit poți ajunge după ce parcurgi o potecă îngustă, traversezi podul solid de piatră și urci 237 de trepte. Cele mai bune perioade pentru a vizita acest loc superb sunt primăvara și toamna, când te poți bucura de liniște. Vara, insula este împânzită de turiști gălăgioși, prin urmare, dacă preferi solitudinea, evită lunile calde ale anului.

Santorini, Grecia

santorini path
Foto: Kisa Markiza

În anul 1715, locuitorii insulei Santorini au construit o potecă accidentată pe coasta muntelui abrupt, astfel încât să poată ajunge mai rapid în vârf. La scurt timp după apariția cărării, localnicii au început să se folosească de măgăruși, care-i ajutau la transportul de mărfuri și pasageri din port în oraș.

În 1930, cărarea a fost îmbunătățită, crescând astfel și numărul măgarilor cărăuși. În cele din urmă, anul 1979 a fost cel care a adus modernizarea zonei, aici fiind instalată o telecabină menită să automatizeze și să grăbească procesul de urcare și coborâre. Totuși, turiștii preferă în continuare plimbarea cu măgarul, deși nu e cea mai… animal-friendly metodă.

Traseul în zig-zag, care pornește de la mare și ajunge în oraș, este pavată cu piatră având, din cauza numeroaselor curbe, o lungime de 1.300 de metri. Pe cărare există 657 de trepte, cu înălțimea de 10 cm, deci antrenamentul produs de urcarea lor e foarte productiv.

Ebenalp, Elveția

Ebenalp
Foto: Rio Akasaka

Ebenalp (1.640 m) este cel mai nordic vârf al Alpilor Appenzell. Muntele este o populară destinație de drumeții, fiind accesibil cu telecabina care pornește din orașul Wasserauen, încă din anul 1955. De altfel, Ebenalp atrage nu mai puțin de 200.000 de vizitatori în fiecare an.

CITEȘTE ȘI  Cele mai bune destinații pentru gurmanzi

Nu vei întâlni o priveliște mai frumoasă decât cea oferită de acest traseu montan, care pornește de la stația de plecare a telecabinei și se termină la restaurantul Aescher, din vârf. Traseul reprezintă, de asemenea, o călătorie înapoi în timp, în care ai ocazia să admiri, printre altele, câteva peșteri străvechi. Deoarece lungimea traseului poate fi parcursă în doar 20 de minute, oricine se poate bucura de frumusețea acestuia, indiferent de vârstă. La final, restaurantul Aescher, îți vei răsplăti eforturile cu delicatese locale.

Carbon Cap, Algeria

Carbon Cap
Foto: Iacob Madaci

Carbon Cap este o mică peninsulă algeriană, situată în Wilaya de Bejaia, la nord de portul Bejaia (mai exact, la mai puțin de 5 km de centrul orașului). Peninsula se bucură de existența unui far frumos, construit la 220 de metri deasupra nivelului mării, ceea ce îl face unul dintre cele mai înalte faruri din Marea Mediterană.

Vizitatorii care ajung în acest loc se bucură de traseele lungi și întortocheate, ce oferă priveliști minunate către Marea Mediterană. Acestea sunt în mare parte sculptate în stâncile peninsulei și sunt împrejmuite de pini și măslini. Atenție la maimuțele locale, care adesea distrează vizitatorii, dar mai și fură din gențile lor!

Dún Chaoin, Irlanda

Dún Chaoin
Foto: levers2007

Parohia Dún Chaoin se află în vestul extrem al Peninsulei Dingle din comitatul Kerry, în sud-vestul Irlandei. Aceasta cuprinde unsprezece orașe aflate pe continent, dar și Insulele Blasket, aflate la aproximativ 5 kilometri în largul oceanului. Dún Chaoin este renumită pentru peisajul său și pentru cultura galică, supraviețuitoare după atât de multe secole. Multe dintre fotografiile făcute aici, care înfățișează spectaculoasele insulele Blasket, stâncile accidentate care formează coasta, cărarea îngustă și șerpuită care duce la debarcader, dar și apusurile splendide au devenit „vedetele” multor calendare, cărți poștale și broșuri turistice.

Citește și: Cele mai frumoase parcuri naționale din Europa