Un lucru e cert: toate diamantele sunt valoroase. Și, vorba ceea… diamonds are forever. Dar, cele mai scumpe diamante din lume duc lucrurile la un cu totul alt nivel. Aceste pietre prețioase au o istorie bogată și, evident, proprietari bogați.

Mai jos, vom examina unele dintre cele mai faimoase diamante din întreaga lume, dar, mai întâi, să vedem motivele pentru care aceste pietre prețioase au un preț exorbitant.

De ce sunt diamantele atât de scumpe?

Luându-și numele de la cuvântul grecesc antic adamas, care înseamnă indestructibil, diamantele sunt cunoscute pentru calitățile lor fizice. Clasate la 10 pe scara de duritate Mohs, diamantele sunt, practic, imposibil de spart sau zgâriat.

diamante
Foto: BlackJack3D

În mod surprinzător, diamantele în sine nu sunt chiar atât de rare. De fapt, diamantele reprezintă unele dintre cele mai comune pietre prețioase pe care le poți găsi.

Cu toate acestea, doar aproximativ 30% din diamantele extrase sunt considerate a fi de calitate prețioasă. Extragerea diamantelor este un proces destul de complicat, care necesită multă muncă. În plus, un diamant brut trebuie să fie tăiat și lustruit înainte de a fi adus pe piață.

Un alt motiv pentru prețul ridicat al diamantelor este cererea de pe piață. Corporația De Beers a creat campanii publicitare pentru a convinge bărbații să cheltuiască salariul pe două luni pe un inel de logodnă cu diamante. A Diamond is Forever (Un diamant este pentru totdeauna) a devenit unul dintre cele mai cunoscute citate despre diamante din toate timpurile.

Cei 4 C ai clasificării diamantelor sunt: tăietura (cut), culoarea (color), claritatea (clarity) și greutatea în carate (carat weight) a diamantului. Cu cât este mai mare fiecare dintre acestea, cu atât mai scump va fi diamantul. Iată care sunt cele mai scumpe 7 diamante din lume:

7 Diamantul albastru Oppenheimer: 57,5 milioane de dolari

Oppenheimer diamond

Când acest diamant rar a fost vândut, în luna mai a anului 2016, compania The Oppenheimer Blue a stabilit un nou record mondial pentru cea mai mare sumă obținută vreodată de o bijuterie la o licitație. Acest record a fost doborât ulterior de Pink Star Diamond, în aprilie 2017.

Diamantul albastru Oppenheimer are 14,62 carate și a fost numit după proprietarul său anterior, Sir Philip Oppenheimer, cunoscut proprietar britanic de cai de curse, totodată comerciant și colecționar de diamante.

Diamantul mare, de formă dreptunghiulară, are o tăietură de smarald montată într-un inel de platină. De o parte și de alta, se află un diamant incolor în formă de trapez.

6 Diamantul Regent: 61 de milioane de dolari

The Regent Diamond

Dacă vizitezi Muzeul Luvru din Paris, caută sala în care se află The Regent Diamond. O piatră prețioasă în formă de pernă, de 140,64 carate, impecabilă ca structură. Potrivit zvonurilor, magnificul diamant a fost descoperit în 1698 de către un sclav în mina Kollur din India.

CITEȘTE ȘI  Predicții din trecut despre cum va fi lumea în 2020

Acesta a ascuns diamantul în bandajele de la o rană autoprovocată la picior, dar a fost ucis apoi de un căpitan de vas englez care a vândut diamantul unui negustor indian. Ulterior, diamantul a fost vândut lui Thomas Pitt, guvernatorul britanic de la Madras, fiind numit Diamantul Pitt.

Regentul francez, Philippe al II-lea Duce de Orleans, a cumpărat diamantul în 1717. Acesta a împodobit coroana lui Ludovic al XV-lea în timpul încoronării sale din 1722, iar mai târziu a fost folosit pentru a decora o pălărie aparținând Mariei Antoaneta.

În prezent, Diamantul Regentului  este deținut de statul francez, fiind expus în Muzeul Luvru încă din anul 1887. Este considerat a fi cel mai frumos diamant din lume și are o fluorescență albăstruie.

5 Diamantul CTF Pink Star Diamond: 71,2 milioane de dolari

CTF Pink Star Diamond

Descoperit în 1999 într-una dintre minele de diamante De Beers din Africa de Sud, piatra brută a fost cumpărată de grupul Steinmetz. Piatra de 59,6 carate a fost apoi tăiată de 8 șlefuitori timp de 20 de luni.

Cunoscut anterior sub numele de Steinmetz Pink, The Pink Star a fost redenumit CTF Pink Star de către Dr. Henry Cheng Kar-Shun, președintele bijutierului Chow Tai Fook, după numele regretatului său tată.

