Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai scumpe ceasuri din lume? Dacă nu, e o bună ocazie s-o faci, fiindcă mai jos vorbim despre cele mai valoroase ceasuri produse vreodată.

Dacă există un cuvânt sinonim cu ceasurile de lux, acesta este „scump”. Cele mai interesante, exclusiviste și extravagante ceasuri din lume sunt creații de mai multe milioane de dolari, destinate să ajungă în colecții private foarte bine păzite, dacă nu chiar în muzee.

Există ceasuri de pilot, ceasuri de scufundare, ceasuri de teren și ceasuri vestimentare. Dar cele mai scumpe ceasuri din lume se plasează într-o categorie aparte. Însăși rațiunea lor pare a fi aceea de a bate recorduri mondiale, de a atrage atenția colecționarilor de top și de a încuraja milionarii și miliardarii, membrii familiilor regale și vedetele de la Hollywood să își golească buzunarele.

Cel mai scump ceas creat vreodată a fost Hallucination de Graff Diamonds, care a fost vândut pentru 55 de milioane de dolari americani. Dar, hai să parcurgem lista și să visăm.

7 Patek Philippe Henry Graves Supercomplication: 26 milioane de dolari

Patek Philippe Henry Graves Supercomplication

Realizat în 1933 pentru un bancher american bogat, pe nume Henry Graves, acest ceas de buzunar din aur, marca Patek Philippe a avut o „naștere” complicată: au fost necesari nu mai puțin de 7 ani pentru a fi proiectat și asamblat, pe vremea când orologeria trebuia să se bazeze pe meșteșugari și nu pe calculele computerelor.

Este unul dintre cele mai scumpe ceasuri de buzunar din lume, iar gama sa impresionantă de dotări include un calendar perpetuu, un repetor de minute cu Westminster Chimes, indicarea orelor de răsărit și apus al soarelui și o hartă cerească făcută după cum se vedea bolta de la casa lui Graves din New York.

În urma unui război al ofertelor desfășurat în 2014, și care a durat 15 minute, între unii dintre cei mai mari colecționari de ceasuri din lume, „supercomplicatul” ceas a fost vândut unui ofertant care a preferat să rămână anonim. Patek Philippe Henry Graves Supercomplication este un accesoriu de vis pentru colecția oricărui fan al ceasurilor de buzunar.

6 Chopard 201- Carat: 25 de milioane de dolari

Chopard 201 Carat

Poate că nu este deloc subtil, dar acest ceas Chopard, realizat în anul 2000, face în mod cert o declarație la prima vedere. Cu cele 874 de diamante (201 carate în total) – într-o gamă de culori spectaculoase, ceasul în valoare de 25 de milioane de dolari este un favorit atât al bogaților de pretutindeni, cât și al caselor regale.

Unii oameni sunt atrași de ceasurile de lux pentru ingineria și abilitățile lor tehnice. Alții vor cât mai mult… bling-bling. Acest ceas Chopard, cu diamantul roz de 15 carate, diamantul albastru de 12 carate și diamantul alb de 11 carate, s-ar putea încadra, probabil, în categoria celor din urmă. Și, la urma-urmei, dacă-ți permiți, de ce nu? Ca bonus, ceasul indică și ora.

5 Jaeger-LeCoultre Joaillerie 101 Manchette: 26 milioane de dolari

Jaeger-LeCoultre Joaillerie 101 Manchette

Dacă ai ști că brandul de top Jaeger-LeCoultre a creat acest ceas complicat drept cadou pentru nimeni alta decât regina Elisabeta a II-a cu ocazia sărbătoririi celui de-al 60-lea an de domnie, vai avea o idee la ce să te aștepți de la el.

Într-adevăr, cu profilul său unic, realizat din aur alb și prevăzut cu o serie de verigi lustruite și încrustate cu diamante, plus un mecanism miniatural de calibru 101 (unul dintre cele mai mici din lume), acest ceas merită să fie purtat în camerele palatelor istorice și la ceremonii de stat exclusiviste. În fine, merita… pentru că acum nu se știe cine-l va (mai) purta.

4 Breguet Grande Complication Marie Antoinette: 30 de milioane de dolari

Breguet Grande Complication Marie Antoinette

Legenda spune că acest ceas a fost inițial comandat chiar de către unul dintre iubiții ei pentru Maria Antoaneta, celebra regină franceză, mare iubitoare a celor mai frumoase lucruri ale vieții. Confecționarea acestei piese excepționale a durat aproximativ 40 de ani, iar Maria Antoaneta a fost executată (1793) cu mult înainte ca lucrarea să fie finalizată (1827) – ceea ce nu face decât să sporească romantismul și misterul acestui ceas istoric.

Placat cu aur, ceasul include toate caracteristicile existente la acea vreme, inclusiv un calendar perpetuu și un termometru. Furat la sfârșitul anilor 1900, ceasul este acum păstrat în siguranță în muzeul L.A. Mayer, dar este disponibil pentru achiziționare celor dispuși să plătească 30 de milioane de dolari.

3 Patek Philippe Grandmaster Chime: 31 milioane de dolari

Patek Philippe Grandmaster Chime

Dacă ai de gând să cheltuiești 31 de milioane de dolari pe un ceas, atunci probabil vei fi fericit să afli că poți primi două (dacă se poate spune așa) la preț de unul. Pentru că acest ceas are două cadrane, unul în față și unul în spate.

Cel mai scump ceas Patek vândut vreodată, Grandmaster Chime se mândrește cu 20 de funcțiuni diferite, inclusiv cinci tipuri de sonerie (de unde și numele), precum și cu o alarmă acustică și un repetor de dată. Ambele cadrane sunt de culoare albastră opalină, cu cifre aplicate cu aur și plăci de cadran din aur masiv de 18K. Carcasa este din aur alb, iar cureaua este realizată din piele de aligator albastru marin.

2 Graff Diamonds The Fascination: 40 de milioane de dolari

Graff Diamonds The Fascination

Pe locul doi în topul celor mai scumpe ceasuri din lume, The Fascination este opera Graff Diamonds, un brand britanic de bijuterii cunoscut pentru achiziționarea și șlefuirea unora dintre cele mai faimoase diamante din lume.

The Fascination nu este doar o capodoperă a măiestriei orologiere, ci și o demonstrație unică de „îmblânzire” a diamantelor. Acest ceas include 152,96 carate de diamante albe și un cadran cu diamante în formă de pară de 38 de carate, în mijloc, care poate fi purtat și ca inel. Un ceas convertibil care se pare că merită din plin cele 40 de milioane de dolari la care este estimat.

1 Graff Diamonds Hallucination: 55 de milioane de dolari

Graff Diamonds Hallucination

Cel mai scump ceas realizat vreodată este o altă creație Graff Diamonds. Hallucination este, așa cum sugerează și numele, cu adevărat uluitor, ba chiar de-a dreptul… halucinant.

Dispunând de o gamă caleidoscopică de 110 carate de diamante de diferite culori, într-o serie de tăieturi diferite, montate pe o brățară de platină, The Hallucination aduce moda de top în lumea orologeriei.

Având un preț incredibil de mare – 55 de milioane de dolari în momentul când a fost prezentat pentru prima dată la Baselworld, în 2014, Hallucination este punctul culminant a mii de ore de muncă din partea unei echipe de designeri, bijutieri și experți orologieri.

Citește și: Cele mai scumpe produse comestibile și ingrediente folosite la mâncărurile de lux