Plajele sunt escapade paradisiace, pe care unii dintre noi abia așteaptă să ajungă, după un an de muncă și stres. Dar unele plaje ale lumii adăpostesc o serie de pericole ascunse care pot strica orice vacanță – sau, mai rău, chiar îți pot pune viața în pericol. De la „Capitala mondială a atacurilor de rechini” la „Plaja morților”, iată câteva dintre cele mai periculoase plaje din lume, în care să nu te pună… Necuratul vacanțelor să ajungi.

New Smyrna Beach – Florida, SUA

New Smyrna Beach
New Smyrna Beach / Foto: Javier_Art_Photography

Surferii care se adună pe coasta atlantică a Floridei pentru valurile uriașe o fac pe propriul risc. Această plajă este una dintre cele mai periculoase din lume din cauza apelor sale bântuite de rechini –  Florida are o medie anuală de 29 de atacuri provocate de rechini, majoritatea lor având loc de-a lungul acestei secțiuni de coastă.

Atacurile rechinilor au fost mai puțin frecvente în ultima vreme, dar New Smyrna Beach rămâne în continuare una dintre cele mai înfricoșătoare plaje din lume. Dacă ești cu adevărat dornic să experimentezi o întâlnire cu un rechin, rămâi, totuși, la ride-ul Jaws de la Universal Studios.

Golful Repulse, Hong Kong

Repulse Bay
Repulse Bay / Foto: simon_photos

În Hong Kong se află faimoasa plajă din Repulse Bay – una dintre cele mai poluate și periculoase plaje de pe glob. La începutul secolului 20, pe teritoriul din apropierea coastei s-a construit masiv, iar toate deșeurile de pe șantierele de construcții au fost aruncate în mare. Doar un deceniu mai târziu, o întindere de coastă cândva incredibil de frumoasă și liniștită a devenit o teribilă groapă de gunoi. În zilele noastre, scăldatul în Golful Repulse este, de asemenea, foarte periculos, din cauza poluării.

Plaja Copacabana, Rio de Janeiro, Brazilia

Copacabana
Copacabana / Foto: ribeirorocha

Legendara plajă braziliană Copacabana, aflată în Rio de Janeiro, este una dintre cele mai periculoase plaje din lume. Nu meduzele otrăvitoare sau animalele sălbatice îi conferă acest neprietenos statut, ci hoții obișnuiți, care fac zilnic zeci de victime și care reprezintă principalul pericol al plajei. Dacă totuși ajungi în Rio și vrei să pui piciorul pe populara plajă, nu lua cu tine lucruri de valoare și nu lăsa nesupravegheate hainele și prosoapele, fiindcă vei rămâne instant fără ele.

Cape Tribulation, Australia

Cape Tribulation
Cape Tribulation / Foto: DarrenTierney

Situată în nordul statului Queensland, Australia, Cape Tribulation are un nume care poate servi drept avertisment pentru mulți călători. Zona e paradisul meduzelor, șerpilor veninoși, crocodililor și cazuarilor, aceste din urmă fiind, probabil, cele mai teribile păsări din lume – creaturi uriașe care nu zboară, înrudite cu păsările emu, și care pot ajunge să cântărească mai mult de 160 de kilograme, potrivit National Geographic. Atunci când sunt provocați, cazuarii pot deveni agresivi, capabili să provoace răni serioase.

Cape-Trib.com sugerează vizitatorilor care ajung pe această plajă să poarte un „costum anti-înțepături”, deoarece în apele care o scaldă sunt multe meduze otrăvitoare. De asemenea, crocodilii de apă sărată sunt foarte răspândiți aici, de aceea localnicii îi sfătuiesc pe vizitatori să nu înoate în gurile de vărsare a râurilor.

Playa Zipolite, Mexic

Playa Zipolite
Playa Zipolite / Foto: javarman3

Când porecla unui loc este „Plaja morților” (Playa de los Muertos), ar trebui să te gândești de două ori înainte de a-l vizita. Playa Zipolite arată ca o oază paradisiacă, dar apele sale sunt cunoscute pentru curenții puternici și potențial fatali. Datorită popularității crescânde a plajei, a fost activată o echipă specială de salvamari voluntari, dar chiar și în aceste condiții Playa Zipolite ar fi de evitat.

Plaja Chowpatty, Mumbai, India

Chowpatty Beach
Plaja Chowpatty / Foto: FiledIMAGE

Plaja Chowpatty Beach din Mumbai este una dintre cele mai poluate din lume, ceea ce face ca apele ce o scaldă să nu fie potrivite pentru înot. Nisipurile acestei plaje sunt pline de reziduuri de la navele scufundate, iar apele sunt doldora de deșeuri provenite din aglomeratul oraș Mumbai.

Apele plajei au devenit și mai poluate din 2011 încoace, când nava MV Rak s-a scufundat, deversând 60.000 de tone de cărbune. Potrivit Agenției pentru Protecția Mediului din SUA, înotul în apă poluată poate duce la îmbolnăviri, provocând diaree sau dureri de gât, sau chiar boli mai grave la copii, vârstnici și persoane cu sistemul imunitar slăbit – meningite, hepatite etc.

West End Beach, Bahamas

West End Beach
West End Beach / Foto: pengrin/flickr

Bahamas are unele dintre cele mai spectaculoase și idilice plaje din Caraibe. Dar West End Beach, deși este frumoasă, ascunde un secret mortal. Apele care scaldă această plajă au cea mai mare populație de rechini-tigru din lume, numărându-se între primele 10 cele mai bântuite de rechini plaje din lume. În plus, rechinii tigru, sunt deseori însoțiți de rechini-ciocan, rechini cu botul negru și rechini-taur. Un adevărat… shark-show.

Plajele cu nisip negru din Kilauea, Hawaii, SUA

Kilauea beach
Plajă în Kilauea / Foto: MNStudio

Situate în Parcul Național al Vulcanilor, plajele cu nisip negru din Kilauea debordează de frumusețe, dar sunt, în egală măsură, periculoase. Plajele se află lângă unul dintre cei mai activi vulcani din lume, Muntele Kilauea, care erupe continuu din 1983 aruncând lavă fierbinte în ocean. Temperaturile apei ajung aici la aproximativ 110 grade, potrivit Huffington Post, deci dacă vrei să fierbi un pic, poți încerca.

Citește și: Șapte plaje „ascunse” ale Italiei