4 Diamantul Centenar De Beers: 100 de milioane de dolari

Centenar De Beers

Această piatră prețioasă uriașă, de 273,85 carate, este al treilea cel mai mare diamant din lume, descoperit în mina Premier, din Africa de Sud. Doar diamantele The Cullinan I și II sunt mai mari ca el.

Extras din mină în 1988, Diamantul Centenar avea inițial 599 de carate, înainte de a fi tăiat în formă de inimă într-o cameră specială de către Gabi Tolkowsky și echipa sa. Este clasificat în gama culorii D, cea mai înaltă calitate pentru diamantele incolore.

Deși prețul de achiziție și proprietarul diamantului sunt necunoscuți, această piatră prețioasă a fost asigurată de De Beers pentru peste 100 de milioane de dolari.

3 Diamantul Hope: 250 de milioane de dolari

Hope diamond

Acest diamant foarte scump are o culoare albastră rară, datorată urmelor de bor. Cântărind 45,52 carate, piatra prețioasă provine din mina indiană Kollur.

Data descoperirii este necunoscută, dar registrele de proprietate ale acestui diamant excepțional datează de peste 400 de ani. În 1949, comerciantul american de pietre prețioase Harry Winston a cumpărat Diamantul Hope și l-a donat Muzeului Național de Istorie Naturală din Statele Unite nouă ani mai târziu.

De atunci, diamantul este expus în muzeu, o filială a Institutului Smithsonian. Se estimează că valorează între 200 și 350 de milioane de dolari. Iar dacă Diamantul Hope îți pare cunoscut, este pentru că piatra prețioasă a fost sursa de inspirație pentru “The Heart of the Ocean” din filmul Titanic.

2 Diamantul Cullinan: peste 400 de milioane de dolari

Cullinan diamond

Cel mai mare diamant brut de calitate gemă descoperit vreodată, The Cullinan Diamond este în prezent, de fapt, o colecție formată din 105 pietre de diferite tăieturi. Având inițial o uimitoare greutate de 3.106,75 carate, uriașul diamant a fost găsit la mina Premier No.2 din Cullinan, Africa de Sud, în 1905.

CITEȘTE ȘI  Suprapuneri excentrice de materiale

Denumit după președintele minei, Thomas Cullinan, diamantul brut a fost tăiat în 9 pietre principale, care totalizează 1.055,89 carate, și 96 de elemente neșlefuite și pietre prețioase minore.

Cullinan I, cunoscut și sub numele de Marea Stea a Africii, este cea mai mare piatră prețioasă, cu 530,4 carate. Acesta este cel mai mare diamant clar tăiat din lume.

Aflat în proprietatea reginei Elisabeta a II-a, Cullinan I este montat pe mantia suveranei, în timp ce Cullinan II face parte din Coroana Imperială de Stat. Le poți vedea pe amândouă în The Jewel House din Turnul Londrei.

Dacă diamantul brut Cullinan ar fi descoperit astăzi, valoarea lui ar fi de peste 400 de milioane de dolari. Și totuși, acest diamant neprețuit nu a fost evaluat recent.

1 Diamantul Muntele de Lumină (Koh-I-Noor): neprețuit

Koh-I-Noor

Considerat a fi cel mai scump diamant din lume, Koh-I-Noor este cunoscut și sub numele de Muntele de Lumină. Cântărind 105,6 carate, această piatră prețioasă incoloră face parte în prezent din bijuteriile coroanei britanice.

Piatra centrală a coroanei Reginei Mamă, diamantul Koh-I-Noor este văzut anual de milioane de vizitatori ai Turnului Londrei. Despre Koh-I-Noor se spune adesea că este blestemat, deoarece mulți proprietari de sex masculin din trecut și-au pierdut puterea sau viața în mod neașteptat și, prin urmare, din anul 1849 este purtat doar de femei.

Se presupune că provine din India, acolo unde piatra prețioasă era montată pe tronul Mughal Peacock. Ulterior, a fost transferată într-un mod controversat reginei Victoria, atunci când britanicii au anexat Punjabul. Prințul Albert a luat apoi decizia tăierii diamantului sub forma unui briliant oval, operațiune făcută de către compania Coster Diamonds.

Deși diamantul Koh-i-Noor este considerat neprețuit, această bijuterie a Coroanei este estimată la peste 1 miliard de dolari.


Deci, ce face ca un diamant atât de scump? Există mai mulți factori, între care cei 4 C despre care vorbeam mai sus. Dar sunt și alte considerente, cum ar fi locul în care a fost extras diamantul și raritatea acestuia. Apoi, există diamantele cu adevărat rare și extraordinare, care se pot vinde cu milioane de dolari.

Dacă vrei să cumperi un diamant, dar acesta îți depășește bugetul, ia în considerare cumpărarea uneia dintre pietrele prețioase ceva mai ieftine, cum ar fi zirconiul sau moissanitul, ambele având o strălucire impresionantă..

Citește și: Cele mai scumpe parfumuri din lume în 2022