Iată un articol care vine ca un colac de salvare pentru vremurile actuale. Cum adică? Ei bine, știm cu siguranță că după ce vei vedea prețurile ingredientelor de mai jos, te vei simți mult mai bine vizavi de prețurile din supermarketuri, care oricum au luat-o razna. Bine, poate nu e cea mai bună variantă de acomodare, însă e o modalitate prin care-ți poți îmbunătăți un pic cultura generală și culinară deopotrivă. Caviarul și șofranul sunt printre cele mai scumpe ingrediente din lume, însă ce alte delicatese costă o avere? Vezi mai jos.

Aur comestibil

aur comestibil
Foto: IGraDesign

Aurul comestibil este cu siguranță ingredientul snobilor pentru care nu e de ajuns să porți aur, ci trebuie să îl și înghiți – poate pentru a urma zicala „Ești ceea ce mănânci”. Lăsând gluma la o parte, acest ingredient este unul tare delicat, potrivit pentru mâncărurile gourmet sau deserturile fine. Pentru câteva grame de aur comestibil va trebui să scoți din buzunar circa 70 de dolari, însă apoi te vei putea lăuda tuturor cunoscuților cu faptul că ești… de aur!

Fistic iranian

fistic
Foto: Cesare Ferrari

Fisticul este apreciat din multe puncte de vedere, însă gustul unic și aspectul atipic sunt două dintre calitățile care fac ca 1 kg din acest ingredient să coste 153 de dolari. Atât la noi în țară, cât și peste ocean, fisticul iranian este considerat unul dintre cele mai scumpe soiuri de nuci.

Kopi Luwak

kopi luwak
Foto: Kenishirotie

Cea mai scumpă cafea din lume este produsă într-un mod tare ciudat: boabele cafenii trec mai întâi prin sistemul digestiv al unei chivete (o creatură asemănătoare unui lemur) înainte de a fi prăjite și, mai apoi, de a ajunge în ceașcă. Pe piață vei găsi o grămadă de versiuni contrafăcute, deci trebuie să ai grijă ce alegi. O sută de grame de boabe de cafea Kopi Luwak costă cam 150 de dolari, dacă aceasta este autentică. Probabil versiunile contrafăcute costă mult mai puțin, dar astfel faci rabat de la calitate.

Jamon Iberico de Bellota

Jamon Iberico de Bellota
Foto: Jupiterimages

Ai cumva din întâmplare 3.600 de dolari puși deoparte? Dacă răspunsul la această întrebare este da, atunci îți poți cumpăra o pulpă de jamon Iberico de Bellota, bogat în umami. Porcii iberici folosiți pentru acest preparat sunt crescuți în vestul Spaniei, iar aceștia servesc pe parcursul zilei ghinde, ghinde și iar ghinde.

Trufe albe de Alba

Madonna trifola d’Alba
Foto: italiansight

Probabil ai văzut și încercat deja trufele negre – fie răzuite peste tagliatelle, ori preparate alături de un piure fin – aroma este specială. Dar… știai că există și trufe albe? Madonna trifola d’Alba (sau trufa albă de Alba) crește în Italia, iar cel mai scump tubercul din acest soi a costat 330.000 de dolari în 2007. O mică avere.

CITEȘTE ȘI  Cum este savurată cafeaua în diferite țări ale lumii

Caviar Beluga

caviar beluga
Foto: mr_Prof

Caviarul de sturion siberian este unul dintre cele mai scumpe alimente de pe planetă, apreciat pentru gustul său sărat, pământiu. Caviarul iranian Beluga este fără dar și poate cel mai scump din lume – un kilogram te va costa fabuloasa sumă de 20.000 de lire sterline. Dacă ești pregătit din punct de vedere financiar pentru un astfel de deliciu, alege o conservă de 30g de la The Truffle Man, care costă 157 de dolari. Care este cel mai bun mod de a-l savura? Pune-ți puțin caviar pe mână și servește-l odată ce ajunge la temperatura corpului.

Caciocavallo Podolica

Caciocavallo Podolica
Foto: Jef_M

Cașcavalul este un aliment apreciat peste tot în lume, însă Podolica este probabil cel mai special. Numele său este inspirat de vacile care produc laptele pentru producție – vaci crescute în aer liber, fără stresul hambarelor aglomerate. Pe lângă laptele extrem de calitativ folosit, aroma brânzei este dată și de maturarea în peșteră, la temperaturi scăzute. Calupul are forma unei lacrimi, iar gustul aduce puțin aminte de brânza Provolone. Un kilogram de Podolica se vinde cu aproximativ 140 de dolari.

