Un izvor termal e produs de încălzirea geotermală a apei subterane aflată în scoarța terestră. Bazinele de apă termală formate din aceste izvoare conțin uneori microorganisme cunoscute sub numele de termofile, care se pot dezvolta și supraviețui în condiții extreme. Culoarea acestora provine din modul în care termofilele reflectă lumina soarelui. Iar datorită acestui lucru, există unele izvoare geotermale foarte spectaculoase din punct de vedere vizual, care fac deliciul turiștilor. Acestea, dar și altele care nu conțin neapărat termofile, sunt locuri foarte căutate atât pentru proprietățile terapeutice, cât și pentru frumusețea lor. Iată doar câteva dintre cele mai frumoase izvoare termale din lume:

Blue Lagoon, Islanda

laguna albastra
Blue Lagoon / Foto: thinkgeoenergy.com

Oameni care se scaldă fericiți în apa fierbinte, de culoare turcoaz, din care ies aburi, în timp ce afară temperaturile sunt foarte scăzute. Totul, înconjurat de un decor selenar, caracteristic solului vulcanic al Islandei. Cam asta vezi la Blue Lagoon, un complex geotermal din apropiere de Reykjavik, sau, dacă vrei, un spa de lux care inițial a fost doar o piscină publică aflată lângă o centrală geotermală. După ce s-a descoperit că apa de aici avea proprietăți terapeutice, a luat ființă și celebrul spa la care ajung inclusiv vedete gen Beyoncé, pentru a se bucura de facilitățile complexului.

Grand Prismatic Spring, SUA

Grand Prismatic Spring
Foto: CarmenReed

Grand Prismatic Spring, aflat în Midway Geyser Basin din Parcul Național Yellowstone, este cel mai mare izvor termal din Statele Unite, și al treilea ca mărime din lume. Acesta a fost descoperit de geologii care lucrau la situl Hayden în anul 1871 și a primit această denumire datorită culorilor fascinante care îl definesc și care pot include nuanțe de verde, albastru, galben, portocaliu, auriu, roșu și arămiu, într-o reinventare a curcubeului și a dispersiei luminii albe la trecerea printr-o prismă.

În fapt, culorile fascinante din acest bazin sunt rezultatul pigmentării cu o bacterie ce se dezvoltă pe malurile apei bogate în minerale. Bacteria produce culori într-un spectru de la verde la roșu, iar cantitatea de culoare depinde de rația de clorofilă și carotenoizi, precum și de temperatura apei care favorizează dezvoltarea bacteriilor.

Pamukkale, Turcia

Pamukkale
Foto: Juan Carlos Hernandez

Terasele de la Pamukkale, localitate aflată în provincia Denizli, formează unul dintre cele mai fascinante locuri din Turcia. Aici, izvoarele termale s-au acumulat în interiorul teraselor de travertin alb, transformând peisajul într-unul magic.

Pamukkale se traduce, de altfel, prin „castelul de bumbac”, cu referire la stâncile albe, de calcar, asemănătoare bumbacului, care înconjoară izvoarele cu apă minerală. Grecii antici și romanii iubeau atât de mult acest loc încât au construit pe vârful dealului din apropiere orașul Hierapolis. Turiștii se pot îmbăia în unele zone, după care pot vizita ruinele romane extrem de bine conservate, din apropiere.

Băile termale Szechenyi, Budapesta

Szechenyi bath
Foto: szechenyispabaths.com

Arhitectură europeană de început de secol 20, în culori alb-galben, și mulți vizitatori care se îmbăiază în apele termale de culoare turcoaz – iată imaginea propusă de băile budapestane Szechenyi, una dintre cele mai cunoscute atracții turistice din capitala Ungariei. Construite în anul 1913, aceste băi sunt faimoase pentru facilitățile lor, dar și pentru atmosfera romantică ce poate fi savurată în special la ceas de seară.

Uzul apelor geotermale care împânzesc subteranele Budapestei datează încă de pe vremea romanilor. În jurul lor s-a dezvoltat minunata arhitectură în stil neo-baroc, totul fiind parte a celui mai mare parc budapestan. 18 bazine, masaje, tratamente spa, peste 10 saune – iată doar o parte dintre lucrurile care își așteaptă vizitatorii la Szechenyi, unde apa termală provenită din cele două izvoare atinge temperaturi de 74-77 grade.

Cascate del Mulino, Italia

Cascate del Mulino
Foto via Pinterest

Există multe lucruri de văzut și făcut în Italia și, probabil, vizitarea unor izvoare termale nu sunt pe lista imediată. Dar ar trebui să fie, deoarece Cascate del Mulino, situate lângă localitatea Saturnia, într-o zonă liniștită din sudul Toscanei, reprezintă un adevărat giuvaier turistic, ascuns însă de ochii celor care aleg cărările bătătorite.

Înconjurate de un peisaj pitoresc ce include o vegetație bogată, izvoarele pot fi vizitate în orice perioadă a anului, temperatura lor rămânând constantă la 37,5 grade, indiferent de anotimp. Și mai interesant este faptul că pentru a vedea acest minunat fenomen geologic nu trebuie să plătești nimic, accesul în piscinele naturale fiind gratuit, iar imaginea cascadei care formează bazine pe diferite niveluri este… inclusă.

Blood Pond Hot Spring, Japonia

Blood Pond Hot Spring
Foto: Leung Cho Pan

Ai intra voluntar într-o apă căreia i se spune „iadul cu bule” sau „eleșteul din iad” sau „eleșteul însângerat”? Și totuși, aruncă mai întâi o privire înainte de a lua decizia să nu ajungi la Beppu, unul dintre cele mai spectaculoase locuri geotermale din Japonia. Regiunea e cunoscută pentru faptul că adăpostește cel puțin 2500 de izvoare termale, fiind a doua cea mai mare de acest fel din lume, după cea din Parcul Național Yellowstone.

Blood Pond Hot, acest izvor termal colorat de culoare roșie, este doar unul dintre cele „opt iaduri de la Beppu”, ceea ce înseamnă că mai există alte șapte, fiecare având compoziția, tematica și culorile diferite. Împreună fac ca temperaturile să crească aici pe timp de vară la un nivel insuportabil chiar și de către locuitorii din zonă, prin urmare nu e de mirare că izvoarele poartă denumiri… diavolești. Nu te poți scălda în aceste izvoare, însă spectacolul lor e fascinant.

Aqua Dome, Austria

Aqua Dome
Foto: booking.com

Dacă nu te duci în Austria pentru a-i descoperi comorile culturale sau pentru a-i încinge pârtiile, atunci unul dintre motive ar trebui să fie Aqua Dome, o „colecție” de izvoare termale din Tirol, transformată într-un spa spectaculos. La acest hotel, „domurile” ce se întind pe o suprafață de 21.000 mp primesc anual circa 350.000 de vizitatori. Și nu e de mirare de ce, din moment ce fiecare dintre ele este umplut cu apă termală cu caracteristici diferite, de la temperatură și conținut salin la adâncime. Dacă ai inspirația să prinzi o zi de vineri, vei avea parte și de o fascinantă „baie la lumina lunii”. În plus, pentru influencerii Instagramului, o cameră subacvatică îți poate livra fotografii surprinzătoare.

Citește și: 5 păduri unice în lume