Te-ai uitat vreodată la factura de energie electrică și ai simțit că ți se înmoaie genunchii? Ei bine, imaginează-ți cum ar arăta aceeași factură pentru „ghinioniștii” care trăiesc în cele mai scumpe orașe din lume. Chiriile, mâncarea, băuturile, hainele și transportul în comun sunt exagerate ca preț, prin urmare, poate nu ar fi chiar cea mai bună idee să alegi una dintre aceste destinații în cazul în care ai un buget ceva mai restrâns.

În mod șocant, locul întâi în topul celor mai scumpe orașe din lume nu este ocupat de Sydney, deși australienii de acolo susțin asta sus și tare. În realitate, titlul de „Cel mai scump oraș din lume în anul 2022” îi revine Hong Kong-ului. Da, e adevărat! Deși nu se află departe, nici măcar The Big Apple nu a putut întrece costurile ridicole ale vieții din Hong Kong. Dar hai să vedem care e clasamentul.

Cum sunt alese cele mai ”scumpe” orașe din lume?

Hong Kong
Hong Kong / Foto: EarnestTse

Compania ECA International este cea care ne oferă această statistică interesantă, reunind într-o singură listă capitalele avide de bani care domină economia globală. Fiecare oraș a fost analizat în funcție de o serie de factori cheie, precum prețul mediu al produselor de uz casnic (ex.: laptele și uleiul pentru gătit), chiria, utilitățile, transportul public și puterea monedei locale. Economist Intelligence Unit (EIU) lansează, de asemenea, un indice al costului vieții la nivel mondial în fiecare an, mai exact în luna decembrie. Nu în cele din urmă, avem în vedere și lista celor mai bune orașe din lume oferită de Time Out, care respectă tot o serie riguroasă de factori de departajare.

Dacă e să aruncăm o privire de ansamblu, indiferent de topul pe care îl iei în considerare, reiese destul de clar faptul că Asia este cel mai scump continent pe care ai putea locui, urmat îndeaproape de Europa și de America de Nord. Cu toate acestea, prezența Europei în aceste clasamente a scăzut semnificativ în ultimele 12 luni, probabil din cauza unor factori externi precum politica și conflictele internaționale, agresiunea Rusiei asupra Ucrainei având un cuvânt important.

CITEȘTE ȘI  Cele mai frumoase insule ale Italiei

5. Tokyo, Japonia

tokyo
Foto: cegoh

Unul dintre orașele care catapultează Asia spre vârfurile clasamentelor de acest gen este capitala Japoniei, Tokyo. Japonia are de ceva vreme reputația unor costuri foarte ridicate de trai, iar acest lucru se observă mai ales în capitala arhipopulată, pe ale cărei străzi oamenii mișună ici-colo precum furnicile. Cea mai mare parte a cheltuielilor unei persoane merg către chiriile imense, deținerea unei mașini și transportul în comun. Așa cum era de bănuit, acele trenuri rapide precum un glonț nu sunt tocmai ieftine. Ca să nu vorbim de viața în cadru science-fiction pe care o trăiesc japonezii din Capitală.

4. Londra, Regatul Unit

londra
Foto: Dominika Grekusova

Londra este supranumit deseori „Orașul viselor”, însă deși te-ai aștepta ca într-o metropolă cu un asemenea renume să curgă doar lapte și miere, ar trebui să știi că și visele se plătesc. Nu cu taxe (cel puțin momentan), dar capitala engleză se află pe locul patru în acest top cu un motiv. La fel ca în cazul New York-ului, mulți oameni din toate colțurile lumii se îngrămădesc aici și toți au ceva în comun: speranța că Regatul îi va ajuta să-și creeze o carieră, să-și formeze o reputație sau pur și simplu să trăiască viața pe care londonezii o fac să arate atât de frumos. Prețurile de închiriere și de transport public din Londra sunt unele dintre cele mai piperate din lume, deci gândește-te de două ori înainte de a te muta aici!

3. Geneva, Elveția

geneva
Foto: Samuel Borges Photography

Cea mai costisitoare destinație din Europa a fost dintotdeauna Geneva – locul unde se știe că sunt adunate toate lucrurile de lux: cele mai exclusiviste stiluri de viață, cele mai fine restaurante, o scenă socială de nivel înalt și locuințe cu dotări de ultimă generație. Odată ajuns aici, te vei plimba probabil pe străzile curate sau vei intra într-unul dintre magazinele alimentare, iar atunci vei înțelege de ce acesta este unul dintre cele mai scumpe orașe în care ai putea locui.

CITEȘTE ȘI  7 dintre cele mai frumoase piețe urbane ale lumii

2. New York, SUA

new york
Foto: Wallula

Următoarea oprire pe această listă este un colos al junglei de beton din SUA, și anume New York, orașul care nu doarme niciodată. Acesta este singurul oraș nord-american care se plasează în top 10, probabil pentru că este considerat tărâmul oportunităților. New York atrage fără îndoială hoarde întregi de oameni din SUA și din restul lumii deopotrivă, toți luptând pentru a-și face un nume aici. Prin urmare, e de înțeles de ce valoarea unui trai newyorkez este atât de ridicată – pe principiul „cerere-ofertă”, fiecare mușcătură din Marele Măr va avea un preț pe măsură.

1. Hong Kong, China

Hong Kong
Foto: f9photos

Așa cum am menționat în introducere, numeroase orașe din Asia domină topul celor mai scumpe destinații în care să locuiești, deci nu ne mirăm că animatul Hong Kong ocupă prima poziție. Hong Kong este o regiune de mare importanță a Chinei, cunoscută pentru că atrage unii dintre cei mai de succes și bogați oameni de afaceri din lume. Odată cu aceștia sosesc zeci de mii de imigranți care speră la un destin cel puțin la fel de strălucitor, dar și turiști care se îndrăgostesc iremediabil de zone, tradiții și mâncare, stabilindu-se definitiv aici. Acesta este al treilea an consecutiv în care Hong Kong-ul revendică locul întâi în indexul ECA. Deci… vrei în Hong Kong? Verifică-ți conturile!

Citește și: Cele mai frumoase orașe europene în care poți face o plimbare cu tramvaiul