Cele mai frumoase și vizitate acvarii din lume au în comun aceleași lucruri magice: tuneluri minunate de un albastru special, incinte imense care adăpostesc creaturi marine misterioase și, pe alocuri, inteligente, personal expert care lucrează la cele mai înalte standarde de îngrijire a animalelor și, bineînțeles, jucării drăguțe, dar cu prețuri (cam) mari, în magazinele de suveniruri de la ieșire.

Dacă nu stai ascuns sub o piatră pe fundul mării, știi de multă vreme că oceanele noastre sunt din ce în ce mai amenințate, organizațiile de mediu luptând să mențină ordinea naturală sub presiunea încălzirii globale, a pescuitului excesiv și a distrugerii ecosistemelor. În acest context, cele mai renumite acvarii din lume sunt angajate în procesul de educație, conservare și cercetare științifică, atât la nivel internațional, cât și în apele din zonele în care se află.

Să descoperim câteva dintre cele mai spectaculoase acvarii din lume, plonjând în această listă cu cele mai frumoase locații acvatice acreditate de organizații regionale sau internaționale.

Oceanogràfic de Valencia (Spania)

Oceanografico

Imensul Oceanogràfic din Valencia este cel mai mare acvariu din Europa, întins pe o suprafață de 1.200.000 de metri pătrați, la doar o aruncătură de băț de Marea Mediterană.

Acvariul se prezintă cu încredere ca fiind: „un centru științific, educațional și recreativ de primă clasă”, iar lucrurile chiar așa stau. Habitatele sale, adăpostite în nouă turnuri subacvatice, reprezintă toate ecosistemele majore ale lumii, de la cele înghețate la cele temperate și tropicale.

Vizitatorii L’Oceanogràfic se pot plimba între Insulele Bermude și Insulele Canare de-a lungul celui mai lung tunel de acvariu din Europa sau pot privi în „casa” unei familii curioase de balene beluga.

Expoziția Misterele mării ascunde creaturi renumite pentru frumusețea, ciudățenia sau caracteristicile științifice unice. Poate cel mai fascinant rezident de aici este crabul cu potcoavă din Atlantic. Aceste artropode cu sânge albastru și nouă ochi sunt de fapt mai apropiate de păianjeni și scorpioni decât de crabi, iar hemocianina din sângele lor este vitală în domeniul medicinei, fiind posibil ca aceasta să aibă chiar un rol în vaccinul împotriva coronavirusului.

Oceanogràfic desfășoară numeroase proiecte de conservare marină la nivel local și internațional, inclusiv studii privind pescuitul durabil și protecția delfinilor, precum și o intensă activitate susținută în Centrul de recuperare a faunei marine.

Georgia Aquarium (Atlanta, SUA)

Georgia Aquarium

Georgia Aquarium, din statul american Atlanta, este cel mai mare acvariu din partea de vest a lumii și unicul acvariu din afara Asiei care găzduiește rechini-balenă. Pe lângă aceștia, printre exemplarele notabile ale acvariului se numără balenele beluga, delfinii bottlenose și pisicile de mare.

Animalele sunt expuse în cinci galerii: Tropical Diver, Ocean Voyager, Cold Water Quest, River Scout și Dolphin Tales, fiecare dintre acestea corespunzând unui mediu specific. Donația importantă de 250 de milioane de dolari americani din partea omului de afaceri american Bernard „Bernie” Marcus a făcut posibilă deschiderea acvariului în anul 2005.

CITEȘTE ȘI  7 preparate pe care să le încerci în Iordania

Atlantic Sea-Park (Alesund, Norvegia)

Atlantic Sea-Park

Dacă ajungi în zonă, aruncă o privire asupra vieții subacvatice norvegiene la Atlantic Sea-Park din Alesund. Construit ca o extensie a liniei de coastă, Atlantic Sea-Park prezintă habitate de apă oceanică atât în interior, cât și în exterior, pentru pinguini și lei de mare. Animalele sunt îngrijite zilnic cu mare atenție și, dacă ești norocos, poți chiar interacționa cu cercetătorii care studiază pinguinii, acvariul având un program activ de reproducere a acestor păsări la fața locului.

Zona în aer liber de la Atlantic Sea Park este mai mare decât expozițiile din interior, așa că e recomandabil să ai cu tine o jachetă de ploaie sau o umbrelă. Dacă decizi să rămâi în interior, vei admira numeroasele rezervoare uriașe și vei interacționa sub atenta supraveghere a personalului cu unele dintre creaturile oceanice mai mici.

Oceanário de Lisboa (Lisabona, Portugalia)

Oceanário de Lisboa

Oceanário de Lisboa este cea mai populară atracție culturală din Portugalia și este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai bune acvarii de pe Terra.