Pepene negru

Densuke
Foto: newsncr.com

Pepenii negri sunt o delicatesă în cultura japoneză, deși nu par așa speciali la o primă vedere. Spre deosebire de frații lor cu coajă verde, pepenii Densuke sunt de aproximativ 20 de ori mai mari. La licitație, exemplarele foarte mari sau cele considerate premium se pot vinde chiar și cu 6.300 de dolari.

Foie gras „etic”

Foie gras
Foto: SpiritProd33

Foie gras este un preparat special, făcut de obicei din ficat de gâscă. Pasărea este de cele mai multe ori hrănită forțat, pentru ca preparatul să fie aromat și foarte gras. Din punct de vedere etic, procesul este cam nemilos, însă din fericire au apărut în industrie câteva alternative mai „drăguțe”. În Spania, un kilogram de foie gras „etic” de la La Pateria de Sousa costă aproximativ 700 de dolari.

Abalone

Abalone
Foto: Apartment Therapy

Din punct de vedere tehnic, Abalone este un melc marin, recoltat din apele Australiei de Sud. Un singur exemplar se vinde în Australia cu 120 de dolari! Pescarul David Buckland este autorizat să recolteze 7,5 tone de melci pe sezon, iar o astfel de cantitate este evaluată la colosala sumă de 1 milion de dolari. O fi de vină forma lor?

Crustaceele Gooseneck Barnacles (cunoscute și drept Percebes)

Percebes
Foto: Proformabooks

Aceste crustacee cu „gât de gâscă” sunt specifice Galiciei, iar pescarii își riscă viața încercând să le adune, pentru că sunt foarte greu de recoltat. De ce? Ciudatele vietăți trăiesc atașate de stânci, acolo unde valurile sunt extraordinar de puternice și pot zdrobi orice om în calea lor. O recoltă bună poate ajunge și la 500 de dolari per kilogram.

CITEȘTE ȘI  Tendințe în designul interior pentru 2021

Vită japoneză Kobe

kobe
Foto: Yuri Iluhin

Carnea de vită Miyazaki Wagyu, bogată în grăsimi, este considerată cea mai bună din Japonia. În Las Vegas, 28 de grame din aceasta costă aproximativ 33 de dolari, deci o bucată de friptură obișnuită (200 gr) te poate ușura de 240 de dolari dintr-un foc.

Ciuperci Matsutake

Matsutake
Foto: suntakafk

Ciupercile Matsutake sunt varianta japoneză a trufelor negre. Aroma picantă este cu siguranță una dintre caracteristicile care ridică prețul acestor legume la 2.000 de dolari per kilogram.

Șofran

sofran
Foto: ulleo

Crocus-ul (brândușa) este o floare originară din Grecia, ale cărei filamente delicate trebuie recoltate manual, cu mare grijă. Acestea sunt mai apoi uscate și folosite pentru a da o aromă superbă multor preparate. În zilele noastre, planta este recoltată masiv în Iran. Herbie’s, comerciantul de condimente din Sydney, vinde o jumătate de gram cu 9,90 de dolari.

Cuiburile rândunelelor

swallow nest
Foto: banprik

Dacă, prin absurd, nu ai auzit până acum de rândunele, e clar deja că nu ai auzit nici de supa făcută cu fragmente din cuiburile lor. Da, ai citit bine. Acest preparat este o delicatesă populară chinezească, lăudată ca fiind un remediu foarte bun. Un bol de supă făcut din cuiburi albe costă 2.000 de dolari, însă când vine vorba de cuiburile roșii va trebui să umbli serios la saltea. Pentru că acestea sunt mult mai rare, un bol de supă poate costa și 10.000 de dolari!

Oțet balsamic

modena balsamic
Foto: tenzinsherab

La fel cum nu toate uleiurile sunt la fel de scumpe ori calitative, nici oțeturile nu sunt egale ca valoare. Spre exemplu, oțetul balsamic tradițional fabricat în regiunea Modena din Italia va purta întotdeauna un D.O.P., care certifică că este un produs legitim. O sticlă etichetată drept „Aceto Balsamico Tradizionale” de 100 ml costă de obicei în jur de 180 de euro – dacă nu chiar mai mult.

Păstaie de vanilie

vanilla
Foto: pixelshot

Parfumatele flori de vanilie trebuie polenizate individual, manual, într-un interval scurt de timp, atunci când floarea este deschisă. Acest proces migălos necesită o forță de muncă incredibilă – tocmai din acest motiv o păstaie de vanilie cultivată în Australia (de calitate A) se poate vinde cu 10 dolari.

Citește și: Cele mai scumpe diamante din lume