Odată cu venirea toamnei, oamenii se împart în două categorii clare: cei care abia așteaptă să vadă frunzele colorate și recoltele bogate, și cei pe care-i sperie cea mai mică urmă de vânt ceva rece. În orice categorie te-ai încadra, trebuie să recunoști că octombrie este o lună destul de plină de evenimente, dacă ne gândim la locurile pe care le poți vizita în întreaga lume. În octombrie avem, de pildă, Dia de Los Muertos („Ziua morților”) în Mexic sau Oktoberfest în Germania, cu mențiunea că există și alte țări care au adoptat acest festival în care berea curge în râuri. Dar exemplele nu se opresc aici.

Majoritatea călătoriilor în această perioadă presupun costuri ceva mai reduse, un fel de alinare la gândul că vara tocmai a trecut. Oricum ai lua-o, ideea e că în octombrie sigur găsești ceva de văzut și făcut, în țară sau peste hotare. Prin urmare, iată o scurtă listă cu sugestii de destinații perfecte de vizitat în luna octombrie:

Insulele grecești

chios
Chios / Foto: tunart

Insulele grecești reprezintă o alegere tare inspirată pentru octombrie, din mai multe motive. Dacă eviți perioadele de vârf ale sezonului turistic, chiar și cele mai aglomerate insule precum Santorini, Mykonos sau Rhodos vor fi mult mai liniștite și aerisite decât în lunile toride ale verii. În plus, încă este suficient de cald pentru a petrece zile întregi stând pe plajă și înotând în mare. Dacă totuși cauți ceva mai autentic decât celebrele insule amintite, ia în considerare Chios – o insulă mai puțin explorată de către români, cu sate tradiționale în care se produce mastic și cu plaje foarte frumoase. În plus, în Chios există și câteva locuri potrivite pentru scufundări, perfecte pentru cei care adoră să descopere viața subacvatică.

Lisabona, Portugalia

Lisabona
Foto: Sean Pavone

Cel mai bun moment pentru a vizita Lisabona este luna octombrie, atunci când aglomerația estivală se reduce, iar temperaturile se stabilizează în termometre undeva la 28-29 de grade Celsius. În plus, prețurile se topesc și ele, atât la cazări, cât și la mâncare, băuturi și obiective turistice. Printre atracțiile turistice de top din Lisabona se numără acvariul Oceanário de Lisboa, cartierele pitorești Alfama și Barrio Alto, dar și arhitectura gotică și mănăstirile gen Mosteiro dos Jeronimos.

Vei putea ajunge la cele mai multe dintre acestea pe jos, ori te poți urca într-unul dintre celebrele  tramvaie galbene ale orașului, care oferă priveliști spectaculoase din vârfurile dealurilor pe care e construit orașul. Modul preferat de a descoperi Lisabona este cu un pastéis de nata (tarta cu cremă de vanilie și scorțișoară) într-o mână și biletul pentru tramvaiul 28 în cealaltă. Vei străbate străduțe înguste, ca mai apoi să cobori la Portas do Sol – un punct de belvedere superb, care oferă priveliști de vis asupra întregului oraș și a oceanului Atlantic.

Stațiunea Cascais se află și ea la o aruncătură de băț de Lisabona (40 de minute) și poate reprezenta o minunată excursie de o zi, mai ales dacă îți dorești o ultimă escapadă la plajă, înainte ca frigul să pună stăpânire pe Europa.

Dalaman, Turcia

golful sarsala dalaman
Golful Sarsala, pe Coasta Dalaman / Foto: Kenan Olgun

Coasta „turcoaz” din Dalaman este, fără îndoială, una dintre cele mai bune destinații de vacanță pentru luna octombrie. Aici vei avea parte de o combinație extra profitabilă, formată din temperaturi calde, mâncare excelentă și prețuri rezonabile. Linia de coastă este încadrată de apele limpezi ale Mării Egee și presărată cu golfulețe și insulițe pe care le poți explora în voie atunci când te plictisești de stat la soare (dacă te vei plictisi de asta vreodată).

Punta Cana, Republica Dominicană

Punta Cana
Punta Cana / Foto: vallio84sl

Preferat pentru apa limpede-turcoaz a Caraibelor, Punta Cana este locul ideal pentru o vacanță pe plajă – mai ales atunci când sezonul estival se încheie. În octombrie, temperaturile maxime din Republica Dominicană se situează în jurul valorii de 30 de grade, scăzând rareori sub 28 de grade.

În plus, în această perioadă se înregistrează și sfârșitul sezonului umed, ceea ce înseamnă că șansele de ploaie sunt mai mici decât dacă ai fi poposit aici în lunile de vară. Octombrie în Punta Cana este, de asemenea, doldora de evenimente: un weekend prelungit dedicat dansului salsa și bachata, o mare petrecere de Halloween la superbul și luxosul Breathless Resort & Spa, precum și o experiență de golf Swing & Sip la frumoasa Casa de Campo.

Siem Reap, Cambodgia

Angkor Wat
Angkor Wat / Foto: Canva Photos

Sezonul ploios de șase luni din Cambodgia se încheie în octombrie, iar dacă ajungi aici în ultima parte a lunii, cu puțin noroc te vei bucura de peisajul rural în toată strălucirea lui de smarald. Iar pentru că sezonul turistic în Siem Reap începe abia în noiembrie, vei beneficia și de tarife hoteliere mai mici. Orașul în sine reprezintă poarta de intrare către templele din Angkor, dar și spre satele plutitoare de pe imensul lac Tonlé Sap, plin până la refuz după ploile din lunile anterioare.

Mauritius

Cascada Chamarel
Cascada Chamarel / Foto: Mlenny

Nu te lăsa descurajat de faptul că toamna este sfârșitul sezonului ploios în Mauritius – sezonul uscat începe în noiembrie, deci dacă rezervi un sejur la sfârșitul lui Brumărel, te vei bucura atât de vreme bună, cât și de tarife excelente, reduse cu mult față de cele normale. Având atâtea plaje superbe la dispoziție, ești complet îndreptățit să îți petreci zilele sub soarele fierbinte, însă dacă vei reuși să te dezlipești cumva de șezlongul moale și de apa azurie, vei găsi locuri tare interesante, precum Chamarel Waterfall, Seven Coloured Rock și, visul oricărui iubitor de rom, Chamarel Distillery.

Bruges, Belgia

Bruges
Bruges / Foto: Rudy Balasko

Toamna cade ca o pauză peste străzile pietruite din Bruges, marcate de atât de multe evenimente istorice și de milioane de pași grăbiți. Vacanța de vară s-a încheiat, așa că sutele de turiști aflați în concediu au plecat acasă, iar pasionații de târguri de Crăciun nu au dat încă năvală. Practic, octombrie e cea mai bună perioadă pentru a veni aici. Bruges te va încânta cu plimbările cu barca pe canal, cu ciocolata caldă delicioasă sau cu galerii de artă precum Groeningemuseum. Bucură-te de liniște și de lipsa aglomerației din plin: ai străzile Bruges-ului (aproape) doar pentru tine!

Citește și: Cele mai bune destinații pentru femeile care călătoresc singure