Când vine vorba despre super și hiper-mașini de ultimul răcnet, îți vin în minte instant câteva branduri celebre: Ferrari, Bugatti, Pagani, Koenigsegg… Aceste companii și-au cimentat renumele pe această nișă de lux a automobilelor, oferind propriei clientele cele mai rapide, cele mai rare, cele mai frumoase și, de cele mai multe ori, cele mai scumpe mașini din lume.

În acest articol ne referim la valoarea lor, lista de mai jos cuprinzând primele șapte cele mai scumpe mașini ale planetei în anul 2021. E vorba despre mașini noi, care nu s-au vândut la licitații și care pot fi (sau au fost) achiziționate de pe piață cu prețul din dreptul lor.

7 Lamborghini Sian – 3,6 milioane dolari

Lamborghini Sian

În mai multe privințe, Sian reprezintă puntea companiei Lamborghini către viitor. Deși se bazează pe platforma lui Aventador SVJ, acest model cu look sălbatic este prima ofertă electrică a italienilor. În completarea motorului V12 de 6,5 litri, Sian utilizează un sistem hibrid de 48 volți, puterea finală ajungând la 819 cai-putere. Cu alte cuvinte, avem de-a face cu cel mai puternic model de Lamborghini din istorie. Din păcate, vom avea doar 63 de exemplare de Sian, fiecare dintre acestea costând 3,6 milioane de dolari.

6 Bugatti Chiron Super Sport 300+ – 3,9 milioane dolari

Bugatti Chiron Super Sport 300+

La începutul anului, Bugatti a atras atenția lumii automobilistice prin anunțul potrivit căruia a reușit să doboare recordul de viteză de 482 km/h (300 mile/h) grație unei versiuni modificate a modelului Chiron: Super Sport 300+. O mașină produsă în doar 30 de exemplare, practic un Chiron mai frumos și mai puternic, care, în ciuda numelui, are viteza maximă limitată la „numai” 277 mile/h.

5 Lamborghini Veneno – 4,5 milioane dolari

Lamborghini Veneno

Între 2014 și 2015, Lamborghini a construit doar 14 exemplare de Veneno, un model asemănător cu Aventador, fiecare dintre ele fiind vândute la un preț în jur de 4,5 milioane de dolari, în funcție de dotări. Automobilul a fost disponibil în variantele decapotabil și coupe, sub capotă având un motor reiterat după cel al Aventadorului, adică un V12 de 6,5 litri, care produce 740 de cai-putere. Suficient cât Veneno să ajungă de la 0 la 100 km/h în numai 2,9 secunde. La această oră, acesta este cel mai scump Lamborghini din istorie.

4 Bugatti Divo – 5,8 milioane dolari

bugatti divo

Dintre modelele lansate recent de Bugatti, Divo pare a fi favoritul multora. Deși are multe lucruri în comun cu mult mai ieftinul (dacă se poate spune așa…) Chiron, Divo are și numeroase elemente care să-i justifice prețul exorbitant. Jante mai ușoare, intercooler din fibră de carbon, un setup aerodinamic diferit, care o face cu 8 secunde mai rapidă în testul Nordo, plus altele și altele. Bugatti a produs doar 40 de exemplare Divo, fiecare dintre acestea având prețul de 5,8 milioane de dolari.

3 Mercedes-Maybach Exelero – 8 milioane dolari

Mercedes-Maybach Exelero

Precum modelele anterioare, Maybach Exelero este o capodoperă. Comisionat de către Fulda, subsidiar german al companiei Goodyear, pentru a testa noile ei anvelope, Exelero a debutat în anul 2004, Mercedes construind acest model pe scheletul unui Maybach și dotându-l cu același motor twin-turbo V12, care produce 690 de cai-putere. Viteza maximă pe care o poate atinge este de 350 km/h.

2 Bugatti Centodieci – 9 milioane dolari

Bugatti-Centodieci

Bugatti a prezentat modelul Centodieci anul trecut, în cadrul Săptămânii Auto de la Pebble Beach, uimind asistența cu acest bolid ultra-rar și super-scump, a cărei producție e limitată la doar 10 unități și care este, de fapt, o întoarcere, modernizată, la modelul Bugatti EB110. În același timp, super-car-ul a fost lansat cu ocazia aniversării a 110 ani de la înființarea companiei. Designul unic e posibil să nu facă pe toată lumea să se îndrăgostească la prima vedere de ea, dar în mod cert, dacă ai această mașină, privirile se vor întoarce instant. Pentru „doar” 9 milioane.

1 Bugatti La Voiture Noire – 18.7 milioane dolari

Bugatti la Voiture Noir

Oficial, Bugatti la Voiture Noire este cea mai scumpă mașină a momentului: pentru a o avea în garaj trebuia să scoți din conturi 18,7 milioane de dolari (da, s-a vândut, din păcate!). De înțeles, însă: mașina este o interpretare modernă a automobilului personal ce a aparținut lui Jean Bugatti, un Type 57 SC Atlantic. Mai mult, La Voiture Noire are un motor quad-turbo W16 de 8 litri, similar cu cel de pe Chiron, care produce 1479 cai-putere și 1600 Newton-metri. Are șase (!) țevi de eșapament, un look agresiv și un logo imens, luminat.

Citește și: 7 mașini la modă pentru femei