Aceste cafele sunt numite „aur negru”, iar asta fiindcă au, cu adevărat, cel mai mare preț dintre toate cafelele lumii. Cea mai scumpă cafea din lume este cafeaua Black Ivory. Poate fi cumpărată doar în câteva hoteluri de lux la un preț incredibil de mare – 900 de dolari pentru 450 grame. A doua cafea care doboară recordurile este cafeaua Finca El Injerto, cu un preț de 500 de dolari. Iată cum arată topul primelor 5 cele mai scumpe cafele din lume și află informații despre secretele acestora. Mai precis, de ce oamenii sunt dispuși să plătească atât de mulți bani pentru ele.

5 Cafeaua Saint Helena – 145$ + / 450 grame

cafea sf elena
Foto via thepinnaclelist.com

Sfânta Elena este o îndepărtată insulă vulcanică din Atlanticul de Sud.  Un teritoriu britanic de peste mări, unde Napoleon a fost exilat înainte de moartea sa. Insula este însă cunoscută și pentru unul dintre cele mai fine tipuri de cafea. Cafeaua Saint Helena, pe care o poți cumpăra de la unele cafenele Starbucks sau de pe site-ul oficial cu 145$ / 450 grame, are note de caramel și fructe citrice. Aroma florală subtilă pe care o simți înainte ca buzele să atingă cafeaua face această experiență și mai plăcută. Originar din Etiopia, acesta este un soi bourbon „cu vârf verde” care se cultivă în Sfânta Elena.

Un motiv pentru prețul atât de ridicat este acela că producția este sporadică de-a lungul anilor, atât în privința cantității cât și a calității. Prin urmare, dacă ți-o dorești cu adevărat, cel mai bine este să comanzi cafeaua deîndată ce o vezi. Iar un adevărat iubitor de cafea nu trebuie să o rateze.

4 Kopi Luwak – 100-500 $ /450 grame

Kopi Luwak cafea
Foto: craftcoffeeguru.com

Civetele asiatice de palmier sunt mamifere mici care seamănă cu pisicile și trăiesc în Asia de Sud și Sud-Est. Ce legătură are asta cu ceașca de cafea care ține diminețile mohorâte la distanță și care îți face serile mai gustoase? Ei bine, aceste animale consumă boabe de cafea, iar enzimele pe care le secretă în timpul digestiei fermentează aceste boabe crude și conferă celebrei cafele indoneziene Kopi Luwak gustul său unic. Boabele culese din materiile fecale ale civetelor sunt apoi procesate pentru a oferi iubitorilor de cafea un gust pe care probabil nu-l vor uita.

Asta înseamnă că vei plăti între 100-500$/450g pentru boabele culese din excrementele unui animal asiatic? Ei bine, din punct de vedere tehnic, da. Însă odată ce experimentezi gustul de ciocolată și caramel al cafelei, vei uita instant cum este produs, iar prețul astronomic va căpăta sens. Gustul specific aromat face o ceașcă de cafea perfectă. Poți avea încredere în civete, care aleg doar cele mai coapte boabe. Acest lucru garantează calitatea și faptul că nu lasă un gust neplăcut. O poți cumpăra online de la unul dintre vânzătorii indonezieni.

3 Ospina Gran Cafe Premier Grand Cru – 150-750$ / 450 grame

Ospina Gran Cafe Premier Grand Cru
Foto: ospinacoffee.com

Boabele Arabica-Typica din Columbia sunt cultivate la umbră, în cenușă vulcanică. Don Mariano’s, omul din spatele cafelei Ospina, a fost primul care a cultivat o plantație de cafea pe versanții vulcanici ai Fredoniei. În prezent, acolo crește unul dintre cele mai bune soiuri de cafea din lume, care te poate costa între 150-750$ / 450 grame (în funcție de varietatea pe care o alegi: Gran CAFÉ, Grand Cru Classé, Dynasty sau Premier Grand Cru). Este, totodată, una dintre cele mai scumpe cafele din lume.

Dar notele complexe și… opulente de macadamia, fructe de pădure, ciocolată și nucă de cocos, vor compensa rapid dolarii care ți-au ieșit din portofel. Gustul de după? Reconfortant ca vinul, incredibil de proaspăt și fructat. Tot ceea ce ai avea nevoie pentru a completa experiența exotică de a consuma o cafea cu totul diferită.

2 Cafeaua Finca El Injerto – 500$ / 450 grame

Finca El Injerto
Foto: fincaelinjerto.com

În ținuturile înalte din Huehuetenango, Guatemala, de la 1500 până la 1920 de metri deasupra nivelului mării, se cultivă niște boabe de cafea mici, rare și… foarte scumpe. Aceste boabe prețioase sunt spălate într-o singură apă și sparte de două ori pentru a le oferi pasionaților de cafea un gust dulce-sărat. Când vei lua această ceașcă de cafea în mână vei simți o aromă de tamarin, dar imediat ce guști, gura și inima ți se vor inunda de o puternică senzație de catifelare. Această cafea este delicată, dar în același timp puternică.

Să nu crezi că vei cheltui 500$ pentru 450 de grame dintr-o simplă cafea exotică, ci banii îi vei da pentru o cafea care a câștigat Cupa de Excelență de șapte ori. O vei cumpăra de pe site-ul oficial, iar gaura din portofel va fi mare, dar impactul pe care îl va avea asupra fiecăreia dintre cele 10,000 papile gustative ale limbii va fi și mai mare.

1 Cafeaua Black Ivory – mai mult de 900$ / 450 grame

black ivory cafea
Foto: blackivorycoffee.com

Cum ar fi să te trezească în fiecare dimineață aroma acestei cafele arabica din Thailanda? Ei bine, dacă ești gata să renunți la 500$ pentru 450g din acest deliciu, Compania de Cafea Black Ivory este pregătită să îți ofere cea mai scumpă cafea din lume. De ce merită această cafea atâția bani? Ei bine, Black Ivory este procesată, în mod natural, de elefanți. Elefanții sunt hrăniți cu boabele de cafea cele mai alese, care trec apoi prin sistemul lor digestiv, iar proteina din boabe se sparge.

Doar o cantitate mică de boabe supraviețuiește acestui proces pentru a-ți oferi gustul pentru care merită să plătești atât de mult. Vei simți arome perfect îmbinate de ciocolată, malț, mirodenii și o notă de verdeață. Nici urmă de gustul amărui, specific cafelei obișnuite. Din aceste motive, Black Ivory va fi cea mai specială cafea pe care o vei gusta vreodată. Se vinde doar unor hoteluri selecte, de cinci stele, dar un stoc limitat este disponibil pentru clienții internaționali înnebuniți după cafea, pe site-ul companiei Black Ivory Coffee.

Citește și: Cele mai sanatoase alimente pe care sa le consumi la micul dejun