Ai în orașul tău natal vreo fântână capabilă să cânte sau să danseze? Nu? Atunci trebuie să pleci în căutarea uneia! În lume există fântâni superbe, cu o valoare simbolică neprețuită, însă nu toate au trăsături unice care să te fascineze cu adevărat. Cele mai populare și-au căpătat faima la nivel mondial pentru că sunt foarte ușor de recunoscut datorită unor aspecte precum mărimea, designul original sau alte caracteristici interesante, precum redarea de piese muzicale sau jocul jeturilor de apă în acord cu melodia respectivă. Am întocmit o listă cu șapte fântâni spectaculoase și atipice, pe care să nu le ratezi când ajungi în orașul lor de „naștere”:

Fântâna bunăstării, Singapore

Fountain of Wealth
Foto: vichie81

Unele dintre cele mai frumoase priveliști din lume le vei găsi în Singapore! Fântâna bunăstării se află în districtul Suntek City și și-a căpătat o popularitate foarte mare, fiind vizitată de sute de oameni care ajung zilnic în preajma ei pentru a îndeplini un ritual simbolic: se plimbă în jurul părții centrale a fântânii, ținându-și mâinile în apă și repetând continuu în gând dorința lor cea mai arzătoare. Cei care au trecut pe aici de-a lungul timpului susțin că visele lor au devenit realitate după ce au urmat acest ritual, prin urmare… dacă vrei să fii bogat, vizitează Fântâna bunăstării!

Fontana di Trevi, Italia

Fontana di Trevi
Foto: achiartistul

Arhicunoscuta Fontana di Trevi este unul dintre cele mai importante repere ale Romei, celebră în special pentru ritualul aruncării unei monede, în dorința reîntoarcerii în Cetatea Eternă. În ultimii ani, oficialii au declarat că „venitul” zilnic al fântânii se ridică la aproximativ 3.000 de euro – deja ne imaginăm sutele de turiști care încearcă să pescuiască câteva monede de aici, destule măcar pentru o gelato. Trevi este, probabil, una dintre cele mai frumoase fântâni din lume, decorată cu o compoziție sculpturală bogată, incredibil de interesantă. Construcția ei a început în 1732 și a fost terminată 30 de ani mai târziu, fiind opera celebrului arhitect Nicola Salvi. Ea face parte din complexul arhitectonic Palazzo Poli.

Fântâna regelui Fahd, Arabia Saudită

King Fahd Fountain
Foto: Andrew Marcus

În orașul portuar Jeddah se află frumoasa fântână ce poartă numele regelui Fahd, inaugurată în anul 1983. După ceremonia de inaugurare, fântâna a fost pornită oficial și și-a aruncat primul jet de apă la amețitoarea înălțime de 120 de metri. Ulterior, aceasta a fost recunoscută drept cea mai înaltă fântână din lume pentru acea perioadă (1983). Doi ani mai târziu, fântâna a fost modernizată, iar înălțimea jetului de apă a ajuns și mai sus, la 312 metri, datorită noilor mecanisme hidraulice, astfel că, fântâna încă deține recordul mondial pentru cel mai înalt jet de apă din lume. Frumoasa fântână a fost construită în timpul domniei regelui Fahd ibn Abd al-Aziz, motiv pentru care, în onoarea sa, îi poartă numele.

Moonlight Rainbow Fountain, Coreea de Sud

Moonlight Rainbow Fou
Foto: jaehaklee

Turiștii care vizitează Seulul au ocazia de a vedea una dintre cele mai frumoase și originale fântâni din lume, Fântâna curcubeului lunii. Spectaculoasa atracție a fost construită pe întreaga lungime a Podului Banpo, adică pe aproximativ 570 de metri, obținând astfel recordul pentru cea mai lungă fântână din lume. Pe ambele părți ale podului se află câte 10.000 de duze dinamice, din care țâșnesc jeturile de apă. Acompaniate și înfrumusețate de iluminarea podului, jeturile de apă se transformă într-o cascadă superb colorată – un adevărat deliciu vizual.

Fântânile Bellagio, SUA

Bellagio
Foto: Gagliardi Photography

Încă o capodoperă celebră –  fântânile Bellagio, aflate în Las Vegas, pe proprietatea hotelului cu același nume. Acestea au fost construite pe lacul artificial Como, a cărui suprafață se întinde pe 3,2 hectare. Spectacolul de lumini și muzică de pe Lacul Como formează o priveliște de neratat, pe care turiștii preferă să o urmărească exclusiv la ceas de seară.

Fântânile din Dubai, Emiratele Arabe Unite

Fountains in Dubai
Foto: dotshock

În Dubai, pe lacul artificial de lângă Turnul Burj Khalifa, a fost construită o fântână incredibil de frumoasă, cu lumini și muzică proprii, proiectată de cei mai buni specialiști ai companiei americane WET. Fântâna este una dintre cele mai lungi și mai înalte din lume: lungimea sa atinge 275 de metri, iar înălțimea maximă a jeturilor de apă ajunge la 150 de metri. Pentru iluminarea fântânii au fost atașate circa 6.600 de lumini direcționale, astfel încât, la apus, jetul de apă este „vopsit” în 25 de nuanțe diferite.

Fuente magica de Montjuic, Spania

Fuente magica de Montjuic
Foto: VitalyEdush

Chiar dacă nu ai apucat să o vizitezi încă, suntem siguri că numai numele – Fântâna Magică Montjuic are darul de a stârni interesul. Această înlănțuire de jeturi imense de apă se află pe dealul Montjuic și a fost construită în timpul Expoziției Mondiale, care a avut loc la Barcelona în 1929. Deși fântâna are aproape 100 de ani vechime, ea încă surprinde prin stilul futurist ales, unic la acea vreme.

Citește și: 7 castele frumoase, înconjurate de apă