Prețul unui parfum reflectă în special unicitatea sau calitatea materialelor naturale care se regăsesc în sticlă, ornamentele și forma ambalajului și măiestria maestrului parfumier care a creat parfumul respectiv. Desigur, un parfum bun și fin nu e musai să coste o avere. Dar acest lucru se poate întâmpla. În anul 2006, Cartea Recordurilor menționa faptul că 30 de ml de Clive Christian’s No. 1 Imperial Majesty costau 2355 de dolari, lucru care făcea ca acesta să fie cel mai scump parfum din lume la acea vreme. În acest preț intra faptul că era livrat cu un Bentley. Doar că, între timp, dacă parcurgi lista de mai jos, lucrurile s-au schimbat.

Pe de altă parte, o sticlă de Golden Delicious, de la DKNY, operă a designerului bijutier Martin Katz, (motiv pentru care era „îmbrăcată” în 3000 de pietre prețioase, dintre care 2700 de diamante), a fost vândut în 2011 la o licitație de caritate pentru suma de 1 milion de dolari. Nu e o raritate. Parfumurile la comandă pot ajunge la sume cu patru zerouri. Mai ales că acestea sunt create de „nasuri” precum cele ale lui Thierry Wasser, de la Guerlain, pentru a cărui semnătură trebuie să scoți din buzunar 55.000 de dolari. Hai să vedem care sunt la această oră cele mai scumpe parfumuri din lume:

7 Hermes 24 Faubourg / 1500 $ uncia (30 ml)

Hermes 24 Faubourg

Brandul Hermes e asociat mai degrabă cu imaginea genților de lux, a ceasurilor și bijuteriilor din aceeași gamă, dar compania a produs de-a lungul vremii și câteva parfumuri memorabile. Unul dintre acestea este 24 Faubourg, denumit după adresa la care se află magazinul Hermes din Paris. S-au produs doar 1000 de sticle făcute din cristal de St. Louis, parfumul din interior având note de flori de portocală și vanilie.

6 Clive Christian No.1 / 2150 $ uncia (30 ml)

Clive Christian No.1

Celebru în lumea parfumului, Clive Christian a „lovit” piața în 2001 odată cu lansarea Clive Christian No. 1. Un parfum disponibil în două variante, una pentru bărbați, cealaltă pentru femei, care vine într-o superbă sticlă realizată manual din cristal, cu un dop din argint, placat cu aur de 24 de carate.

5 Chanel Grand Extrait / 4200 $ uncia (30 ml)

Chanel Grand Extrait

Creat în anul 1921, în urma colaborării dintre Coco Chanel și parfumierul Ernest Beaux, Chanel Grand Extrait deține un pedigree extrem de valoros în lumea parfumurilor de clasă. Sticla este o operă de artă, având o formă ce pare simplă la prima vedere dar care, de fapt, este compusă din mai multe straturi de complexitate artistică.

4 Baccarat Les Larmes Sacree de Thebes / 8.600 $ uncia (30 ml)

Baccarat Les Larmes Sacree de Thebes

Celebră creatoare de cristale de aproape trei secole, compania Baccarat și-a făcut intrarea pe piața parfumurilor în anii 90. Rezultatul a fost unul dintre cele mai scumpe parfumuri, Baccarat Les Larmes Sacree de Thebes, doar trei sticle fiind produse vreodată. Nu e o surpriză faptul că, în acest caz, sticla este vectorul de preț, și nu parfumul în sine: o formă piramidală, realizată manual din cristal, cu capac de ametist.

3 Clive Christian No. 1 Imperial Majesty / 12.722 $ uncia (30 ml)

Clive Christian No. 1 Imperial Majesty

Clive Christian apare a doua oară în această listă cu parfumul realizat de către parfumierul britanic Roja Dove, care și-a fascinat fanii cu note de ulei de trandafiri, iasomie și vanilie de Tahiti. Sticla are un design în deplină concordanță cu numele, cu un capac făcut din aur de 18 carate ce înglobează un diamant de 5 carate.

2 DKNY Golden Delicious / 1 milion $ sticla

DKNY Golden Delicious

Până în 2022, când a fost detronat, cel mai scump parfum din lume a fost această ediție specială a DKNY Golden Delicious (pe care-l poți găsi, în variantă normală, la prețuri decente). Parfumul (de fapt sticla lui) a fost creată pentru o cauză caritabilă, produsul final fiind unicat și donat licitației „Action Against Hunger”, în cadrul căreia a fost achiziționat cu un milion de dolar. Parfumul este rezultatul a 1500 de ore de muncă a unor experți bijutieri, sticla înglobând 2909 pietre prețioase, între care 2700 diamante albe, 183 safire galbene, un safir Cabochon din Sri Lanka, o turmalină Paraiba turcoaz din Brazilia, patru diamante și alte 15 diamante roz din Australia.

1 Shumukh / 1,29 milioane $ sticla

Shumukh

Dezvăluit în luna martie în cadrul Balului Armani de la Burj Khalifa, Shumukh este o combinație incredibilă de ingrediente, care include lemn de agar, lemn de santal, mosc, trandafir de Turcia și alte câteva care nu au fost date publicității. Parfumul a fost conceput de către parfumierul Asghar Adam Ali, din Dubai, conceptul fiind o adevărată operă de artă: o carcasă din piele, de aproape doi metri înălțime, ce dezvăluie o sticlă împodobită cu simboluri din patrimoniul Emiratelor Arabe Unite.

Pe soclu apar trei cai arabi pursânge, împreună cu trei scoici ce adăpostesc câte o perlă reală. De asemenea, sunt prezenți trei fantastici trandafiri din aur roz, praf de diamant și un mini-glob pe care continentele sunt realizate din aur. Pe capac, trei piloni de marmură susțin un dom de aur pe care stă un șoim sculptat în diamant. Evident, există un singur exemplar din acest parfum a cărui valoare, fără niciun dubiu, va crește în timp.

Citește și: Cele mai scumpe inele făcute vreodată