O vizită la Oceanarium este o călătorie de vis prin patru zone incredibile, care reproduc coasta stâncoasă a Atlanticului de Nord, tundra înghețată a Antarcticii, pădurile de alge din Pacific și recifele de corali din Oceanul Indian.

Acvariul este plin de specii de care probabil nu ai auzit niciodată: de la unicornul cu botul mare la ghiocelul de foc, de la plătica cu ochi mari și câinele de casă la splendida anghilă de grădină și multe altele. Adaugă la acestea corali deosebiți, rechini rari, salamandre care își regenerează membrele, broaște mortal de otrăvitoare și puffini simpatici și ai tabloul general care confirmă de ce acest acvariu este un adevărat succes.

Unele dintre cele mai mari atracții ale Oceanariului sunt reprezentate de gama de expoziții temporare pe care le organizează în fiecare an, de la cele axate pe schimbările climatice la spectacolele care ar fi la ele acasă într-o galerie de artă celebră.

Acvariul este implicat în programe de reproducere în parteneriat cu Asociația Europeană a Grădinilor Zoologice și Acvariilor. De asemenea, acesta sponsorizează diverse proiecte de conservare în afara sediului său, cum ar fi proiectul Angelshark, care are ca scop protejarea rechinilor aflați în pericol de dispariție, plus un program care vizează protejarea broaștelor țestoase marine amenințate din São Tome și Príncipe.

CITEȘTE ȘI  Plaje care au apărut în filme celebre

S.E.A. Aquarium (Singapore)

S.E.A. Aquarium

Acvariul S.E.A. Aquarium (South East Asia Aquarium) de pe Insula Sentosa, din Singapore, găzduiește cea mai mare colecție de pisici de mare din lume, inclusiv singura pisică de mare oceanică uriașă din captivitate. A fost cel mai mare acvariu din lume după volumul total de apă până în 2014, când a fost depășit de Chimelong Ocean Kingdom.

Cuprinzând patruzeci și nouă de habitate diferite, acvariul îi poartă pe oaspeți într-o călătorie subacvatică care începe din Asia de Sud-Est și continuă prin Golful Arabiei și oceanele lumii. Piesa centrală a acvariului este acvariul Open Ocean, cu o capacitate de peste 18.000.000 l și cu numai puțin de 50.000 de animale.

Habitatul Shark Seas adăpostește peste două sute de rechini, inclusiv specii pe cale de dispariție, precum rechinul-ciocan ornamentat și agresivul rechin cu bot argintiu.

Dubai Aquarium (Dubai)

Dubai Aquarium

Acvariul din Dubai este situat în interiorul Dubai Mall, cel mai mare centru comercial din lume după suprafața totală și al șaselea ca mărime după suprafața închiriabilă brută.

Panoul de vizionare gigantic este cu siguranță atracția de top a acestui acvariu. Acesta găzduiește peste 300 de rechini și pisici de mare, inclusiv cea mai mare colecție de rechini-tigru de nisip din lume, iar printre alte specii se numără grouperii uriași, peștii spatulă, caracatițele, etc.

Datorită unui sistem special de iluminat „lunar-ciclic”, ambianța acvariului se schimbă în funcție de momentul din zi, făcând din această atracție a Dubaiului una cu atât mai spectaculoasă.

Chimelong Ocean Kingdom (Hengqin, China)

Chimelong Ocean Kingdom

Situat în interiorul imensului parc tematic „Chimelong International Ocean Resort”, din Hengqin, Chimelong Ocean Kingdomeste cel mai mare și cel mai spectaculos acvariu din lume. Acesta prezintă nu mai puțin de cinci rechini-balenă, dar și un mare număr de exemplare din alte specii, precum pisicile de mare, coralii și rechinii.

Chimelong Ocean Kingdom a stabilit recordul Guinness World Records pentru cel mai mare dom de vizionare subacvatică din lume, deținând și titlul de cel mai mare acvariu din lume. O statuie uriașă de șaizeci și trei de metri reprezentând un rechin-balenă albastră domină locul, creând o priveliște remarcabilă din exterior. Acvariul din China deține recordul mondial grație volumului de 22,7 milioane de litri al acvariului principal (pe locul al doilea, cu 24 de milioane de litri, se situează Georgia Aquarium, dar aici sunt incluse, pe lângă acvariul principal, rezervorul din spate, filtrele și țevile).

La acest acvariu fascinant se poate ajunge din Macao cu autobuzul sau cu taxiul în aproximativ 30 de minute sau din Hong Kong, în aproximativ 2 ore.

Citește și: Atracții turistice construite pe apă